Jump to content
Българският форум за музиканти

Късане на 5та струна при седлото на страт?!


megaliubo

Recommended Posts

Баце аз ръцете си ги мия, недей така :D На еликсирките им пада покритието ако се чистят - иначе за струни без покритие съм 100% съгласен :) И да това с предварителното огъване е добра идея. Проблема ще го отстраня накрая комбинирайки вашите съвети, за които много благодаря. Остава загадката обаче какво се е променило от преди и защо нямах такива проблеми години наред и сега изведнъж се получават такива работи, но и това ще се разбере :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз също използвам перото доста аграрно и за 2-3 свирни покритието на басовите почва да се разнищва по малко. Но това е между двата адаптера някъде. Мястото, където се допират струните при РМ, е доста далеко, сигурно има 8-10 см. Така че не знам как точно би попадала пот на поолющеното място.

 

Чистенето на Еликсир струни не пречи на покритието, нито го уврежда, нито нищо такова. За Фаст-Фрет и "синия" Дънлоп гаранция от личен опит. Пишеше го на сайта им преди, конкретно за Фаст-Фрет. Че не помага, но и не пречи. Сега има инфо, че не препоръчвали да се маже с нещо си, покритието пазело достатъчно. Аз от 15 г. си мажа и не съм видял негативни последици от това.

 

Polyweb е доста по-дебело и тонът е по-глух, подходящ за джаз може би. Не мисля, че е за теб и не е там проблема. Линк.

 

П.П. Никога не съм късал струна за 25 г., включително на две евтини китари от 300-400 лева, както и един Орфей зебра, дето не знам дали се брои за китара. Използвам сравнително тънки струни - 9-42 или 9-46.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Понеже спомена ,че си ги пилил седлата има вероятност да присъстват остатъци от фини частици хром(също и грапавини по улея на седлото) ,който попадат върху струната и във комбинацията пот+остър ъгъл+триене при заглушаване да свалят покритието бързо.Щом преди не си имал проблеми със струните се предполага ,че пиленето е оставило своя белег и ако премахнеш хрома изцяло от поне горната повърхност на седлата+добре оформен и полиран улеи ще спре да къса струните.При зацапване бронза образува окиси които не са толкова опасни за струните и лесно се почиства.

PS: Една снимка на бриджа/седлата би показала доста добре за какво иде реч.

Редактирано от jorog
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

има едни графитени седла (с графитено покритие) за страт - мисля, че бяха Graph Teh.

Може да се поръчат от Томан през Динакорд, без оскъпяване.

Аз съм сложил такива, триенето е по-малко и по-малко се разстройват  струните, заради графита. Малко са скъпички, но са хубави.

Макар, че ти, както казваш,  късаш сърцевината, а не оплетката ... това е странно ... явно теглиш здраво. Ама колко пък да я теглиш тая 5та струна, егати ... 

Пробвай ги - добри са. Ако и с тях късаш, ще трябва да намалиш дърпането :-) ... или да спреш фитнеса :-)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно такива седла се каня да купя, а със старите повече няма да се занимавам. Засега съм закрепил положението, колкото да мине до края на седмицата, че ще свирим. Пък после на заплата ще покажа за какво става дума и какво е станало :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доста е скъп Графтека.За 12 лева може да си купиш направо един фиксиран бридж.Може само седлата да се ползват.Или да се монтира целият.Ако е много скъпа китарата океи ,но ако е скуайър или подобна е малко неоправдана инвестиция.

Ето една такава:http://bazar.muzikant.org/%D0%A4%D0%B8%D0%BA%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD-%D0%91%D1%80%D0%B8%D0%B4%D0%B6-%D0%A5%D0%A0%D0%9E%D0%9C-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%A7%D0%95%D0%A0%D0%95%D0%9D%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0-%D0%BB%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD-%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%B0%D0%B6-3-%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%BE-%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5,198830.html

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.