Jump to content
Българският форум за музиканти

Запитване относно макбук про


sylerrr

Recommended Posts

Здравейте,

 Някой притежател на макбук про, който  използва DAW, би ли споделил с какви параметри му е машината. Благодаря предварително.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не разбирам въпроса. Ако се чудиш дали определена програма ще работи на дадена конфигурация - иди на сайта на програмата и виж минималните изисквания.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Искам да си взимам мак , но едва ли ще е някой от последните ,не ми се дават безбожни суми. В момента ползвам АМД кор 2 дуо на 2.4 с 4ГБ Рам. Ползвам главно Студио Уан 2 с доста ВСТ-и плъгини. Компютъра върви добре, докато не направа 5 трака с Ви Ес Ти и почва да гличва. Та въпроса ми е някой, който ползва макбук про, говорим да го ползва за правене на музика не за гледане на филми и сърфиране, ако може да сподели с какви параметри е лаптопа му , за да знам горе долу какъв компромисен вариант би ме устроил ( ако има такава опция) Въпроса го зададох по този начин , за да не почне пак прословутата война между мак и вин. Така, че моля да пишат хора, които имат и ползват мак, за да не разводним топика. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз имах макбук про - intel core 2 duo на 2,4 MHz, 4GB RAM, 500GB HDD 7200 rpm и си ползвах Logic Pro 9 съвсем безпроблемно с по 6-7 трака с виртуални инструменти поне, но се опасявам, че харддиска, който му сложих (оригинално беше с 5400 rpm) май му е дошъл вповечко, защото в един момент взе да пече доста и в един момент дъното изгоря... не съм сигурна каква е била причината, но сметнах, че е удачно да го спомена. Не зная как би се държал с бавен хард...

 

Понастоящем съм с iMac i7, от който е излишно да казвам, че съм страшно доволна, но това вече едва ли ти влиза в плановете, тъй като виждам, че търсиш бюджетно решение, но все пак помисли и по този вариант, дори и на старо, защото iMac-ът като цяло е по-сериозна машина от какъвто и да е лаптоп...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

лаптопа е за живи изпълнения , не е за студио работа, един мой познат се оплакваше че и неговия мак лаптоп сдаде багажа, и той го ползваше за главен компютър

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може би няма да имам проблем, ако взема 2.4 МHz 4 GB RAM ( ъпгрейдна го на 6 ) харда ще си го оставя с 5400 , то със SSD едва ли ще стане . И тази опция за Imac не се бях сетил да поразгледам. Благодаря за съвета :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Моля те не цитирай предходно мнение. 

 

Относно въопросът ти, не случайно ти казвам да прочетеш минималните изисквания, на съответната програма защото това е измерено по някакъв сериозен начин. Аз съм ползвал Logic и с MacBookAir 11 инча, 1,6 процесор и 4G RAM, само че със SSD. И не виждам това с какво ще ти помогне при положение, че не знаеш как съм го ползвал. Хората са направили тестове с различни машини, натоварили са ги и са казали - ако искате да ползвате програмата нормално ви трябва поне това и това. Прочиташ го и гледаш твоята конфигурация да е поне такава.

Останалото са празни приказки. 

 

5400 хард не взимай. Поне 7200 или най-добре   SSD.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така според мен момичето ми отговори много ясно и точно по темата. Колега мислиш ли че не съм прочел изискванията на програмите които ползвам - това не ми пречи да потърся и мнение на потребители, нали за това са форумите. Написа ми коментар да прочета изискванията - ок. Сега втори път ми пишеш съшото. Това което питам го питам, защото така искам аз. С какво би ми помогнало аз преценявам. Ето затова мразя да ползвам форуми. И може ли един въпрос как във всички форуми като се регистрирам мога да поствам, а тука някви разрешения се чакат. В този форум цензура ли налагате или казвате кой как трябва да си задава въпросите. Може да ми изтриете регистрацията благодаря.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много се радвам, че си намерил отговор на въпроса си. Сигурен съм, че тази конфугурация, от последното ти мнение ще ти върши чудесна работа... за Скайп, Фейсбуук и писане на глупави мнения по форумите. 

И да ти кажа защо ти се одобряват мненията - няма да ме разбереш. Така, че прави каквото си знаеш и не обвинявай форумите за резултатите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 Аз съм с Imac 2.5 quad core I5 Intel, 6m shared level cache 3, 6gb ram dd3 sdram1333 mhz, AMD  radeon HD 6750 M /512 MB - GDDR5 memory , HDD 500 gb - 7200 rpm . Ама като е Мак не означава, че  не бъгва, дропва и крашва . Зависи колко и какви плъгини ще отовриш .Няма машина , която да понесе плъгини  до безкрайност, особено ако са 3d party.И Musicman правилно ти каза, a ти  му се обиди ! Не можеш да сложиш последна версия на ОС и DAW и да искаш да вървят като при  последен модел Мак! Не разбрах какъв е проблема да сложиш SSD ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не очаквам да не създава проблеми, особено с core 2 duo, но и и аз не смятам да го тваря много. Ползвам pod farm amplitube guitar rig, tse plug-гини ползванм и kontakt, но ще го огранича до минимум. Daw ще пробвам с logic pro. Предвид бюджетната рокупка която ще направя нямам никакви кой знае какви очаквание, все пак отнякъде трябва да се почне, а и със сигурност ще е по-добре от стария. Относно предишния пост - няма да коментирам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Знам, че автора на темата си знае всичко, но за някой, който наистина търси съвет ето един стрес тест за Logic Pro. Този тест показва колко трака може да изпълни в реално време Logic Pro  с дадена конфигурация. Не се лъжете, по този тест не може да си избирате конфигурация, защото в звукозаписа освен просвирване има и запис в реално време, както и много други неща. Интеренсно е да видите до колко можете да "опънете" системата си. На бас на кой каквото иска, че автора на темата, след като си купи заплануваната конфигурация ще го е срам да публикува тук резулатите. Истинските естествено.

 

Ето линк към теста.

 

Ето и една програмка, която тества бързината на харда за Mac: Blackmagic Disk Speed Test

 

Сега за другите, които наистина искат да научат нещо.

 

Ако ще си избирате конфигурация или искате съвет за такава първо трябва да започнете ( да споделите ) от целите. Какво целите. Спрели ли сте се на най-подходящата програма за вашите цели? От там вече може да търсите какво ви е необходимо за да я подкарате. Различните програми имат различни минимални изисквания. Започвайки от тях, за конфигурацията ви е важно да знаете:

  • Ще ползвате ли семплери?
  • Ще записвате ли в реално време или само ще смесвате?
  • Ако ще записвате, колко писти едновременно?
  • С какъв аудио интерфей ще го правите?
  • Ако ще смесвате - колко големи проекти? ( Тук вече този тест може да ви е от полза. )
  • Ще ползвате ли външни за вашата програма плъгини и ако да на кой производител?
  • Колко ресурси изискват тези плъгини ( демек на тяк какви са им минималните изисквания ) ?

Ей такива разни въпроси ( има и други ) , отговорите на които трябва да знаете за да вземете правилното решение.

 

От там на сетне вероятно ще имате някакъв бюджет и не всичко което пожелаете ще можете да купите. Тогава трябва да си изберете кое ви е приоритетно въз основа на това да направите нужните компромиси.

 

Ако търсите съвет от форум или от някой, който наистина разбира ще трябва да споделите всички тези неща. Иначе меренето на пишките ( параметрите на хардуера ) се извършва в темата Фукня, на всеки един раздел.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И да добавя, като потребител на стар макбук про, зависи и от операционната система с която работи най добре конфигурацията. И аз реших да се метна на 10.7 преди доста време, ама машината взе да работи по-трудно и не мисля да отивам на по-горна. А и всички казани неща до тук важат за легален софтуер. Нелегалния има изисквания за конкретна версия на операционна система.

 

п.п. Конкретно с този форум на който съм член от доста години не се сещам да съм поставил въпрос и да не съм получил ако не директни поне насочващи отговори с които да си помогна сам. Във всички други форуми в които имам регистрация-също. Проблема не е в космоса явно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.