Jump to content
Българският форум за музиканти

Diy Транзисторен усилвател


Recommended Posts

Изпаднаха ми едни стари части от някаква Вермона и искам да си направя някакъв транзисторен усилвател от тях.

Имам захранващ трансформатор с вторична намотка 18+18 волта.Не е много мощен-Вермоната е била 30 Ватова (или поне така ми казаха).Търся някаква схема на добър транзисторен амп,но и лесен за правене (ако е със схема на печатна платка ще е екстра :virtuoz: ).По възможност да със хай-гейн предусилвател,но и само крайно стъпало да предложите не отказвам,пък преамп ще търся отделно.

 

Благодаря предварително! :headbang:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Използвай lm3886 чипа

схемата е лесна има е в даташиита, а схеми с нея бол в нета.

 

С това напрежение ще изкара към 40 вата на 8 ома.. евентуално

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами искаше ми се крайното стъпало да е транзисторно.Впрочем си харесах една схема от един Маршал,ама има някакви транзистори MJ3001/MJ2501,който не се намират тука.Някой може ли да предложи някакви заместители?

 

Иначе вярианта с интеграла е алтернатива....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако говориш за амп за китара:

 

Послушай никифена, и пробвай с интегрална схема. Не виждам смисъл да правиш хай-фи стъпало на китарен усилвател, който така или иначе трябва да има изкривявания. Плюс това LM-ките са защитени от претоварване, прегряване, късо на изхода и др. - все неща, които биха направили една транзисторна схема доста сложна. Плюс това има голям шанс да попаднеш на леко ментак крайни транзистори, а и КПД - то на ампа ще е малко, да не говорим, че ще ти се наложи известен подбор. Ако ти трябват мощности от порядъка на 40-50W действай смело и ръгай интегралка - няма да съжаляваш. LMXXX е интегралната схема, която вграждат в много мониторни колони, така, че качеството е поне толкова добро, колкото на един средностатистически транзисторен амп. Това не е ТDA от 70-те години, LM-ките са хубави чипове.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ок. Обедихте ме за интеграла.

Сега остава другия елемент-преампа.Предложете някакъв хай-гейн преамп,но държа да е наистина хай-гейн.

 

Върти ми се и една идея в главата. :think:

Имам някоя друга лампа ЕЦЦ83,та ми е интересно дали няма да е удачно някакъв хибриден варянт,защото имам и едно малко трафче,което мисля че вади 6 или 12 волта и е около 600мА(таман за отоплението).Анодното напрежение да се постигне с умножител,или пък преампа да е също хибриден.Изискването обаче е да е проста схемата,защото ен съм мнгоо ан вътре.До сега не съм виждал такъв преамп (освен Валвстейт серията на Маршал,но ми идва сложно),та ако някой има нещо на ум да каже как може да стане и изобщо има ли смисъл.

 

Приемам предложения и за изцяло полупроводников предусилвател. :godbless:

Благодаря предварително. :hello:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Hi-Octane съм го правил,даже в моменат преампа на ламповия ми усилваел е почти такъв (от JCM800),но съм добавил още едно стъпало за повече гейн.Има и изход от самия преамп,така че може да се ползва за преамп на тоя усилвател.

Идеята ми беше друга-да ползвам само една лампа плюс някаквъв интеграл,защото трафа от който смятам да вземя отопление не знам дали ще е достатъчно мощен да храни 2 отопления (не съм сигурен дали има 600мА).

Сега като се замисля по-добре да си оставя лампите за някакъв бъдещ прокет.Така и така имам лампов преамп,който при нужда мога да ползвам с един вход към пауър ампа.Та предложете някакъв транзисторен.

Изходния сигнал на някой дистер достатъчен ли,за да се ползва за преамп?Примерно да пилзвам някой който дист като Dr.Boogey,който има честотнио корекции?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.