Jump to content
Българският форум за музиканти

Схема на Уа-Уа педал


Recommended Posts

Здравейте тези дни попаднах на една схема на Уа-уа педал (руска). Компонентите не изглеждаха скъпи, някъде около 10 лева излезе всичко.

Та споих схемата на парче гетинакс прилежно, свързах всичко към усилвател и китара, но когато дрънна струните се чува само пръщене. Започнах да търся грешка но не открих нищо.

Въпроса ми е ако има някой техник, който може да вникне по-дълбоко в схемата и да даде съвет нека го направи. Благодаря предварително.

 

http://pics.data.bg/categories/1/%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B8/305ae87f78740147c2846c963bc90c99/upload

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

тия наклонените чертички са маса!

ЗАхранването имаш +9 където ти е обозначено а масата на захранването ти е общата маса.

Входа и изхода са начертали и активния край и масата.

Захранване, вход, изход имаш (+9, маса), (активен край, маса), (активен край, маса).

И още 6 елемента трябва да са ти към маса.

 

Схемата като я гледам няма грешки, ама не са дали масата на захранването и ако не си я захранил правилно схемата няма да тръгне.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хм може, когато я пусна и дрънна струните само пращи тихичко.
Може ли, ако не е пролем да добавиш към това изображение , как точно да се направи масата? 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом се чува при свирене пак е нещо.Пробвай със батерия 9V да захранваш ефекта.

http://www.onsemi.com/pub_link/Collateral/BC550C-D.PDF

Провери си ориентацията на изводите на транзисторите.Провери си свързващите кабели и спойките.Също за окъсяване някъде ,нежелани при поставяне във кутия и за обърнат поляритет при захранването и при изводите на жаковете.И най-важното ,не се отчайвай и не се отказвай.Повечето работи няма да тръгват от първият път или ще са със незадоволителен ефект ,но със малко повече търпение и внимание(и проучване във нета за съвети за модване на различни ефекти) нещата се нареждат.Успех.Прегледай и тук за схеми:http://tagboardeffects.blogspot.com/2012_06_01_archive.html

http://revolutiondeux.blogspot.com/2012/06/wampler-tweed-57.html

Редактирано от jorog
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Схемите на ефектите от типа на wah-wah обикновено играят ролята на филтър, чиято лента на пропускане се променя. Конкретно ефектът wah-wah се получава, когато първоначално целият сигнал се пропуска към изхода, след което от един момент нататък схемата работи като високочестотен филтър и усилва високите честоти, а ниските се потискат (и дори понякога изрязват).

 

Тъй като ми стана любопитно, пуснах няколко компютърни симулации на схемата с OrCAD PSpice и установих нещо доста странно:

1. от АЧХ на схемата се вижда, че честотата, при която изходният сигнал има максимална стойност, е около 10kHz.

2. ниските честоти търпят сериозно потискане (10Hz например се потискат с до -80dB).

3. при параметричен анализ (параметър е стойността на потенциометъра) се вижда, че този потенциометър играе ролята горе-долу на "високи" в еквалайзер и няма отношение към промяна на честотната лента на пропускане.

4. при времеви анализ се вижда, че формата на изходния сигнал не е особено синусоидална, т.е. схемата внася изкривявания.

 

От точки 1. и 2. се вижда, че схемата работи като високочестотен филтър, но според 3. лентата на пропускане не се променя, т.е. схемата не работи като wah-wah. Резонансната честота на филтъра е около 10kHz, което е извън обхвата на основните тонове на китарата, т.е. хваща някакви обертонове, поради което е нормално да не чуваш кой знае какъв звук на изхода. Пращенето обикновено се дължи на кофти захранване или просто усилвателят ти така интерпретира високите тонове (получава се първоначално трепване на мембраната на говорителя при атаката, но особено ако си пробвал да свириш по-ниски тонове, филтърът е изрязал полезния сигнал).

 

Възможно е и аз да съм допуснал грешка при симулациите, но според мен има проблем със схемата. Нека се изкажат и по-опитните колеги. Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доколкото знам в по-добрите Уа педали участва индуктивност.  А в RC и LC филтрите има доста висша математика...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Когато един колега измери 1вия  транзистор каза нещо от сорта, че седял постоянно в запушено състояние.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тази сентенция е по-скоро за Вицовете, но напоследък има теми в раздела, които напълно я заслужават.

Теорията е, когато се знае всичко, но нищо не работи.

Практиката е, когато всичко работи, но не се знае защо.

Ние съчетаваме теорията с практиката, при което нищо не работи и никой не знае защо!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Когато един колега измери 1вия  транзистор каза нещо от сорта, че седял постоянно в запушено състояние.

 

Сега се загледах в потенциалите по схемата. Ако ги гледаме от входа към изхода, първият транзистор наистина е в доста странен (определено не активен) режим. Още като набирах схемата, ми се видя тотална изродия колекторното съпротивление да е 39kOhms.

 

След като повторих симулацията на АЧХ на схемата с 1 порядък по-малък резистор (т.е. 3k9), нещата започнаха да изглеждат доста по-прилично. Вижда се вече смисълът от потенциометъра, който обикновено се реализира като педал и в зависимост от положението му се изменя коефициента на усилване на средните и високите честоти в диапазона +5 - +20dB. Ниските се изрязват значително по-слабо (до около -20dB за честота 20Hz). Така вече изглежда смислено.

 

Смени го този грешен резистор и тествай. Не гарантирам, че нещата ще тръгнат перфектно, но в него 100% има проблем. Пусни схемата и кажи как работи, а за допълнителни доизкосурявания ще трябва да се поиграе със стойностите на някои елементи ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На Валяка вече му омръзна да повтаря, че системата копи/пейст е загубена кауза. Когато си Незнайко и решиш да повториш схема, публикувана в нета примерно от руския Незнайко, защо се чудиш, че не работи? Без да се заглеждам в подробностите схемата е усилвателно стъпало с честотно зависима обратна връзка. Ако не можеш да си построиш усилвателно стъпало /без значение с лампа, транзистор или с операционен усилвател/ и не можеш да си сметнеш елементите на обратната връзка по-добре не си губи времето. Така няма да губиш и нашето време с безмислени въпроси. Ако искаш да се занимаваш с такава работа сядай и учи - тогава и въпросите ти ще са смислени, и отношението към теб ще е друго.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И все пак, когато на някой не му харесва дадена тема, може просто да я подмине, или да замълчи... както и ти. На достах ора сигурно им е омръзнало негативното държание на доста хора коментиращи подобни теми. Извинявам се за грубия изблик но понякога е дразнещо !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виждаш ли, вместо да вденеш какво ти се говори, се дразниш. Може би си учил за "дразнение" по биология? Разбирането е друга, различна форма на възприятие.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Резюме на първия ти пост - - Налепих схема от нета и тя не свири. Не и разбирам, ако някой разбира да каже какво да променя за да свирне. - - И да ти кажа какво да промениш, и да свирне, ти нищо няма да научиш... Аз те посъветвах да четеш, за да разбереш как работи схемата и елементите в нея. Схемата е елементарна и добър материал за начинаещ.  Не знам защо мислиш че това е негативно отношение.

 А относно раздразнението - то е неизбежен спътник на всеки, който се занимава с материя която не разбира...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.