Jump to content
Българският форум за музиканти

DIY Digital Bias Meter


Recommended Posts

Видях преди време такива цифрови джаджи за измерване на тока през лампите при покой и ми хареса доста идеята. Онези първо че са далеко, второ бая скъпи, та се зарибих да си направя. Напазарувах туй-онуй и ей го е на добичето.

 

Поглед отвътре:

BiasMeter-Complete-01.jpg

BiasMeter-Complete-02.jpg

 

Включен, но без амп. Затова показва само нули:

BiasMeter-Complete-03.jpg

 

Сложих и малко надписи, естествено накриво. Хардуерен Корел ми трябваше, ама нема!

BiasMeter-Complete-04.jpg

 

Дизайна е леко колхознически пост-соц., но за 50-60 лева толкоз. Остава да не ме домързи и да си направя още две пробки... ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Каква е идеята? Да нанижеш лампите през тия пробки в циклите на усилвателя и да мериш тока на покой при включен усилвател?

Изглежда симпатично устройство и предполагам, върши добра работа за целта си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доста усилватели нямат тестови точки за измерване или пък мерят някакви глупости (като например Peavey XXX/Behringer 333 и много други). За да не се разглобява (и за по-точно измерване), могат да се използват такива "пробки", с чиято помощ е доста по-лесно. По-просто е само пробка + нормален ДММ (или два, три), в случая това се явява "специализиран дивайс" ;)

 

Готиното е, че можеш да наредиш всички лампи и да мериш последователно всяка без да гасиш и чакаш да изстинат и да се моткаш и т.н.

 

Горният волтметър е с диапазон до 600 vDC, долният е до 200 mV DC. Мисля, че ще върши работа едно 95% от машините. Без усилвателите с EL84, де, ама който използва епруветки да се оправя... :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако правилно съм разбрал, волтмера мери напрежението на захранването , а ампермера катодния ток на едната лампа. После превключваш и виждаш катодния ток на другата лампа. Ако е така не виждам за какво могат да ти послужат резултатите от такова измерване. Недостатъчни са за да си наясно с режима на лампата. Силно зависят от вътрешното съпротивление на уредите. При пуш-пул усилвателите, ако мериш едната лампа в комплект с друга имаш едни стойности, ако смениш лампата която не мериш, ще получиш различни стойности за вече измерената лампа.... логично.../ Жоро Ома, демек Георг Ом /. В идеята има рационално зърно и може да се направи да работи , но няма как да стане с един волтмер и един ампермер. На практика само верните измервания вършат работа, а за да са такива, доста неща трябва да се съобразят. Не ме разбирай погрешно - искам да помогна, не се правя на критик - всезнайко... Измерванията са сериозна материя, но си струват отделеното време за четене и експерименти. С каквото мога ще помогна, било то в темата или на лични.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако катодният резистор в "пробките" е с достатъчно малко съпротивление, би трябвало влиянието му върху измерването на тока на покой, да е достатъчно малко. До колкото разбирам, превключването на измерваната лампа не изключва "не-измерваната" от веригата, а самите волтметри би трябвало да имат достатъчно високо входно съпротивление, за да не влияят на точността на измерването. Ако да кажем, максималният ток на покой, който потенциално бихме искали да можем да отчетем, е 50mA, то при 200mV чувствителност на "катодния" волтметър, това прави катодно съпротивление от 4 ома в "пробката". Ако волтметърът има повечко десетични знаци, може да се задоволим и с "измерително" съпротивление от 1, дори 0.5 ома, като последното би направило пад върху себе си от 25 милиома при 50мА катоден ток.

Нямам твърде голям опит с биасването на усилватели, за да кажа, дали един такъв пад би имал много голямо влияние върху тока на покой, когато се махнат измерителните прибори, но ако имаш такъв опит, можеш да споделиш информация.

 

За да съм сигурен, че не говорим за различни неща - този уред се ползва за настройване на тока на покой на лампите в даден усилвател, който последните се подменят. Това не е уред за мачване или измерване на параметри на лампи.

 

Единственото притеснение, което имам е, че с тези светещи дисплеи и линеен регулатор, може би консумацията на уреда е неприлично голяма за 9-волтовата батерийка която виждам.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е уред за измерване и настройка на преднапрежението на лампите в китарен усилвател, както си се мери - в работещо състояние, на свободен ход, без сигнал и с усилване нула. Не е цифров тестер за лампи, няма и да настройваме совалки. ;)

 

Амперметър няма, долното пак е волтметър, в пробките има сравнително точни резистори 1 ом, 3 вата.

 

Уредът не претендира за висока точност, четвърт или половин мА разлика не са никакъв проблем за тези цели. Не съм си правил "лабораторни" тестове за точност, но мисля, че е доста добре за това, за което е предназначен. При първа възможност ще измеря и сравня показанията на този с другия метод (съпротивление и voltage drop на първичната намотка на изх. траф).

 

Волтметрите нямат висока консумация и с мойте темпове на измерване мисля, че батерията ще издържи някоя и друга година. Сложих едно 7805, тъй като единият волтметър си работи на 9 волта, но другият иска 5 волта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^Горе имам предвид 25 миливолта, грешка на езика.

 

^Така де, 200-миливолтовият волтметър, предполагам мери пада на напрежение върху "катодниия" резистор в пробката, което го прави амперметър, така да се каже.

 

Щом съпротивлението е 1 ом, това би трябвало да означава, че могат да се мерят токове 0-200mА, с точност 0.1mА (имаш един знак след десетичната точка), което е повече от достатъчно добре за това приложение.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.