Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблем с Oringe Crush 50BXT


genohead

Recommended Posts

Здравейте, колеги!

Притежавам Cort B5 и преди два месеца закупих въпросният усилвател. Вади страахотен звук и бях очарован от него. Докато наскоро реших да го позасиля малко (от предусилвателя на баса) и установих, че изкривява звука когато е пуснат по - силно. Получава се нещо като овърдрайв. Същото се получава и когато го увелича от контролите на самото комбо. Попрочетох насам - натам по нещо и разбрах, че въпросният проблем съществува при използването на този модел с китара с активна електроника. Наистина, когато е изключен предусилвателя на баса тоева не се случва.Та се замислих има ли начин да модифицирам входа на комбото?

Поразгледах схемите на подобни усилватели с два входа и установих, че входовете им са със различни параметри - Fender Rumble 75 е с активен вход 136 КОма и -6 децибала, а пасивен 1 МОма и 0 децибала.

Дали има възможност да модифицирам параметрите на входа с промяна в хардуера на самият усилвател и как, или чрез външен еквалайзер или нещо от сорта. Не ми се инвестират много средства в модификацията.

Другата опция е да го пусна в базара, за да му се радва някой притежател на бас с пасивна електроника, колкото и да не искам да се разделям с комбото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ako си поиграеш с gain-а на предусилвателя и общото усилване би трябвало да постигнеш сравними нива на чистия headroom при включена и изключена активна електроника, т.е. ще свири еднакво силно преди да започне да криви. Усилвателят ти може да и да се модифицира, така че да има два входа с различна чувствителност, ако искаш, но не е необходимо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хм. Установил съм че колкото повече мощност подам от предусилвателя на китарата, толкова по-ефективно работи той.

Какъв е другият вариант - т. е. да модифицирам входовете?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

+1 към отговора на blr

 

С gain настройваш необходимото усилване на входа на усилвателя, а с volume - усилването на крайното стъпало и колко силно да звучи усилвателя. Приеми, че gain-ът е част от корекциите  - с него можеш да постигаш различен звук. Кривенето при  Orange е търсен ефект и се харесва от немалко рок-ориентирани басисти. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гейна на Оринджа е на минималното възможно, когато се получава ефекта "овърдрайв". Без гейн няма звук. Естествено, получава се когато или усилвателя е усилен повече, или когато предусилвателя на китарата е на малко повече от половината.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Пиши на производителя или се свържи с вносителя. Така ще разбереш дали в твоя усилвател има нещо нередно или всички са така. Ако не се реши проблема следващата стъпка е модифициране от специалист. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.