Jump to content
Българският форум за музиканти

Тематични джемове


Recommended Posts

Гледайте сега каква идея ме цапна по главата:

 

Значи, когато ще има джем, започват да се сформират групировки из форума, които си избират една известна и добра група, на която подготвят три-четири парчета. Примерно:

 

- прог-изродите се събират 5-6 човека и си научават партиите от няколко парчета на Dream Theater;

- лезгярчетата като мен подготвят нещо по-лесно и благо на душата, примерно Avantasia;

- бруталягите, които свирят добре, правят няколко песни на Control Denied :D ;

- и т.н.

 

Въпроса е нещата да се организират предварително, може чрез публични теми (примерно в специален раздел "Джем") тип "търся си хора за...", може и на лични.

 

И така, преди джема съответните хора се изтъпанчват и казват: "Ние сме подготвили това и това, включете ни в програмата". Така се оформя плейлист от няколкото банди, сформирани за случая, и отиваме на безплатен концерт на Dream Theater, Avantasia, Control Denied и т.н.

 

А така се получава и за публиката ефекта "за всекиго по нещо".

 

Сега, преди да ме оплюете, малко обосновка на предимствата:

1. Не много хора от този форум са способни (особено пък заедно) да импровизират качествено цял един концерт, дори и върху предварително зададени теми.

2. Майсторството на даден изпълнител може да се забележи отлично и върху изцяло чужда музика и текст (например оперните певици :D ). Отделно, че пак остава място за импровизация.

3. Мисля, че е много по-яко предизвикателство да се направи добре "Erotomania", отколкото "Hey Joe" (примерно говоря, без побоища...) :beer:

4. И друго си е да слушаш добре подготвени, оформени парчета, вместо (понякога) сполучливи опити за импровизация. А на известни парчета от известни групи лесно се намират плейбеци и човек може да се подготви и сам вкъщи.

5. (последно, но не и по важност) Ако целта е благотворителна, могат да се съберат и външни хора с вход, ако предварително се обяви какво ще се свири и то е известно на въпросните външни хора. Моите уважения, обаче иначе голямата част от "Авторска музика" сами си я слушаме. :happy:

 

Просто така мисля. Кажете си мнението, ама ако ще ме псувате, че съм подражател, тъпак или нещо такова, по-добре оставете. Дайте го градивно.

Редактирано от olygofren
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами логично. Във Фенса точно това може да се направи. Има убийствени музиканти извън петте твърди или блус неща, които могат да направят луд купон без пари.

Аз оставам при трите акорда и леко! дрезгавия глас...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

а кво е джема? не е конфитюр, повярвайте ми, по-скоро ИМПРОВИЗАЦИЯ :read:

 

на който му се свири или слуша концерт, да ходи на концерт викам аз :headbang:

Редактирано от Katsko
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ като продължение на горното мнение - винаги съм се чудел защо някои хора под джем разбират да отидат с бандата си и да изсвирят репетирани парчета :blink:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

+1!!!

 

И мен ме тормози този въпрос???

 

Не че толкоз ме тормози, ама наистина е неприятно. Има една група, която е типичен пример. Не и знам името, но който е бил на джема във Фенс знае какво и коя точно визирам.

 

Ноу офенс!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е, ама нещо не се разбрахме:

 

- използвам думата "джем" само за гъзария :blink: наречете го концерт, ако щете, идеята е да се организира от хората от форума и да си е за кеф. Ако е специална за вас тази дума и се свързва само и задължително с мерене на ... импровизации, извинявам се;

 

- не е целта да "да отидат с бандата си и да изсвирят репетирани парчета", ами хората от тук, групирани в разни екипи (още по-интересно ще е и ако не се познават) да направят заедно нещата готино, като всеки се подготви сам. И накрая да се израдват както свирещите, така и кефещите се на тази музика в публиката;

 

- тия банди, дето се сформират, те не са за постоянно. Само за концерта. Пък ако на някой му хареса как се сработва с другите, може да си останат;

 

- и пак казвам: ето аз например не мога да импровизирам добре (изплюх камъчето :P ), затова ще ми е много по-яко и полезно да разуча някое парче на ръба на възможностите ми и после да ви го представя. Иначе само ще гледам как си играете в пясъчника.

 

Ае, помислете си още.

Редактирано от olygofren
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Джемове, драги ми Олигофрене, не могат да станат освен ако не се свири джаз или блус. А това, както всички знаем е досадно след 2-рата минута слушане... поне за мен. :unsure:

 

А иначе идеята ти за ад-хок групи е много добра. Само дето рискуваме всички да свирим едно и също парче с цел мерене на пишките.

 

Предлагам ако ще е адхок джема, да се даде възможност групите да изсвирят по едно авторско и по едно интерпретаторско парче, а ако се получи кавър - още по добре!

 

Аз съм навит да изпея някое парче, на друго да съм на китарата, на трето - на баса, на четвърто - да барабаня, а след още малко време, може и на клавир да съм на некое по-лесно акомпаниментче. :)

Изобщо да стане всичко според случая, сиреч - аd-hoc (adxok, адхок)

 

Страхотия ще е! Но от сега ти казвам, че само заради този ми пост, идеята ти е обречена на провал... питай архангела!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Джемове не могат да станат освен ако не се свири джаз или блус.

Точно това е идеята. Джем сешън е тръгнало като неформално свирене в малките часове на нощта, след гиговете на джаз и блус музикантите. Например всички свирят по различните кръчми и се разбират след тва да идат в кръчмата на Ал Бънди и да забият за кеф :unsure: И разбира се това изисква (за джаза особено) голяма бройка парчета(стандарти - от тук идва), които всеки да знае наизуст(мелодия, акорди, най-популярен аранжимент), за да няма нужда от репетиции и т.н. Реално погледнато това може да стане и с други стилове, но обикновенно те изискват някои да пее, това пък налага други тоналности и става една....

 

Иначе Олигорена иска по-скоро да направи трибютен концерт със събрани специално за целта банди.

 

Успех,

 

Петър

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Например всички свирят по различните кръчми и се разбират след тва да идат в кръчмата на Ал Бънди и да забият за кеф

То затова тоя е такъв идиот - изперкал е от некви маниаци... :bravo:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Джемовете от тип тематични са много добра идея - естествено за всички живеещи в София - а аз за жалост съм в Русе . Дано успеете да се организирате въпреки че знам колко ще е трудно . Тово което аз досега правих пускайки джем идейки във форума е нещо подобно въпреки че е интернет история т.е. наясно съм че на живо си е друго - но е много по добре от нищо . Това което мисля да направя за в бъдеще е да разнообразя джем традицията - освен блус и рок парчета от тип неангажиращи в тематични джемове от типа - стари но златни т.е. някой друго парча на Мейдън на Металика на Пърпъл и групи от сорта - давайки възможност да се сформират нещо като екипи от типа - двама китариста да се уговорят и записват двете китари на Мейдън да речем и т.н. Пък и някой певец може да драсне нещо от горе . Това е което аз мога да направя от Русе . Трябва да се свири и да е забавно . Аз съм убеден че има нужда и от двата типа джемове - и чисто импровизационни и тематични . Но това си е мое мнение ... Цеко B):bravo:B)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Оооо това Джема до колкото разбрах от Пешо е единствено с Цел 'Ората дето свирят да се накефат.......демек.....нема нужда от трибути.....нема нужда от нищо......Оти'а се.....свирин'е.....яко блус......яко фънк......луд джаз...

 

и дето Един майстор(Мазач) с който работих лятото казваше "Който не му 'Аресва не'а фкус" :ph34r:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

държа да отбележа, че аз казах откъде идва формата на джем сешън свиренето и какво е то в своята същност. нито съм правил някакви генерални изводи за това дали да има трибют или не, репетиции или не, кой да се кефи и кой - не - всеки да прави квото си иска. и принципно много мразя да се оправдавам за неща, които не съм казал :ph34r:

 

поздрави

 

Петър

Редактирано от kitaratapesho
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Zanev чатка, AdXok също. :bravo: Ако на още някой му е интересна идеята, свиркайте, не се спотайвайте и може да измислим нещо. Ама трябва да сме много.

 

А на другите се извинявам, но не всеки иска да свири блус, фънк и джаз стандарти до посиняване. Колкото и огромно поле за изява да дават те. Нищо лично, въпрос на Фкус.

Редактирано от olygofren
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мноо добра идея.Аз подкрепям напълно.Ако някой търси Джон Лорд за джемче да ми пусне ЛС :hello: ако дотогава не е пуснат форума "джем" или нещо от сорта. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.