Jump to content
Българският форум за музиканти

Гласа като инструмент-как да разчитам на него?


elysmokey

Recommended Posts

Не, не, не... Кола е мръсна дума в речника ми. Студено да, газирано - НЕ! И в никакъв случай прекалено. Не съм привърженик на крайните неща :headbang:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами аз сега си пийвам ледено мляко и се чудя к'ъв е тоя спор тука...

Топло или студено - при всеки е различно. :headbang:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре, оставате този спор за топлото и студеното :) Момичето се притесняваше за здравето си като цяло. Тези неща, дето ги писах горе, ги знам от личен опит. Може би вие не сте толкова кекави като нас? Радвайте се! :headbang:

Редактирано от ronia
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми...предлагам й да отиде на лекар, не да пише по форумите ?!?! :greenball:

Ми може пък да се чуди какво да прави.

А да не знае че в края на краищата да си възвърнеш гласа или да се разболееш е въпрос не на лекар, а на собствена нагласа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи, темата ти е с по-различна посока от останалите.

 

Щом ти се пее толкова много, трябва първо да започнеш да се грижиш за здравето си. И то "дългосрочно", както е модерно сега да се казва.

 

Най-важното от всичко е да ходиш през лятото на дълго море (над 10 дни) с много плаж, плуване, сън и... сещай се ;) Без ходене по кръчми и дискотеки по цяла нощ.

 

Други важни неща за хора с кекави гърла:

 

1) Спираш напълно газираните напитки. Всички течности, които пиеш, са със "стайна" температура. Нито горещи, нито студени. Никакъв лед в питието.

 

2) Ядеш сладолед само в най-големите жеги. В останалото време сладоледът просто не съществува.

 

3) Не говориш, докато вървиш - особено в студените дни или рано сутрин като цяло.

 

4) Спортуваш активно - поне 3 пъти седмично по час и половина.

 

5) Живееш на ниска температура през зимата (тоест, не си правиш сауна вкъщи).

 

Звучи ужасно и нечовешко и непостижимо, но само след година ще видиш ефекта. Освен това има хора, които по здравословни причини се подлагат на къде-къде по-големи лишения.

 

 

Сега е циганско лято и хич не го обичам страшно е кофти, временце за настинки...

Аз междудругото снощи си озлях заради циганското лято с хремаичка ;) . И за късмет преподавателя ми се обади дали да не разместим часове.

Та ми каза че гласа ми чува че е добре, както и да се чувствам да не се предавам а върху себе си натиск - 2-3 пъти гаргара със сода докато си легна.

Надявам се днес да успея да си вдигна формата... ако ще и насилствено ;) - ето повтарям си че с всяка секунда съм все по-добре и по-обре ;) :inlove: ... и даже накрая ще светна като оксижен! :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гаргарата със сода е достатъчна и само веднъж, може да не повлие добре ако прекалиш. И по-добре е обтриване на гърлото със сода и мед. Веднъж до два пъти дневно. При по-сериозни и повтарящи се възпаления на гърлото би помогнал мастен разтвор на прополис, но е добре той да се приема само след консултация със специалист апитерапевт или оториноларинголог.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да аз това го знам че изсушава, но номерът беше да подейства антисептично докато си легна и на другия ден да се събудя чиста, може и хрема, хремата не пречи, но не и кашлица примерно.

 

 

П.С. просто нямаме много време за моткане и аз и щерка ми. Тя пък размести някакви хрущялчета на обикновен час по физическо. Добре че я заведох да я намести рехабилитатор. Но мисълта ми е - че тя ако в един момент става зле и аз в същото време ако съм болнава?! кой за кого да се грижи? :greenball:

Така че никакъв шанс за мен освен скоропостижно оздравяване! :hello:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имай все пак предвид, че антисептичното действие на меда (респективно - прополиса, дори в още по-голяма степен!) е доста по голямо от това на содата. Да не говорим, че самата сода дразни лигавицата, от което може да се получи обратен ефект - вместо да те облекчи, да ти такова такованката още по-бързо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Напълно съм съгласна с това ,което е споделила ronia за това как да се грижим за гласа си.

 

 

Наистина грижата трябва да е дългосрочна,само с няколко дни или седмици няма ефект!

Никой който не е опитал да се подложи на такъв режим,не може да знае колко е добър ефекта.Само след една година се усеща едно постоянство в гласните връки,т.е можеш да разчиташ на тях много повече,почти няма изненади в тембъра,диапазона и т.н ....започваш да чустваш че нещата с гласа ти са под контрол :D

Просто лекарите не са пасли трева .....:D Ако певеца иска да се занимава с пеене сериозно си има правила за спазване,всичко друго е временно заблуждение :D

Казвам го защото съм минала по този път,в началото и аз не вярвах че има толкова неща от значение,за да станеш певец и да звучиш добре.

 

Успех :hello:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 months later...

Нищо подобно смея да кажа аз. Този глас за какво го имате- за да ви върши работа или за да му слугувате цял живот?

Не е препоръчително да се хапват фъстъци и шоколад преди пеене, за другото няма проблем. Но важното е да си научиш гърлото да не ти ги създава тези проблеми. Всичко е до психика и самоконтрол. Все пак един живот живеем, не трябва да се лишаваме от разни глезотийки. И пеенето трябва да но достава удоволствие, а не куп проблеми, диети и лишения.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Топла :) не вряла....

целта не е да се изгориш, все пак май всички знаем, че да си изпиеш врял чая е същото като да го изпиеш ледено студен.....в последствията разлика няма за гърлото, освен за езика :) :)

та казвам топла :) 20-тина - 30секунди в микровълновата /в зависимост от чашата, в която си я сипал/ :)

Аз лично ползвам машинката за минерална вода /с голямата туба отгоре/ сипвам топлата вода и после я разхлаждам....така, че просто всичко е в моята ръка :D , късам пакетчето с мед, изсипвам го вътре, разбърквам и си имам сокчееее :D:D:D:-(

 

водата - добре, но тоя мед в пакетчета ако очакваш да ти помогне.. ще има бая да си чакаш.

по-добре си купи един истински мед от бабите на пазара :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.