Jump to content
Българският форум за музиканти

notargetbg

Members
  • Мнения

    8
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Всичко публикувано от notargetbg

  1. Здравейте на всички! Търся информация за този вид "народна/фолклорна" импровизация. Да разбирам ли, че тази скала Hijaz ( Hicaz ) е същата скала като Phygian Dominant , но се използва по различен начин. Казаха ми, че 6-тия тон може да е подвижен. Нещо не ми е ясна идеята на тези "подвижни" тонове. Бих искал да ви попитам, каква литература да търся по въпроса? Някакъв учебник по народна музика ли, не знам...
  2. Благодаря ви много за бързите отговори! Вероятно ще потърся подходящ готов. Още веднъж - благодаря! : )
  3. Здравейте, наскоро ми подариха един Босс МЕ-6, но е без адаптер. Разгледах в интернет и намерих в ибей, но ще излезе с доставката към 50 лв. Не разбирам много и искам да попитам, може ли да се ползва не-оригинален или ако не, може ли да се изработи такъв? Предполагам, че би било по-достъпно... Ето адаптера, който се води оригинален - BRA 120 от Роланд. Каквато и информация да имате, на този етап би ми била изключително полезна... Благодаря предварително, Жечко.
  4. notargetbg

    Пентатоника?

    Благодаря на всички, които са изказали обосновани обективни мнения и са се опитали да обяснят максимално разбираемо сложни теми като мажорна/минорна връзка, гами и ладове и тонален център. Всичко това е много полезно и безценно като информация, но позволете ми като един средно-напреднал да се включа. Аз започнах да използвам споменатата пентатоника без да имам представа от скали и relative major/minor концепции. Не можех да изсвиря До скала. Ала единственото, което ми трябваше бе да науча 1ва фигура на скалата. Веднага след това търсих бекинг тракове в Ла Минор, тъй като гледах клипче и там обект на урока беше Ла Минорна Пентатоника ( според мен пентатониката в Ла минор е най-лесна за свирене в началото). Трябваше ми някакво време докато започна да навързвам формите, но не беше особено трудно като използвах схемите. Мисълта ми е, без повече да размивам темата - за всички, които искат да започнат да използват пентатониката, да гледат само 1ва фигура и да свирят върху бекинг трак в Ла Минор (тоест създавате фигурата от 5то прагче). Удобно, бързо и лесно, без излишни усложнения и теория. Не ме съдете - в теорията няма нищо лошо, дори напротив, без нея няма как освен ако не си Джими. : ) Но аз като един самоук с няколко YT клипчета, малко четене на статии и разглеждане на фигурите я научих. Мисля, че това би било най-лесно за някой, който не знае теория. Нищо не ти трябва освен, един .jpg файл отворен да си гледаш фигурата и отзад едно парче backing track. После като се свикне, вече може да се набляга на това как да се използва скалата най-ефективно и т.н. Поздрави!
  5. Страхотна публикация, въпреки че доста от нещата ги знаех, структурирани по този начин много ми помогнаха да се замисля над някои неща. Скоро мисля да си купувам нова китара и тази тема е безценна за мен. Благодаря много за хвърления труд! П.С. Аз съм нов в този форум, сега се регистрирах по заръка на един приятел ( не знам псевдонима му тук ) и това е първият ми коментар тук. Имам доста въпроси по предстояща покупка, а и не само, но не мисля да pollute-вам хубавата тема с въпроси за специфична марка/модел. Позрави на всички, Жечко.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.