Jump to content
Българският форум за музиканти

DIY Module Synthesizer


Recommended Posts

Здравейте,

 

 

    Преди време ми хрумна идеята да започна да си сглобявам модул по модул - синтезатор. На този етап имам сглобени и оживени около 10-ина платки - 1xOSC, 2xVCF ( Steiner и Moog Ladder Filter), 1xLFO, 1xADSR, 1xVCA, 1xMixer, 2xMIDI2CV. Засега всичко е на платки, но работещо. Скоро ще приложа снимки. Идеята на темата е да видя има ли други ентусиасти като мен наоколо :) Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проекта на готови комплекти ли е базиран, или на самостоятелно разработени схемни решения и печатни платки?

 

ПП. Има ли цялостна концепция, или за сега само се събират различни модули?

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Общо взето всичко сам съм си правил, като съм ползвал разни готови схеми от нета, примерно добре известната схема на мууг филтъра. Препоръчвам да се разгледат нещата на Ив Юсон, като добре документирани и обяснени проекти. Цените на китовете са доста високи и затова се наложи сам да си ецвам платките и да си събирам компонентите. Концепцията засега е да изчерпя класическите модули примерно два три осцилатора, две LFO-тa, два или повече ADSR envelope generator-a, няколко интересни филтъра, VCA и разни спомагателни модули като midi2cv, сикуенсър, захранване разбира се и тн... За съжаление започнах нова работа, която ми изяжда свободното време и така нещата се движат бавно, но основните модули поне са налице ;) Голям проблем са ми панелите и рака като цяло.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Успех, аз имам желание за един рак на Doepher за в бъдеще, не ми е по силата да сглобявам електронни компоненти, но  ще ти следя темата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Много ми е интересно. Голям фен съм на аналоговите свирки, макар че нямам време, търпение и желание сам да се хвана с изработката на такова нещо. Ще следя темата какво се случва. Между другото - монофонична машинка ли ще правиш или полифонична? Свирил съм на аналогов полифоничен синтезатор, но честно казано нямам представа по какъв начин работи...тоест извън общите неща с монофоничните свирки, по какъв начин е изграден за да е полифоничен - отделни VCO-та за всеки клавиш или пък няколко VCO-та които по някакъв (непонятен за мен) начин се поделят от клавишите и полифонията е да речем 4-5-6-8 клавиша, но не и всички наведнъж...интересно ми е.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 months later...

Засега монофоничен. Трябва да наснимам каквото имам вече, но е само на платки. Полифоничните обикновено имат няколко VCO-та 6 или 8. Например името на модела на  Korg - PolySix идва от това че има 6 гласа полифония.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Оказва се че то се продават разни такива модули с които може да си направиш сам синт.

 

Korg MS 20

 

Little Bits Korg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.