Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Продължавам темата надявам се, че ще се изразя с правилната терминология.
Към ден днешен си търся електронен метроном (не DAW или приложение за телефон), който отброява и неравноделни размери.

Разглеждах различни видове метрономи, но на всички може да се нагласи само единия дял, който се повтаря – излиза че са равноделни всички на които попаднах. А аз търся конкретно такъв, който може да си посочваш: броя дялове и един от тях или всеки дял да е различен. Примерно за по-сложен вариант: 12/16 с 5 дяла – 2 тривремемнни групи на първи и последен дял и 3 двувремменни „по средата“.

Спрял съм се на тези (M50 Mini Professional, JOYO jm-90, JOYO JM-60, WSM-240, Aroma AM-705, Aroma AMT-520B, FZONE FM100), но като разглеждах клипове и характеристики посочват само размери: 1/4, 2/4, 3/4, 4/4, 3/8, 6/8
А неравноделни като: 5/8, 7/8, 9/8, 11/8... явно не са заложени.

Можете ли да ми посочите някаква марка/модел, който да има спазени  горепосочените условия? Не ми се вярва да няма измислен такъв метроном (в краен случай ще търся приложение за Андроид).

Отговорено

Има такъв метроном като приложение за уиндоус и аз го ползвах няколко години, докато един ден блокира и край. За съжаление не мога да си спомня как се наричаше, но ще питам един човек, който го копира от мен и дано не го е затрил. А ето и една ръченица, която съм записвал с него.

Отговорено

Този метром от клипа е изглежда това което търся, ще ми е интересно да науча кой е софтуерът.
За момента попаднах на приложение за iphone, което мисял че може да изпъллнява неравноделни размери, но за съжаление не ми върши работа (търся нещо поне за андроид).
Ето тук: polynome.net

Отговорено

Аз използвам Tempo 3, гледам има версия и за Андроид. Има 3/8, 6/8. 9/8, 12/8, 5/8, 7/8, както и възможност да си избираш различни групирания, но не можеш да си нацъкаш съвсем произволно ти сам. Примерно това 12/16 дето го описа в първия пост - няма такова. Аз го използвам само за 4/4, за по-кривите неща (с промени в размер/темпо) си ги правя сам на компа и експортвам МР3 за конкретна песен.

Майк Манджини препоръчва Tempo Advance, но не знам дали и той има исканите от теб възможности, макар да има много.

Лошото е, че по всички ревюта и демонстрации не показват засуканите неща, примерно мен ми трябва да задам групички тактове, примерно 20х 4/4 | 7/8 | 10х 4/4 или нещо от сорта, но никъде не става ясно дали може. Също и за сетлистите е голяма мъгла. Общо взето купуваш/тестваш и така... :(