Jump to content
Българският форум за музиканти

AKAI MPD32 + Ableton Live Suite default control mappings


noflip
 Share

Recommended Posts

Здравейте

 

От около половин година работя с Ableton Live.

Наскоро си купих akai MPD32. Въпросния контролер идва с орязаната LiveLite 8 версия на Ableton. Хубавото при нея е, че когато MPD-то е свързано и отворя нов Drum Rack на някой миди канал, 8-те knob-а на контролера се map-ват автоматично на 8-те Macro-та на съответния Drum Rack. Това е доста удобно когато се ползват няколко Drum Rack-а в един проект.

За съжаление това не се случва в Live Suite 9. Контролерът се разпознава без никакви проблеми, pad-овете са (що годе) добре map-нати, 8-те слайдера си се map-ват за volume-а на първите 8 канала в миксера, transport контролите са ок Само 8-те knob-а се мапват автоматично към съвсем други параметри, които не ме засягат и се налага всеки път, когаго отворя нов Drum Rack да map-вам ръчно тези knob-ове към macro-тата. Не отнема особено много време, но е досадно. 

Въпросът ми е някой знае li как мога да променя в Live Suite 9 за кои параметри (в случая Macro 1-8) да се map-нат автоматично тези 8 knob-a, когато отворя нов Drum Rack?

Link to comment
Share on other sites

През редактора не ставаше ли? Аз имах МПД18 и имам някакви спомени, че през редактора се правеха разни промени.

Иначе в самия Live не можеш глобално да промениш даден мапинг. Може за конкретен проект и той после си го помни. Не е нужно при всяко отваряне на проекта да ремапваш.

Link to comment
Share on other sites

горе натискаш midi бутона, кликваш на параметър и местиш фейдър. Live би трябвало да ти покаже вляво кой параметър с кой контрол чейндж номер е свързан. Запазваш проекта като default в преференциите и всеки път ще ти отваря нов проект мапнат по този начин

Edited by dontwarrior
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@donwarrior: Това е така, но за съжаление не решава конкретния ми проблем. Аз искам когато отворя нов Drum Rack 8-те knob-а да са автоматично map-нати за 8-те Macro параметъра, както е в Live Lite 8. Дори и да си направя default template за Live Suite 9 с няколко Drum Rack-a пак ще ми се наложи да отворя нов, ако ползвам функцията Slice to new midi track върху някой wav loop и ще трябва отново да map-вам ръчно knob-овете.

 

@musicman: Не се сещам за кой редактор става дума. Ако говориш за MPD Editor Software-а, който се инсталира за MPD18 - при MPD32 няма такъв еквивалент. Почти всички функции на този софтуер за интегрирани в самия контролер.

 

Принципно съм почти убеден, че има начин за това. Първата причина я споменах вече - Live Lite 8, който идва на диск с контролера, е set-нат по този начин. Втората причина е, че всеки път, когато отворя нов Drum Rack. knob-овете са сетнати по default на едни и същи параметри. Това значи, че Live има някъде някакви настройки кой CC за какво да бъде map-нат по подразибране. 
За съжаление Google не помага особено.

Link to comment
Share on other sites

Имай в предвид че MPC и MPD си идват фабрично програмирани за някакви неща, които обаче няма как да промениш. Аз търсех нещо подобно преди време и се оказа, че не мога да взема определена команда и да си я сложа на Lemur-a, макар да виждам, че MPC-то го прави.

 

А относно редактора, на страницата на MPD 32 има линк за сваляне. Най-долу в Docs & Downloads.

Link to comment
Share on other sites

Ако визираш Vyzex Editor-a - той се ползва само за ъпдейт на firmware-а. На фона на всички brick-нати MPD-a не ми се пипа там :)

Фабричните настройки на продуктите на akai няма какво да ги коментираме - върнах MPC Studio-то си само след седмица точно заради това. 

 

Както и да е - мисля, че намерих проблема и май аз сам съм си виновен: Slicing preset-ите, които съм си създал и съм запазил в User Library>Defaults>Slicing, са базирани на "Built-in" preset-a, който има предварително зададени macro-та с удобни за мен функции. По някаква причина при него knob-овете не се map-ват за macro параметрите, ами за някакви други неща. Намерих оригиналния default drum rack preset и се оказа, че при него няма проблеми и knob-овете са си map-нати по default за macro-тата. Сега просто трябва да си преправя всички preset-и и би трябвало да са ок нещата.

Link to comment
Share on other sites

Та в крайна сметка се оказа, че проблемът в уравнението съм аз и моите знания, относно това как се работи с Live. Когато заредя семпли в Drum Rack-a контролера автоматично започва да контролира Simpler-ите на падовете. Десен бутон върху Drum Rack-а > Lock to Control Surface 1 (MPD32) и всичко си идва на мястото.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.