Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Знае ли някой къде мога да занеса да ми настроят финно китарата ?

знам ги тия работи с флажулетите, 12-тото прагче ит.н., но все нещо не ми звучи съвсем като хората и не ми се занимава да човъркам като побъркан, затова ако има някъде майстор, работилница или нещо такова бих бил благодарен някоий да посочи адрес....

Отговорено

Поне кажи от къде си , за да може някой да те насочи ;)

Иначе щом знаеш как става настройката със флажоретите

пробвай да си я настроиш сам,точно на 12-то прагче тона

трябва да е еднакъв с този на свободната струна, това

нещо се регулира с плъзгачите на струнника(бриджа или

магарето :cheers: ).Не отнема повече от 30 минути , а и ще се

научиш да си я настройваш сам ;)

Ако и тогава не се получава и си сигурен че си направил

всичко както трябва ,тогава трябва да се обърнеш към

специалист , защото китарата ти се нуждае от ремонт ;)

Отговорено (Редактирано)

Тона на флажолета на 12-о прагче трябва да е като този на 12-о прагче! :cheers:;) :wall:

Редактирано от vlex
Отговорено

Tова е така,но тона на празната струна е същия ,

само че в октава по нисък ;) ,което пак си е ла

или ми или каквото и да е .Просто сравнението се

прави между тези два тона защото дава по точна

настройка ;) ,иначе пак може да ти фалшивее :cheers:

Отговорено

Aйде да се изразя по-точно: Когато имаш 2 абсолютни идентични тона е по-лесно да определиш дали фалшивее или не, нежели да дириш тон в октава по-ниско :cheers:

Отговорено (Редактирано)

Вие пак започнахте да спорите за глупости. Може китарата да е настроена идеално на свободни струни, на12-то прагче, тоновете да са точно по октава над съответната свободна струна, и китарата пак да фалшивее, дори когато позициите са на правилните маста.

На практика почти всяка китара е по-висока на първите прагчета, вярна е на 12-то(ако сме нагласили интонациите), и става по-ниска след 12-то прагче. Този ефект е по-голям за едни струни, и по-малък за други.

Това кара болшинството от електрически китари да фалшивеят леко на акорди.

Единственият начин да се направи наистина много вярна китара е да се направи с компенсиран нът. При това, специално за определени струни, и за определена настройка на китарата. После като я дроп-вате, ефекта се губи.

Хубавото интониране на китарата не е шега работа.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено

добре де, може и аз да не съм изяснил правилно въпроса - "магаренцето" отзад ми е подвижно (става въпрос за китара куча марка, както се сещате вече) и нещо съм го размърдал такаче очевидно китарата ми фалшивее малко, а не стм убеден, че колкото и да си играя с 12-тото прагче и т.н. ще мога да настроя инструмента правилно, а нямам и нерви да зукам флажулети до безкрай.... затова искам все пак специалист да пипне и веднъж завинаги поне това съмнение да ми отпадне - ако друг път нещо не ми звучи добре да знам че е само от струните да кажем.....

и да - от София съм....

Отговорено

всичко е ясно - прочетох статията, която Евтим препоръча и...не мога да се оправя сам :D

всичките тези измервания, умножения и прочие ме карат да се виждам как съм сбъркал нещо още преди да съм почнал.....правилно си бях започнал темата - търся майстор някакъв за музикални инструменти

Отговорено

Защо не пробваш да наместиш задното мостче? (12-о прагче е точно на средата на мензурата (мензура=частта от струната, която резонира=> от горно до долно мостче)) :D

Отговорено

Статията, дето я е дал Евтим е за по-напреднали, твоята задача е по-проста.

Най-основното, което трябва да запомниш е, че колкото е по-къса частта от струната, която трепти, толкова е по-висок тона.

Като натиснеш 12-то прагче на 1-ва струна примерно, трябва да получиш тона Ми (с една октава по-високо от отворената струна). Абсолютно същия тон трябва да получиш и като изсвириш флажолета на 12-та позиция на същата струна (той винаги се получава в средата на струната). Най-добре да използваш тунер.

Такааа, ако тона не е един и същ:

1-ви вариант: тона при натиснато 12-то прагче е ПО-ВИСОК от флажолета на 12-то прагче => дължината на струната между 12-то прагче и магарето е ПО-МАЛКА отколкото трябва (по-къса струна - по-висок тон!) => трябва да мръднеш секцията за тази струна мааалко ПО-НАЗАД.

2-ри вариант: тона при натиснато 12-то прагче е ПО-НИСЪК от флажолета на 12-то прагче => дължината на струната между 12-то прагче и магарето е ПО-ГОЛЯМА отколкото трябва (по-дълга струна - по-бисък тон!) => трябва да мръднеш секцията за тази струна мааалко ПО-НАПРЕД.

След това настройваш отново струната и пак проверяваш - и така докато постигнеш желания резултат. Повтаряш операцията и за другите струни.

Отговорено

Благодаря за подробните обяснение, но още в самото начало на темата споменах, че знам за споменатия метод, но просто по една или друга причина НЕ МОГА да се оправя сам и затова търся СПЕЦИАЛИСТ (илипоне претендиращ за такъв).....така че се въртим в кръг очевидно :dance:

Отговорено (Редактирано)

ОК, но имай предвид, че китарата почти винаги ще е лееко фалшива освен на отворени струни и на 12-то прагче - в статията, която е пуснал Евтим се обяснява това. Такова й е устройството просто. :cheers: Повечето опитни китаристи компенсират, като леко повдигат някои струни примерно.

Редактирано от fluti