Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Здравейте

 

Имам един DIY проект. От време на време си го ръчкам сам, от време на време и други хора ръчкат по него. Настройти, кабели, датчици.

С две думи имам сериент порт и клиентска Java която работи и променя коефициенти на едно PIC-че към което има навързани някакви датчици.

Сега имам поялник, клещи, чук, ключове и отверки. Имам и едно малко измервателно уредче с което меря съпротивления и волтажи. Питането ми е за преносимо осцилоскопче да гледам къде, кога, какво лети по калебите. По някой от кабелчетата минават 0-ли и 1-ци.

Има китайчета един пробник

http://www.ebay.co.uk/itm/Black-ARM-Nano-Mini-Storage-Digital-Oscilloscope-Portable-Handheld-Scope-/121281287152?pt=UK_BOI_Electrical_Test_Measurement_Equipment_ET&hash=item1c3ced93f0

и с два такива

http://www.ebay.co.uk/itm/D602-200KHz-ARM-Mini-Portable-Pocket-Sized-Handheld-Digital-Oscilloscope-Lastest-/251508384093?pt=UK_BOI_Electrical_Test_Measurement_Equipment_ET&hash=item3a8f11615d

 

Кой от двата е уместно да си взема? Този с двата? Тогава мога да гледам какво подава някой датчик и PIC-чето какво изплюча по друга линия и дали правилно е настроен софтуера?

 

Любител съм, на него ще се уча как се работи.

 

Ето това е DIY проекта:

Megasquirt1.jpg

 

Megasquirt2.jpg

 

Megasquirt3.jpg

Редактирано от a_panov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А мислил ли си за логически анализатор? Мисля, че ще излезе в пъти по-евтино от осцилоскоп и , доколкото разбирам, ще ти свърши по-добра работа. Първото, което ми идва на ум, е https://code.google.com/p/the-bus-pirate/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Знае ли ми душата? - дето се казва в една приказка! Аз съм аматьор ама най-аматьорските аматьори. Едвам завърших средно образование а двете висши ги мъкнах 13 години.

 

Някой път има шумове по линиите. Например датчика на хол който се използва в антиблокиращите спирачки аз ще го ползвам да взима сигнал от зъбчато колело на коляновия вал, ще ми служи при бездистрибуторно запалване. Ама понеже може да има граунд лупове и някакви пикове, сривове в захранване и/или сигнална интерференция. Може да се окаже че не дава винаги чист сигнал на PIC и там той да пропуска цикли като не получи сигнал и да презкача искрообразуването за някой цилиндър. Пък при мен цилиндри бол... Отделно TTL нивата към драйверине на запалителните бобини може да играят и при скокове на захранването и при високи честоти на двигателя.  Управлявам един стъпков мотор, работи, ама какво му подавам като ток, напрежение и форма не знам! Ще слагам детонационен датчик за динамично предварение на запалването а там трябва да се направи честотен филтър да не зацепва от всякакви смущения.

 

Правилно ли разсъждавам?

 

Аз съм повече "потребител който иска да знае как работи" отколкото сериозен с инжинерна мисъл (не че я няма но си изкарвам с друго парите и затова не завълбочавам в тая сфера).

 

Благодаря за предложението aма е прекарено инжинерно, искам нещо простовато да кредам какво къде лети.

Редактирано от a_panov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 Най-доброто в момента като отношение цена-качество е това :

http://forum.muzikant.org/topic/150673-преоткриване-на-осцилоскопа/?p=835541

http://forum.muzikant.org/topic/150673-преоткриване-на-осцилоскопа/?p=835922

Друг е въпроса дали можеш (искаш) да си го позволиш.

За това, което правиш е повече от перфектно, защото е ориентиран за обучение и разполага с много автоматизирани измервания.

Е, не е портативен в смисъл на батерии, но не мисля, че това е проблем.

По-важното е, че на това чудо може да му се вярва!

Освен това има интерфейс за компютър, което позволява всякакъв вид обработка на данни и извеждане на графична информация.

И накрая - имам вече почти 20 години преден модел на фирмата и е железен. Имам предвид като уред, не като щанга.

 

ПП. Правилно си се насочил към осцилоскоп! :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Във Африка съм, не съм България и може да си позволя от Английския ибей да купя нещо. Текнотроникс или други настолни, някак си няма къде да ги захраня а после и да ги съхранявам.

Истина е че настолните са с по-добра аналогова част, по-добри са във всяко отношение с преносимите. Но търся нещо което да стои в багажника. А и като цена не трябва да ме товари, компютърчето в колата е 50 евро и да дам 100 евро за измервателен уред.... По-добре да бях платил слагане от професионалисти а не да си го дочовърквам сега.

 

С единия ли пробник или с два да взема?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.