Jump to content
Българският форум за музиканти

Контрабас...


saiman

Recommended Posts

Ами хора идуята ми възникна внезапно...принципно ако Бас китарист хване контрабас дали ще просвири още от първия път?

Според един приятел който свири на бас само трябвало да му падне контрабас и е убеден че ще може да свири на него. А според мен сичко си зависи от човека ако си талантлив и свободно мислещ музикант ще можеш, а ако си забит с ноти постановки на ръце ,крака ,глава :) ще ти е по трудно защото няма да имаш по отворено мислене. вече ще си възприел схемата и тн. Аз лично сега реших да си намеря един контра бас най-гадния възможен и ще се пробвам а после ще го оползотворя по друг начин.

Вие какво ще кажете...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Успех!

Можеш да пробваш и с лък - яко е!

Ако после ти омръзне можеш да ми го подариш срещу скромно заплащане:)

 

Влад

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зависи какво имаш предвид под бас китарист. Според мен за да се свири без прагчета трябва да имаш много добър слух. а и постановките са доста по-различни при контрабаса. Според мен със същич успех би се справил с чело и цигулка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мензурата при контрабаса е значително по-дълга. Оттам - две основни разлики:

1. Дори да си свикнал да свириш без позиции (фретлес) това изобщо не ти помага, защото при контрабаса разстоянията са съвсем различни.

2. Напрежението на струните е значително по-голямо, т.е. ще ти окапят ръцете за нула време, но пък с редовни опити ще заякнеш :cheers:

 

Освен това, както вече бе споменато има и разлика в постановката (иначе тендовагинита и др. подобни ще ти станат близки :) ), звукоизвличането и т.н. А офертата на Влад за лъка направо кефи :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бих допълнил, че на контрабас в ниските позиции не се използва безименния пръст, от което се появяват допълнителни разлики.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами хора идуята ми възникна внезапно...принципно ако Бас китарист хване контрабас дали ще просвири още от първия път?

Според един приятел който свири на бас само трябвало да му падне контрабас и е убеден че ще може да свири на него.  А според мен сичко си зависи от човека ако си талантлив и свободно мислещ музикант ще можеш, а ако си забит с ноти постановки на ръце ,крака ,глава <_>

Вие какво ще кажете...

Здравей,мисля приятелят ти наистина е голям оптимист.А и тук не опира само да това дали си талантлив и свободомислещ.Контрабаса има общо с бас китарата само доколкото строя е един и същи.Техниката,звукоизвличането ,интонацията и тн.нямат нищо общо.

 

Аз по принцип съм китарист,но съм свирил доста на бас.Не съм кой знае колко добър но се справям.Доста често съм пробвал да свиря на басите на разни приятели и колеги за майтап.След 5 минути "свирене" ръцете ми дават заето,а саунда който вадех просто беше покъртително зле

 

Това цялото го казвам,защото мисля,че ако наистина си решил да свириш на контрабас по-сериозно,трябва да се подготвиш да инвестираш малко повечко време,за да постигнеш задоволителни резултати

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми аз това лято за 1ви път хванах контрабас и трябва да

ти кажа че се изпотих в буквалния смисъл на думата.

Ако държиш на идеята си и се снабдиш със контрабас, по-добре иди на някои и друг урок ако имаш възможност, и за начало си разчертай позицийте отстрани на грифа.

Това е мое лично мнение и може да не е наистина ползотворно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Убихме ентусиазма на момчето, ей <_< ! Доста интересни неща за контрабаса, не нги знаех. Иначе аз бях пробвал преди около две години в един музикален магазьин във Варна, някакъв странен инструмент, приличаше на контрабас, но по-малък, беше доста лек и успях да изкарам тонове разни, но не можах да изсвиря нещо кой знае колко смислено. Не разбрах какъв е интрумента и на кой точно народ принадлежи, но беше много приятно да се занимаваш с него. Ако имаш време и желание да потърпиш и да се научиш, пожелавам ти искрено успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не ве хора аз не съм решил да се занимавам с контра бас смисъл че съм гледал една гениялна постановка под името Контрабаса/ препорачвам я на сички камерната зала на Народния театър/ там всички тези незгоди са обяснени по много хубав начин и то в монолог. А колкото до това че ще имам успех с контрабаса колкото с вилончело и цигулка - на цигулката на един познат успях да изкарам цяла октава :) Въй тва колко е труудно...е разбирасе октава е силно каза с малко въображение щеше дори да е почти вярна. :P Просто се сетих да видим какво мислите за връзката м/у тези два инструмента... И чух някой доста интересни и важни неща...А си търся контрабас принципно за сценичен реквизит.... Иначе мерси се пак че ми давате кураж :P

Тогава можем да сложим и следния въпрос...Кой според вас е инструмента който се приближава най-много да Бас китарата като изключим другите китари?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ако Бас китарист хване контрабас дали ще просвири още от първия път?

Аз лично когато след дълго свирене на един мноооооооого скапан ОРФЕЙ (имам предвид сапан бас, а не скапан модел, защото другите ми ОРФЕЙ-ки са страхотни бас китари) като си купих контрабас КРЕМОНА произведен през Април 1980 година, като започнах да свиря нямах никакъв проблем.

Така че УСПЕХ!!!!!!!!!!!!!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.