Jump to content
Българският форум за музиканти

Пентатоника?


krasito

Recommended Posts

... просто при първите тониката е означена така, че илюстрациите отговарят на минорна пентатоника, а във вторите 5 - на мажорна.

 

Точно това ми е въпроса - как се разбира коя пентатоника е минорна и коя е мажорна?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Май нищо не си разбрал от темата за паралелните тоналности.

 

Представи си

 

до мажор: до ре ми фа сол ла си ( 7 тона )

ла минор(паралелен минор на до мажор): ла си до ре ми фа сол ( 7 тона)

 

до мажор(пентатоника): до ре ми сол ла (5 тона)

ла минор(пентатоника): ла до ре ми сол (5 тона)

 

Е, както виждаш, и при пентатониката има такъв "паралелизъм" - и двете се движат по едни и същи тонове, а как ще звучи (като до мажор или ла минор) зависи от това, от кой тон започнеш ( или по-сложно казано, около кой тонически център свириш, което зависи разбира се и от хармонията на акомпанимента, върху който свириш).

 

Ако не знаеш какво е мажор и какво - минор - това не е обект на тази тема.

Трябва да знаеш как са изградени (като стъпки тон-полутон) мажорната и минорната гама(а и не само те, като най-прости - старите ладове, хармоничният и мелодичният минор). Освен как са изградени, трябва да знаеш и как звучат. Това е далеч извън темата за пентатониката и няма как

да схванеш пентатониката добре, ако не разбираш тия неща. Може да се каже, че пентатониката е частен случай.

 

Разгледай и формите по грифа на мажорната и минорната(натурален минор) гама и забележи, че са същите, като пентатоничните, но с още два добавени тона.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля си.....някой от питащите , няма ли да благодари на Евтим...ей така, поне за отделеното време. Или по подразбиране той си отговаря на въпроси.. ...всякакви?

Или поне да натисне шибаното копче like..шаме фор ю

Редактирано от Басурендер
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на всички, които са изказали обосновани обективни мнения и са се опитали да обяснят максимално разбираемо сложни теми като мажорна/минорна връзка, гами и ладове и тонален център. Всичко това е много полезно и безценно като информация, но позволете ми като един средно-напреднал да се включа.

Аз започнах да използвам споменатата пентатоника без да имам представа от скали и relative major/minor концепции. Не можех да изсвиря До скала. Ала единственото, което ми трябваше бе да науча 1ва фигура на скалата. Веднага след това търсих бекинг тракове в Ла Минор, тъй като гледах клипче и там обект на урока беше Ла Минорна Пентатоника ( според мен пентатониката в Ла минор е най-лесна за свирене в началото).

Трябваше ми някакво време докато започна да навързвам формите, но не беше особено трудно като използвах схемите. Мисълта ми е, без повече да размивам темата - за всички, които искат да започнат да използват пентатониката, да гледат само 1ва фигура и да свирят върху бекинг трак в Ла Минор (тоест създавате фигурата от 5то прагче). Удобно, бързо и лесно, без излишни усложнения и теория. Не ме съдете - в теорията няма нищо лошо, дори напротив, без нея няма как освен ако не си Джими. : )

Но аз като един самоук с няколко YT клипчета, малко четене на статии и разглеждане на фигурите я научих. Мисля, че това би било най-лесно за някой, който не знае теория. Нищо не ти трябва освен, един .jpg файл отворен да си гледаш фигурата и отзад едно парче backing track. После като се свикне, вече може да се набляга на това как да се използва скалата най-ефективно и т.н.

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че това би било най-лесно за някой, който не знае теория....

 

... и има музикален слух. Щом за тебе работи, явно имаш поне някакви музикални дарби. За съжаление това не може да се каже за всички, които искат или се занимават с музика.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.