chobbi Публикувано Ноември 28, 2006 Публикувано Ноември 28, 2006 Настана един спор,и реших да го споделя .Какъв е редът,според вас на подреждане на ефектите от инструмента към усилвателя?Става въпрос за аналогови(педалчета)ефекти. Давам примерен сет-уа уа,оувърдрайв,хорус,фленджър,реверб,дилей,октавер. Трябва ли да се ползва сенд-ритърн-а на комбото,или инструмента трябва да се включва директно към ефектите? Цитирай
chobbi Отговорено Ноември 28, 2006 Автор Отговорено Ноември 28, 2006 Kакво става!!!?Никой ли не ползва ефекти? За едно съм сигурен,че уа уа педалът е първи,след бас китарата. Цитирай
Tannen Отговорено Ноември 28, 2006 Отговорено Ноември 28, 2006 Мисля, че можеш да потърсиш из темите за китара. Едва ли няколкото октави разлика ще изискват различен чейн. Погледни тук: http://forum.muzikant.org/index.php?showto...EA%FA%E2+%E2%E8 Цитирай
Mephistofel Отговорено Ноември 28, 2006 Отговорено Ноември 28, 2006 Аз лично ползвам като ефекти chorus и limiter/enhancer - изведени през луупа(send/return),като първо е лимитера,после - хоруса.Баса влиза директно в ампа,а нивото на сигнала,обогатен с ефектите спрямо чистия сигнал дозирам чрез опцията Efx Blend на усилвателя ми.Смятам,че колкото повече неща има на пътя между баса и ампа - толкова повече се скапва сигнала.Виж,обаче за Уа-то(аз не ползвам,не ме кефи) съм съгласен - там му е мястото. Цитирай
chobbi Отговорено Ноември 28, 2006 Автор Отговорено Ноември 28, 2006 Благодаря!Въпреки всичко,аз си мисля,че когато използваш"камиончета"инструмента трябва да минава през тях,и и най-накрая в усилвателя.Сенд-ритърна,според мен е за мултиефект процесори(тип "рак"),защото там омажа,и чувствителността е малко по-различна от на педалчетата,които според мен са направени за директно свирене през тях(не случайно правят бордове да си ги наредиш и навържеш едно след друго).За скапването на зука,не знам.Почти никога не се случва да ги ползваш едновременно,а дори и да са вързани на сенд-ритърн,сигналът пак минава през тях.За мен беше по-интересно кой,как си подрежда ефектите. Моята подредба е такава:бас,уа уа,хорус,драйв,ривърб,максимайзър.Компресор/лимитер и eq ползвам от преампа или комбото. Цитирай
Demiurg Отговорено Ноември 29, 2006 Отговорено Ноември 29, 2006 ^ Елементарната логика казва следното (ако бъркам, поправете ме): 1 - сигнала от баса излиза доста слаб -> податлив на смущения и шумове (т.е. съизмерим с нивото на смущенията). Предполагаме, че страничните "шумове" са с относително постоянно ниво. - Ако го пуснеш веднага през ефекти, създаваш още предпоставки за омазване на звука (дълги кабели, жакове, спойки, индукции от захранванията на ефектите) -> получаваш един оефектен и ошумен звук. 2 - Ако сигнала след баса влезе в някакъв предусилвател (или в кубето), той се усилва до някакво по- високо ниво, става доста над околните влияния и може да мине през ефектите относително чист. Така че за мене чейна е: бас - предусилвател - ефекти !!! Цитирай
chobbi Отговорено Ноември 29, 2006 Автор Отговорено Ноември 29, 2006 Ами не знам :think: .Преампът ми на баса е доста добър(4 band,18v),и до сега не съм изпитвал нужда да включвам друг преамп преди ефектите и след това в кубето.Ще пробвам и така,както и през сенд-ритърна,като използвам преампа само на кубето.Явно трябва да се експерементира. Благодаря! Цитирай
Mephistofel Отговорено Ноември 29, 2006 Отговорено Ноември 29, 2006 Не бях изцяло изчерпателен в изказването си по-горе - ползвам и допълнителен преамп преди основния усилвател - преампа е Trace Elliot GP 11 Mk V Bass Preamp;много ме кефи как "оцветява" звука,а също така доста ме радва една от опциите,които има - наречена е "Middle Cut/PreShaping" - разбира се,без да забравяме единадесетстепенния equalizer.Причината,поради която не ползвам неговия Send/Return,а този на ампа след него,е вече гореспоменатата опция "Efx Blend". Цитирай
chobbi Отговорено Ноември 29, 2006 Автор Отговорено Ноември 29, 2006 Ще пробвам и аз с преамп,които ползвах само за записи(Аguilar DR 680).Kомбото ми също има FX blend(Fender Bassman).Още сега започвам да пренареждам Цитирай
разбойник Отговорено Ноември 29, 2006 Отговорено Ноември 29, 2006 Логиката на Demiurg е валидна за пасивни инструменти. Твоя явно не е такъв, така че можеш спокойно да свириш и директно в ефектите. Явно трябва да се експерементира Тъй вярно Повечето музиканти ползващи над 2-3 ефекта намират собствено оптимално подреждане - според предпочитания, ниво на шума и т.н. П.П . Казваш 4 лентов еквилайзер на активната електроника. Явно свириш с Бонго или си скочил някъде в дълбоките води на "къстъм" производството? Цитирай
bassobor Отговорено Ноември 29, 2006 Отговорено Ноември 29, 2006 За какво пък са му на един бас ефекти ?! :think: Цитирай
разбойник Отговорено Ноември 29, 2006 Отговорено Ноември 29, 2006 Ако искаш задай въпроса в отделна тема и ще получиш достатъчно отговори. Тук не е на място. Цитирай
chobbi Отговорено Ноември 29, 2006 Автор Отговорено Ноември 29, 2006 Tочно така ,Musicman Bongo 5 Цитирай
Nikifena Отговорено Ноември 29, 2006 Отговорено Ноември 29, 2006 1 - сигнала от баса излиза доста слаб -> податлив на смущения и шумове (т.е. съизмерим с нивото на смущенията). Предполагаме, че страничните "шумове" са с относително постоянно ниво. - Ако го пуснеш веднага през ефекти, създаваш още предпоставки за омазване на звука (дълги кабели, жакове, спойки, индукции от захранванията на ефектите) -> получаваш един оефектен и ошумен звук. 2 - Ако сигнала след баса влезе в някакъв предусилвател (или в кубето), той се усилва до някакво по- високо ниво, става доста над околните влияния и може да мине през ефектите относително чист. По, скоро бих казал, че логиката на Demiurg е валидна не за пасивни инструменти а по-точно за пасивни ефекти Всеки един ефект (разбирайте камионче) процесор или преамп усилва сигнала. По тази логика няма правило, че ако ползваш преамп след китарата ще имаш по-ниски шумове или пък ще си губиш високите заради папацитета на кабела. Естествено всичко зависи от качеството на ефектите. И сега по темата. аз след като имах процесор минах на пенсионерският чейн: бас - усилвател - колона Блазнят ме разни ауто уа-та или уа педали само... Цитирай
chobbi Отговорено Ноември 29, 2006 Автор Отговорено Ноември 29, 2006 В момента педалчетата са ми на BOSS,DUNLOP,BBE,които за мен са с добро качество.До скоро ползвах педали на EBS,ASHDOWN,TC ELECTRONIC,но си забравих чантата с педалите пред входа на блока ,и нали се сещате... (ако някой я е намерил да се обади! ) Цитирай
Recommended Posts