Jump to content
Българският форум за музиканти

Изходите за слушалки на low-end комбота и алтернативно усилване на китара


Recommended Posts

Основния ми въпрос е следния: Изхода за слушалки на най-малките "нормални" (тоест не "моделинг") комбота (тези по 5-10 вата), имат ли (нещо като) компресор, или просто преобразуват инструменталния моно сигнал в line-level стерео сигнал?

А при изхода "monitor" за слушалки на low-end китарните интерфейси от типа на Fast Track например, дали има нещо такова..?

 

Идеята ми е да пробвам алтернативно свързване на (електроакустична) китара с "хайфистки" усилвател, който да се ползва само като крайно стъпало, като идеите ми са следните:

1) Китарата да включа в комбо с изход за слушалки, който да свържа с line level вход на усилвателя, или пък директно с крайното му стъпало;

2) Китарата да включа в някакъв по-елементарен компресор и той да е включен в стъпалото (това нямам идея дали е подходящо и дали ще измени импеданса така, че да може да се ползва line level адекватно);

Варианта китарата директно да е включена в line level с подходящ преходник или направен кабел, ясно, че е безсмислен, най-малкото заради импеданса/нивото...

Не, че това, което искам да пробвам най-вероятно няма и то да се окаже също безсмислено, но все пак искам да чуя какво ще се получи (казано по-културно можете да си спестите обясненията колко тъпа идея е и как няма смисъл да я пробвам)... :)

За да "спестя" на "хайфисткия" усилвател и озвучителни тела мъки свързани с пикове и може би дори риск от погиване на ОТ, интуитивно си мисля, че единствения правилен (доколкото цялата постановка би могла да е правилна) начин е с използване на някаква компресия, затова питам за изхода за слушалки...

А ако се сещате за някакъв друг начин да свържа китара с line level вход на усилвател така, че да е безопасно за него и OT, моля да го споделите.

Благодаря предварително за отговорите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Смислеността на идеята няма да я коментирам, всеки си решава сам какво и защо прави.

Накратко, входовете на hi-fi усилвателя не са подходящи като чувствителност за свързване на китарни апаратури, както и широколентовите озвучителни тела не са подходящи за възпроизвеждане на китара. Като предпазна мярка може да се използва peak limiter стига да знаеш как да го настроиш спрямо конкретните ОТ, които ще се предпазват

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Tоя Fast-Trak така като гледам има стерео Line Output  който директно можеш са включиш във входа на hi-fi усилвателя.

Има и китарни комбота с такъв изход.

Редактирано от exxct
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аналоговите комбота обикновено атенюират с резистори сигнала за говорителя и го подават директно и на дата канала на слушалките.

При някои комбота, земята (минусът) на говорителя е свързан през букста за слушалки така, че като вкараш жак, да прекъснеш веригата на говорителя и той да не се чува. Това е цялата философия при тях.

 

Хай-фи усилвател едва ли ще звучи както прилично китарно крайно стъпало, защото не е проектиран за тая цел - при него работата в ограничение е по-скоро изключение, а и има много дълбока ООВ, което не е характерно, за китарджийските крайни стъпала.

 

За ограничаване на сигнала, компресор не е добро решение, защото той намалява сигнала известно време (attack time) след като той е бил по-силен от някакво ниво (treshold). При това, "намаляването" обикновено е като от копче за усилване, а не е ограничаване на сигнала, в смисъл на ограничаване с променяне на формата на сигнала. Може би по-скоро някакъв лимитер или уейвшейпър.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много благодаря за отговорите и особено много на @Evtim Djerekarov. :godbless:

Ясно ми е, че не става hi-fi усилвател за тази работа, идеята беше само да се пробва (почивен ден е все пак :)), но щом няма лимитер на изхода за слушалки на комбото, няма да се занимавам, защото дори и по някаква случайност да свирне приемливо, постоянно ще му треперя да не клипне прекалено...

 

Може би единствения приемлив начин да се свири през хайфистки амп е именно с line out изходи на нещо като посочения от мен Fast Track, които доколкото разбирам са предназначени (примерно) за активни монитори, тоест "работата" с нещо такова би трябвало да стане и то максимално културно. Или бъркам..?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ня знам за тях, някой друг ще ти отговори вероятно.

 

Хай-фи усилвателите обикновено имат доста ниско изходно съпротивление, в контраст с ламповите китарни стъпала, които най-често имат 2-4 ома изходно съпротивление, което значително увеличава влиянието на импедансната характеристика на говорителя, върху АЧХ (и ФЧХ) на усилвателя. При повечето китарни стъпала, се чува повдигане около резонансния пик на говорителя, както и малко до умерено се усилват високите честоти, където индуктивността на бобинката на говорителя вече има реактивно съпротивление, по-голямо от номиналния импеданс на говорителя.

 

При повечето хай-фи усилватели, дори с вързан говорител, АЧХ е такава, все едно товарът е резистор. Това е добре за Hi-fi, но не е традиционно за китара.

 

Това е и причината, някои от по-новите усилватели, да имат "Damping" регулатор на крайното стъпало, за да може дова нещо, да се настройва на вкус.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Фор дъ рекърд, пробвах като свързах изхода за слушалки на малко транзисторно комбо "Маршал" за хай-фай система така, че да ползвам комбото само като предусилвател. Звука надмина многократно очакванията ми (в негативен аспект) и целта на поста е да спести време на други, които искат да пробват нещо такова, било то и само за опита (както аз направих). Просто не очаквах да е ЧАК толкова зле... :)

Още веднъж мерси за отговорите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.