DaftFunk Публикувано Юли 6, 2015 Публикувано Юли 6, 2015 Здравейте, имам лек проблем с нът-а на телекастера ми. Когато смених струните от 9-42 на 10-46 възникна следния проблем: ако реша да бендна повечко "G" струна и тя изскача от нъта горе. Това не се случва с нито една друга струна,а също нямах проблем и и когато китарата беше с по-тънък размер струни. Някой ми каза да си сменя нът-а, но китарата инак е перфектна и смятам, че оригиналния "нът" си е принципно ок. Ако някой има идея от къде идва проблемът и как се решава ще съм благодарен. П.С. Китарата е Fender Telecaster Standard / MIM / ако това има значение. Благодаря предварително за отзивчивостта. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юли 6, 2015 Отговорено Юли 6, 2015 Може би струната не ляга до дъното на канала на нъта. По-висока ли е от нормалното тя сега, над 1-во прагче? Цитирай
DaftFunk Отговорено Юли 6, 2015 Автор Отговорено Юли 6, 2015 Не съм я измервал. На усет когато свиря не я усещам по висока, но това трябва внимателно да се види и измери. Ако не ляга до дъното на канала какво предлагаш ? Всъщност аз предполагам, че каналчето е малко по-тясно и по-големият размер струна наистина не ляга добре. Инак нямаше да изскача. Цитирай
travelcaster2 Отговорено Юли 6, 2015 Отговорено Юли 6, 2015 (Редактирано) Ако сложиш String Trees няма да изскача. Евтим е прав. Трябва и да се разшири улея. Освен това там се слага графит. Редактирано Юли 6, 2015 от travelcaster2 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юли 6, 2015 Отговорено Юли 6, 2015 Така е, но може би има, а и държачите понякога спомагат за разстройването. Може лекичко, да се разшири канала, ако нъта е пластмасов/кост. (в смисъл, не е ролер нът или нещо такова). Цитирай
Hillbilly Отговорено Юли 6, 2015 Отговорено Юли 6, 2015 (Редактирано) Е ,моето мексиканско Теле стандард пак му сложих 10-ки ,пък не ги прави тия номера,пилни там вниматално странично с пиличка за нокти примерно да си легне струната до долу,а може и да е зацапано улейчето. едит - чичо Митко,пък на моето теле няма на 3 и4 струна такова нещо,а и на доста модели Стратокастър,даже някои ги махат,ама там с ръчката разстройва. Редактирано Юли 6, 2015 от Hillbilly Цитирай
DaftFunk Отговорено Юли 6, 2015 Автор Отговорено Юли 6, 2015 Ако сложиш String Trees няма да изскача. Там е работата, че Fender са придвидили да не изскача и са сложили един стринг холдър, а не два. Проблемът е в конкретния нът. Ако исках да модвам китарата щях да я накича като коледна елха. И понеже обичам оригиналния и вид не ме устройва да и слагам допълнителен string tree ;-) Цитирай
DaftFunk Отговорено Юли 6, 2015 Автор Отговорено Юли 6, 2015 Е ,моето мексиканско Теле стандард пак му сложих 10-ки ,пък не ги прави тия номера,пилни там вниматално странично с пиличка за нокти примерно да си легне струната до долу,а може и да е зацапано улейчето. Мерси за всички коментари ! Сигурно ще се престраша да го пилна леко ;-) А ако нещо се обърка винаги има и вариант да си сменя нъта изцяло. Може да сложа боун нът или нещо такова / ако повредя нещо / 1 Цитирай
travelcaster2 Отговорено Юли 6, 2015 Отговорено Юли 6, 2015 И на моя Телекастър сложих един държач. 2 Цитирай
therealbadmadafaka Отговорено Юли 6, 2015 Отговорено Юли 6, 2015 (Редактирано) Само подхождай с консерватизъм към "пилването", защото изненадващо лесно се "предобрят" нещата там. Не, че е тежка драма ако прецакаш нъта (нито е скъп, нито се сменя трудно), но все пак ако имаш времето и търпението, пробвай с една струна с навивки (примерно D струната от стария комплект, който си свалил) да запилиш вместо с пила. Ефекта ще е много малък и бавен, но и шанса за предобряне не е голям. @travelcaster2: Много красиво Теле... Редактирано Юли 6, 2015 от therealbadmadafaka 2 Цитирай
travelcaster2 Отговорено Юли 6, 2015 Отговорено Юли 6, 2015 ^ Благодаря. За първи път през живота си пипвам оберфреза, но се получи. Имам някакъв опит с китари (50 годишен) и вместо да давам 2-3000 реших да пробвам с 2-300 камъка. Тялото го изработих аз, но придаването на античен вид ще го поверя на лютиер с опит и възможности. Цитирай
ultramega Отговорено Юли 6, 2015 Отговорено Юли 6, 2015 (Редактирано) Ако опиташ да навиеш струната така , че да направи по остър ъгъл след нъта съм почти сигурен , че ще се оправи без да пилиш каквото и да било.Малко И аз си направих едно теле тяло преди време , но после подарих китарата на един младеж ентусиаст На 2-300 ако се спреш е добре... не помня точно , но задминах тази сума за крайния резултат.Иначе един retainer обикновено е достатъчен. Редактирано Юли 6, 2015 от ultramega Цитирай
DaftFunk Отговорено Юли 7, 2015 Автор Отговорено Юли 7, 2015 Консервативно съм настроен към пипане на каквото и да е било по китарата Едва ли ще тръгна сам да правя нещо. Офтопик: Много красиви телета изникнаха тук покрай темата от което ми хрумна да питам дали е правен топик със свимки на телекастерите на съфорумците? Цитирай
YAMAHAc70 Отговорено Август 15, 2015 Отговорено Август 15, 2015 (Редактирано) Здрасти , имам следния казус :Д, купих си нът от кост и искам да го сменя, някой ще препоръча ли лютиер и колко пари трябва да е тази интервенция горе - долу ? Редактирано Август 15, 2015 от YAMAHAc70 Цитирай
DaftFunk Отговорено Август 20, 2015 Автор Отговорено Август 20, 2015 Здрасти , имам следния казус :Д, купих си нът от кост и искам да го сменя, някой ще препоръча ли лютиер и колко пари трябва да е тази интервенция горе - долу ? Във Варна мога да ти препоръчам Боян Матев. Не знам къде си. Иначе моят проблем с нъта го оправих, но се оказа, че всичко идва от навиването на струните, а китарата няма проблем. Цитирай
Recommended Posts