Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте, прочетох доста мнения от чуждестранни форуми по отношение на Rokit серията, имаше смесени отзиви от сорта на "отвратителен звук за парите" и "доста добри"... Чувствам се объркан!

Имам в студиото си Yamaha HS5, но искам да си взема и нещо за вкъщи... Постоянната работа на слушалки хич не е ОК... :unsure: .

Ще ви бъда много благодарен ако изкажете лично мнение по темата. Заслужават ли си парите или по-скоро да се инвестира в по-високия клас, или въобще в друг производител?

• 4 weeks later...
Отговорено

Винагище има две мнения по въпроса за мониторите. Както и за всичко останало.....

Може да правиш чудно шкембе и все ще се намери някой да каже, че не струва....

Иди в магазина и слушай ;)

Отговорено (Редактирано)

Ползвам Tannoy near-field и KRK студиен съб и съм много доволен. Цената му не е малка - но на мен ми върши работа и ми харесва.

Въпросът е да познаваш добре мониторите си и да знаеш какво точно пресъздават. Не е изключение лоши монитори правят по-хубави миксове :) защото преекспонират дефектите в микса и по-лесно се чуват и отстраняват. Именно такъв е случая и с една серия на Ямаха, но не е тук темата за локуми. Понякога технологично недомислие може да се окаже от "дефект" един чудесен "ефект".

Ползвай каквото ти харесва и не слушай какво говорят хората. Концентрирай се обективно върху резултата (претендирайки, че не знаеш какви са точно мониторите и колко струват). В крайна сметка на кой му пука с какви монитори смесваш, като накрая най-важен е микса като краен резултат.

А - и да не забравя - няма смисъл от "скъпи" и "хубави" монитори, ако помещението, в което ще ги ползваш е "евтино". Монитори за 10.000 долара ще са лоша референция, ако помещението ти е лошо третирано и изчислено. Обратното също е в сила - бюджетни монитори биха имали чудесен резултат, ако помещението е добро и ако ги познаваш добре. 

Успех и смело напред!

Редактирано от visiondann
Отговорено

Всички монитори стават, стига човек да знае как да ги ползва. Може и на говорителчета от лаптоп да работиш и пак да правиш грандиозен звук стига да си добър. Единствената ми забележка около Рокит-ите е, че ако не случиш на читава бройка,  може да има проблеми с туитърите - започват да кривят и се налага ремонт. Това поне ми е впечатлението от 3-4 чифта в постпродукционни кабини в една телевизия ползвани ежедневно по 12-15 часа минимум. 

• 1 month later...
  • 3 months later...
Отговорено

И аз да изкажа моето мнение. Малко късно пиша, но за всеки случай. Имах същата дилема м/ Рокит 5 и Ямаха хс5. По принцип бях се навил за рокита, че бяха със стойка, но стана друго. Дойдоха двата модела и като ги пуснахме в магазина останах изумен от звука на ямахите. Това ми беше първия път в който съм слушал монитори. До сега съм миксирал само на слушалки. Аматьор сум, но в магазина ми пуснаха диск миксиран у мастериран който звучеша ужасно на тях. По принцип като се усилят доста малко се по отвориха. Ямахите направо се влюбих в тях. Взех си 5ците. След няколко часа кефене реших да направя някакъв бийт. За мое учудване на един 808 като кликнах по ниска октава се чувале аамо едно пук и нищо. Направо се вцепених. Средните и високите ги чувах страхотно. Чисто и ясно. Та реших да ги връщам и да си взема парите, но почнаха да овъртат ... няма проблем ама ще си купиш нещо друго дъра бъра. След няколко дни размисъл дадох около 100-200 незнам точно колко отгоре и си взех 7ци. Много съм доволен за цената и този говорител звучи добре. Чува се по голям диапазон. За 8ци нямах пари. Та най-добре е да чуеш няколко вида. Според мен тези сравнителни клипчета са доста подвеждащи, но диаграмите мисля, че са прави. За петицата там я дават да почва от около 100 Hz а в мюзик уорлд е към 56 Hz но бас в този диапазон трудно се миксира защото има проблем с възпроизвеждането. Препоръчваха ми Subwoofer, но и там кинтите са ... Зависи какво искаш да миксираш и най-добре е да ги чуеш наживо. Възможно е ако имаше възможност да чуя повече модели да со озбера нялои други, но ще се уча на седмиците. Много съм доволен от тях