Jump to content
Българският форум за музиканти

Метални струни


vanko358

Recommended Posts

Здравейте! Свиря на класическа китара и ми се налага почти всаки месец да сменям струни :curse: ! А ако сложа метални струни на моята класическа китара, какво би се получило? Свирил съм на акустична китара и знам колко са твърди струните. Дали ще се отрази по някакъв начин на звука и на самата китара свиренето с метални струни? Моля ви помогнете! Нямам финансовата възможност всеки месец да кипувам струни!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

НЕ! Пич, не го прави! Металните струни могат да ти съсипят китарата. Грифовете на класическите китари не са проектирани да издържат на натоварването на едни метални струни. Освен ако не свириш на някоя соц реликва с гриф като дръжката на лопата - тогава ич да не ти пука, ама пак няма да е добре. Търси по-скъпи струни, които да сменяш по-рядко (преди време карах по половин година с един комплект за 10тина лв ама ти не ме слушай не се прави така). Концертните струни имат страхотен звук, но доста често и по-малък живот, така че ги отбягвай, ако много ти ги бутат в ръцете по магазините. Огледай си бриджа и магаренцето също, обърни внимание на възлите, които правиш и тн. (проблема може да не е баш в струните) Успех ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи да поръчвам на дядо коледа акустична и да продавам тази. Разберете ме хора, нимоа така! Нямам финансовата възможност всеки месец да купувам струни! :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами в случая или си прецакваш китарата и купуваш нова или оставаш с нея и си купуваш струни всеки месец или си купуваш едни хубави струни и добре си оглеждаш китарата за дефекти като бриджа твоите възли ключовете в зависимост от това защо толкова често ги сменяш и забравяш :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добри струни струват около 10/15 лв. делено на 30 дена, прави около  0.45 лв. на ден.

Ако ти нямаш възможност, да си купуваш по един комплект струни на месец, незнам ...

Струните са консуматив и трябва да се сменят. Найлонови или метални, всичките имат живот, а според мен, далеч не надхвърля един месец.

Металните струни сложени на твойта класическа китара, могат да отлепят магарето, да деформират резонаторната дъска или грифа, за това Дядо Коледа е оферта. Други празници които предполагат подаръци като Нова Година или рожден ден, също биха свършили работа. ;)

Дано, и малко саркастичен, съм успял да ти отговоря на въпросите.

 

П.П. Това че харесваш Ерик Клептън ти изкара един комплект струни(метални). Веднага след като си купиш/подарят подходящата китара, аз пък ще ти подаря един комплект струни, ей така от сърце.

Поздрави, успех и в никакъв случай да не се отказваш. :)

  • Like 3
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето това ще се случи: 

 

2013-06-07-027-1026x576.jpg

 

Ако не можеш да изкараш светъл и перкусивен звук от китара с найлонови струни, проблемът е в пръстите т.е. техниката на свирене, а не в струните. Пример 1, 2 и 3 от yours truly. Това твърдение, че найлоновите струни звучат "топло" а металните "агресивно" и "светло" го чувам постоянно, но е доста погрешно. 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

- Мий си ръцете преди свирене.

- Бърши си ръцете като се изпотиш.

- Вземи си препарат - фастфрет, кокосово масло или нещо от сорта, с което да мажеш струните след свирене.

 

Така ще докараш до ~2 месеца.

  • Like 3
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тоя форум е пълно чао вече..

Значи -имаме комп,връзка с нет,предполагам се храниме редовно,но нямаме 40 стинки дневно за струни (множественото е,защото не е първата такава тема)-

Ми един съвет - стани сервитьорче или нещо такова ,се да изкараш за едни струни от бакшишите..

Мизерното мислене как да минем по- тънко не помага особено,ако искаш да свириш де..

  • Like 3
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

..

Значи -имаме комп,връзка с нет,предполагам се храниме редовно,но нямаме 40 стинки дневно за струни (множественото е,защото не е първата такава тема)-

...Мизерното мислене как да минем по- тънко не помага особено,ако искаш да свириш де..  :godbless:  :godbless:  :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А и какво накара автора на темата да мисли, че металните струни ще издържат по-дълго? Общо взето все тая е. Различни типове струни (найлонови, метални) за различни типове китара (респективно класическа или уестърн). И двата вида са годни що годе еднакво дълго. При редовно свирене, един месец е много време!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че се престаравате с хейтването и глупостите. Има едни 70-80% от българите, на които 40 стотинки на ден им натоварва бюджета. Българина му е в характера да се самозабравя като види малко парса...

  • Like 2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няколко неща ще сумирам от казаното до момента, които съм видял с очите си:

 - Металните струни също не издържат повече от месец, ако свириш редовно.

 - Някой спомена FastFret. Аз лично го ползвам. Това е лубрикант, който не само ти прави свиренето и слайдовете по-лесни и приятни, а ти и запазва струните по-дълго време, като запълва намотките с тънък слой, което не позволява да се набива прах, парченца мъртва кожа, влакна от плат и подобни неща. Цената е нещо от порядък на 7лв. Маже се преди и след свирене.

 - Мий си ръцете и ги подсушавай преди и по време на свирене (ако свириш по-дълго време).

 - Снимката с откъснатия бридж е достатъчно красноречива.

 - Ще ти излезе после по-скъпо да сменяш повредени фретове.

 - Класическа и акустична китара си имат различно звучене. Зависи какъв звук искаш. 

 - А кво да кажем като имаме повече от 1 китара и свирим на всичките, а не са само за украса. Сумирай по 10лв на месец, айде на два, ако ползваш FastFret. За момента са 5 китари по 10лв. Смятам да станат двойно толкова идната година. Колкото и парса да имаш, ако не се грижиш за тези китари и ако ти се свидят 7лв за лубрикант и 1лв за кърпичка, ще ти излязат доста скъпо. Да не говорим, че ще се появи корозия по всички метални повърхности, които имат допир с ръцете ти - ключове, бридж, струни, потенциометри, тремоло бар, фретове(които ще си искат фрет полиш).

 

Грижете се за китарите си, независимо колко имате и колко скъпи са. Всяка една такава грижа ви спестява пари в дългосрочен план. 10лв за струни съм намирал като бачках за 300лв и си плащах сметките, тъй като не живеех с нашите - въпрос на приоритети. Едни тъпи цигари са май около 4лв, нямам идея не съм пушач :>

Редактирано от varbanov85
  • Like 2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...Така ще докараш до ~2 месеца.

Което вече прави по около 0,23лв на ден. Смятам далеч по-поносимо Финансово! Обаче ако решиш да ползваш лубрикант, икономията ти отива "на кино", затова по-добре не го купувай. Така ще избегнем тема - "Може ли да мажа струните с олио за готвене?", защото  ти излиза без пари /от кухненския шкаф на мама/. Ще вземат да ти препоръчат зехтин а той е къде-къде по скъп...

По темата - сложи метални струни!!! Ама гледай да са някъде 12ки или ако има по дебели. Тогава /ако китарата издържи на напъна/ ще се видиш даже и с джобни...  Поздрави и успех!

  • Like 2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.