Jump to content
Българският форум за музиканти

Свирене Live


Crimson

Recommended Posts

Хора предполагам, че може би много от вас изпитват проблема свързан с голямата сила на звука в репетиционната и на лайв.

Тъй като аз съм китарист и си имам тапички се справям до някаква степен.Обаче за барабаниста ни направо ми е жал.

Въпроса ми е - според вас - може ли човек да оглушее в такава среда(доста шумна)?Вие как се предпазвате ако го правите изобщо?Дайте някакви съвети.

Предполагам че ако някой реши да каже нещо умно то ще бъде от рода - ми на мен не ми прави впечатление и т.н.Евалата на такива хора.Аз се инересувам от решение да този въпрос и затова поствам тая тема!

Мерси предварително! :cheers:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 42
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Човече, първо за оглушаването.....уча медицина и ще ти кажа че определено си оказва влиянието и си се оглушава, както и от слушане с слушалки.....второто е че доста време съм свирил в репетиционна и на 20-тина концерта...определено съм си наебал яко ушите ама ко да направя...зарибявка си е свиренето а пук за да надвикаш тия пусти барабани се иска сила.. :cheers:

по едно време ползвах тапи за уши дето се продават по аптеките за по левче.вършат работа определено, но същевременно съм и вокал в групата си и като почна да рева и имам чувството че главата ми е кофа и викам в кофата :P:blink: :blink:

но няма как.....а бе тапичките са му майката!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

оглушава се бавно но сигурно, аз също понякога имам проблеми, получават се кратковременни възпаления и дълговременно амортизиране на слуха, хора, пазете си ушите!!! :read:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз непрекъснато си задавам въпроса "Аве това свирине няма ли да ми при*б* слуха и да ми попречи в комуникациите с хората."Не че ми пука, ама ако започна някаква работа с много хора, това определено ще ми повляе зле. И само "Моля", "Какво", "Я че не чух". Аз и поначало май сам си малко глух и наистина понякога съм много притеснен. След всяка репетиция си правя разни експерименти със слуха (ей така, по навик) дали успявам да чуя всичко и всеки.Лоша работа. За това наистина май трябва да щадим слуха си. Сега сме млади добе, ама след 30 години.... :think:. Затова трябва да се ограничаваме - колко се може по-малко висене в клубовете - шумът в реповете ни е достатъчен; когато се репетира, да се свири целенасочено, а не като китаристта ми, дето прави импровизации по един час и то всеки път;никакво слушане на музика със слушалки - няма смисъл да се гъзареем по улициите и да си припяваме с някви кабели, подаващи се от главата; само Rock 'n' Roll - тез хора - метълите, направо не ги знам как издържат - трябва да си доста напушен да не ти прави впечатление силния шум.

Това с тапите смятам да го пробвам, но няма ли да ми се смеят останалите. Е то ясно, че на сцена не можеш да излезеш с тях. Първо, че не е истетично и второ все пак трябва са слушаш и себе си и останалите, какво свирят - да не стане "Ама ние на коя песен сме "

BTW, по едно време бях решил да ставам "тъпанар" и използвах шлемофони (май така се наричат), защото никой не ме беше светнал да свиря по-тихо. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

crimson ами 4е свири тихо

 

то в музиката има "силно" f,ff,fff,ffff.

но има и "тихо"p,pp,ppp,pppp

 

за динамики несте ли 4ували? тая последната се казва "посибиле пиано пианисимо"

 

ако я използвате няма да имате проблеми с ушите :cheers:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дори ако си изберете да свирите pppp няма защо да правите движения въобще, така няма и да се уморявате. :)

 

А по темата - един пич барабанист, с който свирех преди години, си пре*** лявото ухо от постоянно висене до студиен монитор в небезизвестна репетиционна (преди ремонта барабаните бяха в отделна стая). :cheers: И доктори му забраниха да свири и да слуша на слушалки, ако иска да не остане напълно глух.

 

Е, когато съм го виждал, си свиреше, ама не е там работата. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

за динамики несте ли 4ували?

Ами тя динамиката има друга работа, не я набърквай нея тук... Силата на звука не е точно динамика.

 

Аз лично доста често запушвам едното ухо, докато пея, защото иначе не чувам нито какво пея, нито какво ми свирят. Разбирам барабанист да свири с тапички, но дали няма да е странно певецът да излезе с такива?

Редактирано от CorvusCorax
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преспокойно се излиза с тапи на сцена и немалко хора го правят

Не може бе човек...кат не чуваш комплексния саунд, а само под 300 херца през тапите :D па то не те кефи да свириш

Аз също имам намален слух 20% и 30% съответно на лявото и дясното ухо /от 22 години съм на сцена, а напоследък обурудването ми е 4кВт :D / в диапазона около 4 килохерца...тва е шумовия спектър и не ми пречи да си чувам музиката нормално....даже бях 2 години тонрежисьор при Копчето-там слушалките ме тровеха много и се прибирах след записи с главоболие....ама тапи не мога да слагам...мачкат ми главата :D

Редактирано от Rocko
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

е то са зависи и от тапите да не говорим че може да с с тапа само в едното ухо:(което е "по-болно"

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

зависи и как е направено озвучаването. Като свирим с мойта група, имаме един монитор за барабаниста и още един за останалите четирима души. Идеята ми е, че чувам повече просто як шум, отколкото тва, което свиря. А ако си сложа тапи в ушите, по-добре да оставя китарата :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.