Jump to content
Българският форум за музиканти

Софтуер за аудио измервания, препоръки и впечатления.


Recommended Posts

Рано или късно се опира до тази част. По лесен и бърз способ за аудио измервания...

Няколко основни функции са необходими: АЧХ, ФЧХ, ИЧХ, нелинейни изкривявания, спектрален анализ. Не успях да намеря специализиран уред затова се обръщам към софтуерните решения. Общо взето трябва да е надежден, с интуитивен интерфейс, добра документация и да работи под Linux (SuSE). В краен случай могат да се опитат заобикалки като Wine или виртуална машина с Win XP.

За момента имам един фаворит, продукта на ARTA Labs Изглежда покрива и надхвърля изискванията. Има данни че работи под Linux чрез Wine. Документацията е доста подробна. Цената също е приемлива.

Продполагам че тук има хора натрупали опит с подобни продукти. Ще се радвам да чуя и тяхното мнение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доколкото си спомням от краткия си опит с този софтуер не беше особено интуитивен за работа, така че може би няма да е лошо да го пробваш преди да го купиш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Не мисля, че е добра отправна точка да се стартира от операционната система. На първо място трябва да се преценят възможностите за конкретните измервания, които ще се извършват. Методите и принципите, които ще се използват от програмата/мите. И разбира се цената. 

Може естествено да се мине с пиратско копие, но това си има своите недостатъци.

Направи си списък с нещата, които трябва да се мерят. Ориентирай се какви методи са най-сполучливи за тях. След като се прецени оптималната комбинация от възможности, чак тогава може да се търси конкретно решение, което да изпълни изискванията. 

Аз не бих започнал от края.

(Имайки дългогодишен, професионален опит с електроакустически измервания, мога да предложа първоначално персонално обсъждане и запознаване с особеностите на подобен вид измервания. Знаеш как да се свържеш.)

 

ПП. Софтуерът е само част от системата за измерване. Хардуерът е много важен. За измервания , качествата му са определящи. Не може да е ниско до средно, а само най-високо качество. Иначе няма да мериш, а ще се гъбаркаш  ;) .

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е намерих малко време да го разгледам... Оказа се че тестовата версия не е много орязана от към функционалност. Работи под Ubuntu с помоща на Wine. Интерфейса не е чак толкова зле. Тъй като от месец съм блокиран в Македония, не съм правил реални опити за измервания.

 

^О да, без наличието на качествен хардуер (И той предстои да се избира), софтуера е безполезен. Аудио интерфейс, микрофон, предусилвател, пулт с превключватели съединители  атенюатори, кабели които да позволяват удобна и бърза работа...

Благодаря за предложението :) Само да се прибера в България. Е, ще трябва да си напиша и "домашното" ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разгледай това: http://www.roomeqwizard.com/

Има го и за Линукс и е напълно безплатно. Мисля че съдържа всичко което ти трябва.

Има измервателни микрофони с вграден USB интерфейс, които ти спестяват цялата хамалогия по свързването. Т.е. постановката е микрофон -> УСБ кабел -> лаптоп/компютър. Евтините такива са с над 10 децибела по-високо ниво на собствения шум, но някои идват с калибрационен файл за конкретната бройка и за непретенциозни измервания, колкото да навлезеш в материята стават.

Аз лично мисля да си поръчам един от най-евтините измервателни микрофони - Superlux ECM999 за да почна да разучавам този пакет софтуер. И някакъв USB интерфейс по-евтин трябва да си харесам, ако искам да го ползвам с лаптопа. В началото ще си ползвам звуковата карта Creative на компютъра...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.