Jump to content
Българският форум за музиканти

Как се свири без перце?


vanko358

Recommended Posts

Здравейте! Чудя се как се свири на кухарка без перце, не редуването на пръстите то ми е ясно а другото- да удряш всички струни с пръсти, как става това!? Благодаря!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е едно от много малкото неща, за които бих казал, че става само и единствено с уроци - т.е. някой да те гледа отстрани и да ти покаже кое как.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз свиря и с перце и без ама без перо само знам да редувам пръстите, другото имах в предвид- удрянето на всички струни!!!

Редактирано от vanko358
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Препоръчвам да си пуснеш и малко по-дълги нокти на дясната ръка (ако си десничар). Това ще те улесни а също и е изключително полезно при свирене на тремоло по-натам като забързаш редуването на пръстите.  ;)

Редактирано от savov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За ноктите знам ама на палеца много ми пречи и го режа, то и на другите пръсти де. Но въпросът ми е: Как става проклетото удряне на всички струни!? The Fuck

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз лично си поставям палеца и показалеца все едно държа перо. Така ударите надолу са ми с горната част на нокътя на показалеца а ударите нагоре с нокътя на палеца. Като гледам при ударите леко се отдалечават един от друг палец и показалец не е нужно да ги стискаш заедно. Знам че има много похвати, но този до момента ми е най-удобен. Честно да ти кажа не съм го тренирал, то идва някак естествено и с времето става по-прецизно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@ciriljhonson, това видео не е много подходящо, защото пича не си застопорява палеца на шестата струна както всички останали фламенко китаристи, следователно саунда не е достатъчно агресивен като за акомпанимент на танцьори. 

 

@vanko358, за нещо такова ли става дума?  

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А перото струните не се удрят заедно, а последователно, но за кратко време.

Това можеш да го направиш с горната страна на пръстите чрез ноктите. Можеш да пуснеш и четирите пръста последователно (във фламенкото го има този похват).

С ръка можеш да направиш и повече - да опънеш 4 струни съвсем едновременно, вкл. и да ги заглушиш бързо.

 

Въобще без перо могат да се направят доста неща, но си иска учител и репетиране.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

trendkiller,

не е толкова подходящо за фламенко, но принципно подходящо да онагледи търсеният приом: използване на пръстите на дясната ръка, които се "приплъзват" и както казва пича от видеото, един вид да експлоадират, нагоре/надолу, последователно и бързо.

За неразбралите говоря за първата половина от приложеното по-горе видео.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

550px-Play-Guitar-Step-4.jpg

 

Ето ти формата, в която трябва да са пръстите, като принципно не би трябвало да опираш долу корпуса под резонантния отвор с пръсти, но ... въпрос на избор. В различни стилове можеш и да го правиш изцяло само с палец.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че младежът се интересува от това:

 

http://www.youtube.com/watch?v=803-M_6MYxQ

 

Лично аз най-често свиря по първия начин, който показва чичката - с 2-3 от пръстите (показалец, среден и безименен), и в частност върховете на ноктите, удрям струните с движение надолу, а за движението нагоре използвам пак връхчето на нокътя на палеца ми. Този начин лично на мен ми идва най-естествено, но зависи в крайна сметка какво точно свириш, и как предпочиташ да го свириш. Ноктите ми са късо подрязани, отдавна зарязах идеята за дълги нокти. За тях намирам приложение само ако свиря класически пиеси, което и без това не се е случвало от 7-8 години насам. Друго важно нещо е с лявата ръка да заглушаваш тоновете, които не ти трябват, което така или иначе си е важно умение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.