Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте! Чудя се как се свири на кухарка без перце, не редуването на пръстите то ми е ясно а другото- да удряш всички струни с пръсти, как става това!? Благодаря!

Отговорено

Това е едно от много малкото неща, за които бих казал, че става само и единствено с уроци - т.е. някой да те гледа отстрани и да ти покаже кое как.

Отговорено (Редактирано)

Аз свиря и с перце и без ама без перо само знам да редувам пръстите, другото имах в предвид- удрянето на всички струни!!!

Редактирано от vanko358
Отговорено (Редактирано)

Препоръчвам да си пуснеш и малко по-дълги нокти на дясната ръка (ако си десничар). Това ще те улесни а също и е изключително полезно при свирене на тремоло по-натам като забързаш редуването на пръстите.  ;)

Редактирано от savov
Отговорено

За ноктите знам ама на палеца много ми пречи и го режа, то и на другите пръсти де. Но въпросът ми е: Как става проклетото удряне на всички струни!? The Fuck

Отговорено

Аз лично си поставям палеца и показалеца все едно държа перо. Така ударите надолу са ми с горната част на нокътя на показалеца а ударите нагоре с нокътя на палеца. Като гледам при ударите леко се отдалечават един от друг палец и показалец не е нужно да ги стискаш заедно. Знам че има много похвати, но този до момента ми е най-удобен. Честно да ти кажа не съм го тренирал, то идва някак естествено и с времето става по-прецизно.

Отговорено

@ciriljhonson, това видео не е много подходящо, защото пича не си застопорява палеца на шестата струна както всички останали фламенко китаристи, следователно саунда не е достатъчно агресивен като за акомпанимент на танцьори. 

@vanko358, за нещо такова ли става дума?  

Отговорено

А перото струните не се удрят заедно, а последователно, но за кратко време.

Това можеш да го направиш с горната страна на пръстите чрез ноктите. Можеш да пуснеш и четирите пръста последователно (във фламенкото го има този похват).

С ръка можеш да направиш и повече - да опънеш 4 струни съвсем едновременно, вкл. и да ги заглушиш бързо.

Въобще без перо могат да се направят доста неща, но си иска учител и репетиране.

Отговорено
trendkiller,

не е толкова подходящо за фламенко, но принципно подходящо да онагледи търсеният приом: използване на пръстите на дясната ръка, които се "приплъзват" и както казва пича от видеото, един вид да експлоадират, нагоре/надолу, последователно и бързо.

За неразбралите говоря за първата половина от приложеното по-горе видео.

Отговорено

550px-Play-Guitar-Step-4.jpg

Ето ти формата, в която трябва да са пръстите, като принципно не би трябвало да опираш долу корпуса под резонантния отвор с пръсти, но ... въпрос на избор. В различни стилове можеш и да го правиш изцяло само с палец.

Отговорено

Мисля, че младежът се интересува от това:

http://www.youtube.com/watch?v=803-M_6MYxQ

Лично аз най-често свиря по първия начин, който показва чичката - с 2-3 от пръстите (показалец, среден и безименен), и в частност върховете на ноктите, удрям струните с движение надолу, а за движението нагоре използвам пак връхчето на нокътя на палеца ми. Този начин лично на мен ми идва най-естествено, но зависи в крайна сметка какво точно свириш, и как предпочиташ да го свириш. Ноктите ми са късо подрязани, отдавна зарязах идеята за дълги нокти. За тях намирам приложение само ако свиря класически пиеси, което и без това не се е случвало от 7-8 години насам. Друго важно нещо е с лявата ръка да заглушаваш тоновете, които не ти трябват, което така или иначе си е важно умение.