никони Публикувано Юли 2, 2015 Публикувано Юли 2, 2015 Да си представим следната хипотетична постановка - сядате на един стол със затворени очи и през няколко минути ви подават да пробвате различни китари... Не виждате марка, модел и визия на инструмента. Китари и от трите ценови класа. От вас се иска да познаете кой инструмент от кой клас е. Можете да прецените колко ви е удобен за свирене инструмента и дали ви харесва как звучи - чисто субективно, състейна може да сравните що годе обективно. Въпроса ми е по какво ще прецените кой инструмент какъв е. А ако преценките ви коренно се различават от действителността каква е причината? Цитирай
G.Varbanov Отговорено Юли 2, 2015 Отговорено Юли 2, 2015 (Редактирано) Дълга тема, която скоро ще се опитаме да осъществим физически. Резултатите ще са много субективни, но все е нещо. Иначе може да се дъвче много време тук :> Редактирано Юли 2, 2015 от G.Varbanov Цитирай
никони Отговорено Юли 2, 2015 Автор Отговорено Юли 2, 2015 Наскоро направих такъв експеримент с няколко мои приятели китаристи и останах изумен от резултата... Затова пускам темата. Просто реших че експеримента има такива резултати, заради малкото участници в него. Интересно при значително повече участници какви биха били резултатите. Цитирай
G.Varbanov Отговорено Юли 2, 2015 Отговорено Юли 2, 2015 Дай повечко информация за китарите, които сте използвали. Цитирай
Heartman Отговорено Юли 2, 2015 Отговорено Юли 2, 2015 Клипове и сравнения в нета колкото искаш 2 Цитирай
ciriljhonson Отговорено Юли 2, 2015 Отговорено Юли 2, 2015 (Редактирано) Сравнението м/у няколко китари за по няколко минути, няма как да доведе до реални и коректни резултати. Редактирано Юли 2, 2015 от ciriljhonson 2 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юли 2, 2015 Отговорено Юли 2, 2015 (Редактирано) ^Taка е. Според мен обаче, същността на проблема е в намирането на екземпляри, които много точно отговарят на класа си. Има не малко скъпи инструменти, които звучат относително посредствено, или поне незавладяващо, за цената си. В "Средния клас" понякога се срещат китари, които звучат доста добре. В "ниския клас" също понякога има попадения, които не звучат съвсем като мебел. Като прибавим към тези неопределености и фактът, че всеки различен тип китара (като форма, материал, хардуер) си има различен звук, и става трудно, човек бързо да се ориентира. Разбира се, има и частни случаи, в които разликите са ушевадни. Редактирано Юли 2, 2015 от Evtim Djerekarov 1 Цитирай
Krasen Отговорено Юли 2, 2015 Отговорено Юли 2, 2015 За мен лично, допира и усещането на китарата ще отсеят ниския клас китари. При тях се намират забележки, усеща се и самият лак на китарата на пипане при нискя клас, спрямо среден клас китара. За висок клас не мога да говоря, там може би само по слух някак може да се каже коя е. Цитирай
ultramega Отговорено Юли 3, 2015 Отговорено Юли 3, 2015 Забавна игра, но не мисля , че с нещо би била показателна.... някой ще обърка друг ще познае , и к'во от това ? 1 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юли 3, 2015 Отговорено Юли 3, 2015 ^^ Да ти кажа, има случаи на китари за 200 лева, които са по-добре лакирани от такива за 2000, та и това, не е показателно. ^Хименно! Цитирай
G.Varbanov Отговорено Юли 3, 2015 Отговорено Юли 3, 2015 (Редактирано) Май пак сме за ключ. Аз се надявах да изброи китарите, ама нейсе :> Редактирано Юли 3, 2015 от G.Varbanov Цитирай
никони Отговорено Юли 3, 2015 Автор Отговорено Юли 3, 2015 Това че във всички ценови класове могат да се намерят и добре и зле звучащи инструменти е ясно. Това че нета е пълен с всякакви сравнения също е ясно. Въпроса беше как вие бихте преценили един инструмент. На кое бихте обърнали внимание. Умишлено не посочих китарите които пробвахме, защото темата щеше съвсем да се отдалечи от въпроса. Цитирай
Heartman Отговорено Юли 3, 2015 Отговорено Юли 3, 2015 ^ Е то това беше интересното на темата понеже сте правили някакъв опит, а не искате да го споделите. Нормалното е когато човек има опит с инструменти да подходи така, че да разбере каква е формата на китарата (с опипване, след като не вижда).Да усети на допир грифа, прагчетата дали са добре заоблени в краищата, как се въртят ключове,копчета суичове.Дали има шум от адаптерите,какви са,колко са.После вече се слуша звука,акустично и включено в амп.Ако имаш опит би могло да разпознаеш евтин звук на талашит с кофти адаптери и хубаво дърво с добри адаптери. Цитирай
therealbadmadafaka Отговорено Юли 3, 2015 Отговорено Юли 3, 2015 Аз например, първото нещо, което "гледам" на една китара за да преценя дали е хубава или не е следното: Прокарвам пръст по ръба на фретборда като дланта ми е почти облегната на грифа... Ако дращи и се усещат ясно ръбове на праговете => "еФтинджос" китара, подходяща главно за украса; ако общо взето е гладко но все пак се усеща къде са прговете => "среден клас" китара; ако е напълно гладко и не може да се разбере от допира къде са праговете => "Фак, йеа!" Цитирай
ultramega Отговорено Юли 3, 2015 Отговорено Юли 3, 2015 Аз пък бих се ослушал първо за саунда, щото те китайците правят Лес Пол Къстъм почти 1:1, ама не става.... 2 Цитирай
Recommended Posts