Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте,
родом съм от Монтана и там свирих в духов оркестър на баритон 8 години. Вече 4 години съм в Пловдив уча екология, както и да е по същество..
Имам желание да се науча да свиря на кавак просто много ми харесва този инструмент, свързвам го с природата традицийте, българското. Тъй като по северозападна България кавалът не е сред най-известните инстроменти, незная много неща за него, както примерно съм вещ в медните. Разгледах доста обяви, и стигнах до следният извод (трябва да е от дрян) и лично аз мисля да се насоча към ре строй. Има няколко варянта, за който ще се радвам да чуя вашето мнение. Не разполагам с много пари затова и изборът ми е в по-тесен кръг.
  Благодаря за помощтта!

http://bad_link/kaval-i39901985

този е ползван и зглопките му са от калай

http://bad_link/prodavam-kavali-i30669847

тези са нови и зглопките са от рог на животно

http://bad_link/kaval-nov-i40038705

Отговорено

Според мен ако ще избираш от тези кавали най добре си вземи първия щом е от доброплодно трябва да го е правил бай Петър а той прави хубави инструменти ама за всеки случаи ако искаш звънни и на тримата и им кажи по скайп да ти изсвирят нещо да ги чуех как звучат и така

Отговорено

Ами хората, който ги продават не са музиканти...
В първият ме притеснява това, че е на 6 години, и от година не е свирено на него и не е поддържан. До колкото разбрах трябва да се поддържат със зехтин. Незнам има ли проблем след като не е поддържан 1 година?

Отговорено

Момче,никаква поддържка не му трябва,според мен,търкаля ми се в шкафа един кавал семеен спомен от дядо ми,сигурно е на 50 години,не мога да свиря на такъв инструмент,но като се опитам пак издава този хубав звук,който помня като дете,а е седял и на минусови температури и на слънце да го пече,аз никога няма да го продам,нищо,че не свиря на него.

Отговорено

Hillbilly не си прав кавала има нужда от поддръжка на месец-два не съм сигурен колко беше трябва да се потопят трите части в зехтин и да престои 24 часа това е от значение за тона но това че не е поддържан 1 година не знам може да окаже някакво влияние но пък какъвто и кавал да вземеш едва ли ще случиш на някой хубав още повече щом е от сайт така че който и да вземеш ще ти свърши работа докато се научиш а пък след това ако ти се свири наистина ти сам ще искаш да си купиш някой нов и то от майстор на място не от сайтове и т.н.

• 2 months later...
Отговорено

Привет.

А традиционните БГ кавали от какви дървета основно ги правят? Гледам обяви в eBay и е наводнено с някакви турски, които пише че са правени от сливово дърво.

Мерси