Jump to content
Българският форум за музиканти

Как да изчистя шума


mupcku

Recommended Posts

Препоръчайте някоя програма, за по добър едит на звук и ако може ми кажете как точно(няма значение с кой софтуер) да изчистя шума от картата.С други думи казано: по какъв начин изчиствате различния шум от вашите записи с вашия софтуер!Благодаря ви предварително.

Редактирано от mupcku
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хора....имам предвид как да изчистя шума от даден трак.Няма значение с коя програма работите-просот кажете!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вземи си USB микрофон - по-далече е от шумната лан карта. :headbang: При запис застани възможно най-далече от компютър-а (с микрофона пред теб, а не до компютъра) и ще е доста по-безшумно. :headbang:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както каза Yamaha - NR на WAVES е много добро предложение.

Audition (бившият Cool Edit) има също много добър вътрешен Noise Reduction.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За постоянен шум като този от звуковата карта и аз мисля, че най доброто и удобно е алгоритъма на Audition, или Cool Edit. Просто вземаш чистия шум, който би трябвало принципно да е тишина в записа, сваля се честотния му профил и после по него се филтрира записа. Лошото при тоя вариант обаче е, че ако нивото е много високо, най често се отнасят и честоти в самия запис и пак звучи кофти. Трябва много внимателно да се настроят децибелите които се смъкват и в крайна сметка да се намери компромис. А плъгините в реално време пък не чистят достатъчно, защото често в шума на звуковите карти има и честоти, които по принцип не се водят "шум" - някакво басово дуднене напрмер. Това е за софтуерните решения, иначе, да - най добре по-професионална или външна карта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами благодаря на всички!Аз никъде из интернет не съм намирал уроци за куул едит и май няма да намеря...направо се чудя на хората дето работят с нея, от къде аджеба, и разбират всичките джунджурии!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами щом неможеж да намериш някакво упътване тогава начина е само един...

ЦКЛЕНЕ,ЦИКЛЕНЕ,ЦИКЛЕНЕ и пак ЦИКЛЕНЕ... :lol:

То това е начина при голяма част от програмите :beer:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте! Шумът е отвратително явление и както предполагам знаете, много трудно се премахва, защото обхваща голям честотен диапазон. Общо взето е важно, да използваме добър хардуер, да не споменавам микрофона и т.н. Софтуерно, има много варианти да притъпим шума, било то с компресори, еквалайзери, или плъгини за мастериране и въпреки това, чудеса, не трябва да се очакват. Най - полезното приложение с което аз лично "премахвам" шума, е един плъгин в Adobe Audition. Този професионален аудио софтуер, има няколко филтъра за шум, един от които доста ефективен. Той предлага, да маркирате част от аудио файла и чрез сканиране, приема маркираната област за шум, след което "изкормя" честотите от целия запис. Тоест, ако записвате нещо вкъщи, но записът е с много шум, качете си програмата, маркирайте участък от записа, на който има само шум и след това приложете филтъра. Все пак, препоръчвам да се доверите основно на слуха си, защото самият филтър, има особен страничен ефект и понякога в записа остава усещането за "метално" звучене, тъй като е отнел и честоти, които не трябва. Поработете с него и лесно ще се научите, практика трябва. ;) Надявам се да съм бил полезен!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.