Mandalay Отговорено Септември 29, 2006 Отговорено Септември 29, 2006 Не, не, не... Кола е мръсна дума в речника ми. Студено да, газирано - НЕ! И в никакъв случай прекалено. Не съм привърженик на крайните неща Цитирай
CorvusCorax Отговорено Септември 29, 2006 Отговорено Септември 29, 2006 Ами аз сега си пийвам ледено мляко и се чудя к'ъв е тоя спор тука... Топло или студено - при всеки е различно. Цитирай
ronia Отговорено Септември 29, 2006 Отговорено Септември 29, 2006 (Редактирано) Добре, оставате този спор за топлото и студеното Момичето се притесняваше за здравето си като цяло. Тези неща, дето ги писах горе, ги знам от личен опит. Може би вие не сте толкова кекави като нас? Радвайте се! Редактирано Септември 29, 2006 от ronia Цитирай
MopyFish Отговорено Септември 30, 2006 Отговорено Септември 30, 2006 Ми...предлагам й да отиде на лекар, не да пише по форумите ?!?! Цитирай
AlFiA Отговорено Октомври 3, 2006 Отговорено Октомври 3, 2006 Ми...предлагам й да отиде на лекар, не да пише по форумите ?!?! Ми може пък да се чуди какво да прави. А да не знае че в края на краищата да си възвърнеш гласа или да се разболееш е въпрос не на лекар, а на собствена нагласа. Цитирай
AlFiA Отговорено Октомври 3, 2006 Отговорено Октомври 3, 2006 Значи, темата ти е с по-различна посока от останалите. Щом ти се пее толкова много, трябва първо да започнеш да се грижиш за здравето си. И то "дългосрочно", както е модерно сега да се казва. Най-важното от всичко е да ходиш през лятото на дълго море (над 10 дни) с много плаж, плуване, сън и... сещай се Без ходене по кръчми и дискотеки по цяла нощ. Други важни неща за хора с кекави гърла: 1) Спираш напълно газираните напитки. Всички течности, които пиеш, са със "стайна" температура. Нито горещи, нито студени. Никакъв лед в питието. 2) Ядеш сладолед само в най-големите жеги. В останалото време сладоледът просто не съществува. 3) Не говориш, докато вървиш - особено в студените дни или рано сутрин като цяло. 4) Спортуваш активно - поне 3 пъти седмично по час и половина. 5) Живееш на ниска температура през зимата (тоест, не си правиш сауна вкъщи). Звучи ужасно и нечовешко и непостижимо, но само след година ще видиш ефекта. Освен това има хора, които по здравословни причини се подлагат на къде-къде по-големи лишения. Сега е циганско лято и хич не го обичам страшно е кофти, временце за настинки... Аз междудругото снощи си озлях заради циганското лято с хремаичка . И за късмет преподавателя ми се обади дали да не разместим часове. Та ми каза че гласа ми чува че е добре, както и да се чувствам да не се предавам а върху себе си натиск - 2-3 пъти гаргара със сода докато си легна. Надявам се днес да успея да си вдигна формата... ако ще и насилствено - ето повтарям си че с всяка секунда съм все по-добре и по-обре :inlove: ... и даже накрая ще светна като оксижен! Цитирай
CorvusCorax Отговорено Октомври 3, 2006 Отговорено Октомври 3, 2006 Гаргарата със сода е достатъчна и само веднъж, може да не повлие добре ако прекалиш. И по-добре е обтриване на гърлото със сода и мед. Веднъж до два пъти дневно. При по-сериозни и повтарящи се възпаления на гърлото би помогнал мастен разтвор на прополис, но е добре той да се приема само след консултация със специалист апитерапевт или оториноларинголог. Цитирай
AlFiA Отговорено Октомври 3, 2006 Отговорено Октомври 3, 2006 Да аз това го знам че изсушава, но номерът беше да подейства антисептично докато си легна и на другия ден да се събудя чиста, може и хрема, хремата не пречи, но не и кашлица примерно. П.С. просто нямаме много време за моткане и аз и щерка ми. Тя пък размести някакви хрущялчета на обикновен час по физическо. Добре че я заведох да я намести рехабилитатор. Но мисълта ми е - че тя ако в един момент става зле и аз в същото време ако съм болнава?! кой за кого да се грижи? Така че никакъв шанс за мен освен скоропостижно оздравяване! :hello: Цитирай
CorvusCorax Отговорено Октомври 3, 2006 Отговорено Октомври 3, 2006 Имай все пак предвид, че антисептичното действие на меда (респективно - прополиса, дори в още по-голяма степен!) е доста по голямо от това на содата. Да не говорим, че самата сода дразни лигавицата, от което може да се получи обратен ефект - вместо да те облекчи, да ти такова такованката още по-бързо. Цитирай
alis Отговорено Октомври 3, 2006 Отговорено Октомври 3, 2006 Напълно съм съгласна с това ,което е споделила ronia за това как да се грижим за гласа си. Наистина грижата трябва да е дългосрочна,само с няколко дни или седмици няма ефект! Никой който не е опитал да се подложи на такъв режим,не може да знае колко е добър ефекта.Само след една година се усеща едно постоянство в гласните връки,т.е можеш да разчиташ на тях много повече,почти няма изненади в тембъра,диапазона и т.н ....започваш да чустваш че нещата с гласа ти са под контрол Просто лекарите не са пасли трева ..... Ако певеца иска да се занимава с пеене сериозно си има правила за спазване,всичко друго е временно заблуждение Казвам го защото съм минала по този път,в началото и аз не вярвах че има толкова неща от значение,за да станеш певец и да звучиш добре. Успех :hello: Цитирай
csc Отговорено Февруари 6, 2007 Отговорено Февруари 6, 2007 Нищо подобно смея да кажа аз. Този глас за какво го имате- за да ви върши работа или за да му слугувате цял живот? Не е препоръчително да се хапват фъстъци и шоколад преди пеене, за другото няма проблем. Но важното е да си научиш гърлото да не ти ги създава тези проблеми. Всичко е до психика и самоконтрол. Все пак един живот живеем, не трябва да се лишаваме от разни глезотийки. И пеенето трябва да но достава удоволствие, а не куп проблеми, диети и лишения. Цитирай
insane Отговорено Февруари 9, 2007 Отговорено Февруари 9, 2007 Топла не вряла....целта не е да се изгориш, все пак май всички знаем, че да си изпиеш врял чая е същото като да го изпиеш ледено студен.....в последствията разлика няма за гърлото, освен за езика :) та казвам топла 20-тина - 30секунди в микровълновата /в зависимост от чашата, в която си я сипал/ Аз лично ползвам машинката за минерална вода /с голямата туба отгоре/ сипвам топлата вода и после я разхлаждам....така, че просто всичко е в моята ръка , късам пакетчето с мед, изсипвам го вътре, разбърквам и си имам сокчееее водата - добре, но тоя мед в пакетчета ако очакваш да ти помогне.. ще има бая да си чакаш. по-добре си купи един истински мед от бабите на пазара Цитирай
Recommended Posts