Fenrir Публикувано Август 16, 2015 Публикувано Август 16, 2015 Здравейте, Докато четох за втората победа на ЦСКА , четейки междувременно и една табулатура, ми хрумна идея за запаметяване на т.нар 3 per string major scales схеми, която като нахвърлях на лист ми се стори достойна за споделяне. Идеята е проста и можем да я означим със следната легенда: Це= интервал от два цели тона на ДВЕ съседни струни, тоест например 1-3-5 на първа и 1-3-5 на втора, но може и 1-3-5 на първа и 2-4-6 на втора (тук е важно да сме развили поне донякъде слух, за да хванем кое е вярното, или просто да имаме основна представа от нотите по грифа, за да не пропуснем някоя степен ) Ец= интервал от два цели тона на ЕДНА струна Цец= интервал от два цели тона на ТРИ съседни струни По същата логика имаме: Де и ед= интервал от цял тон и половин тон, тоест примерно 1-3-4 (Д значи повече ноти отдясно ; )) Ле и ел=половин и цял тон, 1-2-4 (Л значи повече ноти отляво ; р) И схемата е: (1=йонийски лад/натурален мажор, 2=дорийски,3=фригийски,4=лидийски,5=миксолидийски,6=еолийски/натураленн минор,7=локрийски) 1.це ле де 2.ед цец ле 3.ел де цец 4.ец ле де ец 5.цец ле ед 6.де цец ел 7.ле де це Допълнително можем да улесним като кажеме, че: 7=1 от втора сричка, тоест от 1 це ле де имаме 7 ле де це 6=3 от втора сричка 5=2 от втора сричка, тоест помним само 1,2 и 3, 4 и числото 716 352 Дали? Допълнителен жокер: 1=це ле де, 2=ед цец ле, 3-ел де цец. Тоест имаме де-ед и ле-ел съответно в началото и в края. При 2 имаме втора сричка цец, при 3 трета сричка цец и при 4 е четвърта (почти). Лесно нали? Какво излиза: Ако знам формулата за мажор це ле де и формулата за край-начало де ле це, тоест обратното (+ 4 ец ле де ец)+при 2. цец втора сричка, при 3. цец трета сричка.. то съм научил гамите… Пример: 2 ще е ед цец ле 3 ще е ел де цец и т.н Е, остава да се автоматизират ; ) Мнения? ; ) Цитирай
ZLE Отговорено Август 17, 2015 Отговорено Август 17, 2015 Мнението ми е,че за времето,което ти е отнело да напишеш тази "статия" ,ако ги беше свирил,щеше да ги запомниш....И още нещо.....Стискай палци на ЦСКА,че Чепинец ви диша във врата.... Цитирай
ultramega Отговорено Август 17, 2015 Отговорено Август 17, 2015 Единствения проблем е . че нищо не разбрах 2 Цитирай
Fenrir Отговорено Август 17, 2015 Автор Отговорено Август 17, 2015 Единствения проблем е . че нищо не разбрах Просто опит за максимално опростена техника за запаметяване. Например искаш да свириш в G миксолидийски (цец ле ед) - тоест цец (3-5-7,3-5-7,3-5-7), ле (4-5-7, 5-6-8), ед (5-7-8), после за кратко през C йонийски це ле де и т.н. Или ако свириш в минор съответно с минорните ладове пак бързо може да отреагираш на смяна. Все пак да визуализираме схемите: А защо са ти мажорни гами? 3 per string схемите са особено полезни при свирене на arpeggios на повече струни Цитирай
ultramega Отговорено Август 17, 2015 Отговорено Август 17, 2015 Не искам да омаловажа системата ти , но това опростяване, ми се струва по скоро излишно. Освен това не разбирам за какви мажорни гами става дума след като пишеш за старите ладове (йонийски, дорийски и т.н.) които са си производни само на една мажорна гама.Иначе няма нищо лошо щом това работи за теб, а вероятно и за някои други. Цитирай
Fenrir Отговорено Август 17, 2015 Автор Отговорено Август 17, 2015 Не искам да омаловажа системата ти , но това опростяване, ми се струва по скоро излишно. Освен това не разбирам за какви мажорни гами става дума след като пишеш за старите ладове (йонийски, дорийски и т.н.) които са си производни само на една мажорна гама. Иначе няма нищо лошо щом това работи за теб, а вероятно и за някои други. Прав си, разбира се, просто често нямам навика да дооглеждам и редактирам постовете. Разбира се, че става въпрос за мажорните и минорни ладове, производни на натуралния мажор Цитирай
Hillbilly Отговорено Август 17, 2015 Отговорено Август 17, 2015 По принцип и аз вися на кафето до нас,дето е половината агитка на ЦСКА и им се хиля на лафовете,ама как го връзваш това със свиренето..аз тотално забравям глупостите ,ако ще дрънча нещо,а от това писание нищо не разбрах - вземи повади по слух ,освен теориите. Цитирай
Fenrir Отговорено Август 17, 2015 Автор Отговорено Август 17, 2015 По принцип и аз вися на кафето до нас,дето е половината агитка на ЦСКА и им се хиля на лафовете,ама как го връзваш това със свиренето.. Това Це (цял тон- цял тон) откъде мислиш, че ми дойде ; ) Просто тогава ми хрумна Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Август 21, 2015 Отговорено Август 21, 2015 (Редактирано) ^ Ако се чудите... целотонна гама. Тази тема искрено ме разсмя. Който не го е гледал, нека си пусне филма Кин-дза-дза. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B8%D0%BD-%D0%B4%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%B7%D0%B0! Редактирано Август 21, 2015 от Evtim Djerekarov 1 Цитирай
Recommended Posts