Jump to content
Българският форум за музиканти

touch sensitive keyboard или touch response keyboard


bir4o

Recommended Posts

Извинете абсолютен лайк съм по темата . Това трябва да са динамични клавиатури , но каква е разликата в усещането при свирене ? Имали атака при удар върху клавиша ? Може ли някой да обясни каква е разликата в механиката . На стари бюджетни синтезатори пише първото -динамична клавиатура , а на по новите твърда клавиатура . Ясно ми е че по скъпите пианистични клавиатури с механика Хамър с тристепенно регулиране на натиска на  клавиша , отвяват горните две ... 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Динамична клавиатура означава че клавиатурата може да предава различни velocity (динамични) стойности. Хамър механика означава освен това че и клавишите са тежки с механизмите на пиано.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Натискайки бавно-леко клавиша се чува слаб тон . При бавно натискане на клавиша до край се чува по силен тон . Въпроса при динамичната клавиатура е има ли сензор / или електрониката да отчете бързото преминаване от слабо към силно и да си прибави атаката/ , при рязко натискане на клавиша да има и атака на тона ? Ако има, при клавирите с тежки клавиши има ли такава функция?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Динамичната клавиатура се прави по различни начини. В същността има обаче винаги има едно начало.

Скоростта на движение на клавишите. 

  • Един от начините е електромагнитен, където информацията за скоростта се получава на базата на електромагнитната индукция. В сила е  -El=L di/dt. Напрежението е пропорционално на скоростта на движение на клавиша. От тук нататък има също различни начини това напрежение да се свърже с амплитудата на изходния сигнал. И не само със амплитудата на сигнала, но и с различни параметри - ADSR (ATTACK DELAY SUSTAIN RELEASE), LFO (LOW FREQUENCY OSCILLATOR), LPF (LOW PASS FILTER) и така нататък.
  • Друг метод е чрез измерване на времето за "прелитане" между два контакта, които се задействат последователно с хода на клавиша. Дали с дискретни решения или програмно с микропроцесор се извежда информация, която е пропорционална на скоростта на движение на клавиша.

Има и друг вид управление, така нареченият AFTERTOUCH, като натискът на клавиша (или чукането) се преобразува в напрежение и по подходящ начин пак се използва за управление на различни параметри на сигнала.

 

Разбира се,  споделеното дотук е много повърхностно и скромно описание, защото синтезаторите са една вселена с много наука, know-how и интелект, която няма как да се обясни елементарно.

 

ПП. Няма връзка между Weighted Keyboard  и динамична клавиатура. Т.е. може да има комбинация на двете и да няма.

Основното при Weighted Keyboard е усещането от изпълнителя за клавиатурата и нейната реакция на пръстите и ръката.

Което е коренно различно от пластмасовите евтинджани.

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  •  
  •  

      Конкретно се сблъсках със стари евтинджани , като Casio WK3000 , STK671- с динамични клавиатури и   боравенето с клавишите и извличането на звука ми се струва много по естествено от новите евтинжани STK2000-3200 -с твърди клавиатури продаващи се по супермаркетите в страната. От там дойдоха въпросите .   Кое си заслужава повече -стар синтезатор с добра клавиатура или нов с екстри.../това  за чесане на краста по хоби , а не за по сериозно свирене/.

  • В темата не става дума за скъпи изпълнения...
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Touch sensitive" и "Touch response" най-вероятно са едно и също, което означава, че просто клавиатурата е динамична, т.е. силата на звука зависи от това колко "силно" натискаш клавиша.

 

"Твърди/тежки клавиши" е български израз, не е някакъв официален термин, та по тая причина се употребява в най-различен контекст и съответно означава различни неща. Може да означава, че има хамър механика, може да означава и клавиши с пружини (без хамър механика), които просто са малко по-твърди, в повечето случаи като някакъв евтин вариант за имитация на истинско пиано, когато хамър механиката би била скъпа или прекалено тежка. На такива им се казва и полутвърди/полутежки.

 

Ако ще свириш на пиано, само хамър механика върши работа. Ако ще свириш със синт бленди, по-добре "леки/меки" клавиши.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.