alexthegreat Публикувано Септември 14, 2006 Share Публикувано Септември 14, 2006 Приятели, имам проблем: разглобих един бас за да го поразрежа и сега дойде време да го склобя пак. Бях си направил (нарисувал) една схемичка кое къде беше запоено и пр., но още тогава забелязах един странен проблем: Има една жичка, която се пъха под магарето и по каналче ходи до дупката за единия адаптер. Тя и преди не беше свързана никъдя, а просто си стоеше...или може аз да съм я откачил без да разбера при разглабянето. Та питанката ми е: къде би трябвало да се запои това нещо?...намирисва ми на някакво заземяване, ама не му разбирам... Баса е с 2 бр адаптери с по 4 магнита, 3 врътки (не знам за какво са - vlоume, Tone и ??). Снимка има тук: http://forum.muzikant.org/index.php?showtopic=12846 Ще се радвам и berserker да помогне като бивш собственик на китарката Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
fluti Отговорено Септември 14, 2006 Share Отговорено Септември 14, 2006 Ами би трябвало жицата да заземява струнника със струните, т.е. в единия край се запоява за струнника, а в другия - към другите "земи" - на адаптерите. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Baby Thomas Отговорено Септември 14, 2006 Share Отговорено Септември 14, 2006 Към бриджа и към масата на китарата (на изход-буксата на външното). Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
vlex Отговорено Септември 14, 2006 Share Отговорено Септември 14, 2006 И аз отворих скоро един бас и имаше медна жица до бриджа, ма при мен беше замасена на масата на ключето за блендите. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Септември 15, 2006 Share Отговорено Септември 15, 2006 (Редактирано) Важното е бриджа да е замасен. Най-добре е да се замаси на масата на буксата. Не е проблем и да се замаси на масата на потенциометъра, масата на ключето, или която и да е маса в китарата. Просто е най-добре(ако наистина искаме да вържем масата на китарата в топология тип "звезда") да се заземи при изходната букса. Ако искаме да сме сигурни, че няма да ни бие ток, може бриджа да се заземи през неголям (около 160-220nF) кондензатор, така, че най-ниските честоти да не минават през него, и да затихват с 20-ина децибела . Това малко ще влоши картината с шума, но ще намали донякъде вероятността от силен токов удар. Редактирано Септември 15, 2006 от Evtim Djerekarov Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
alexthegreat Отговорено Септември 15, 2006 Автор Share Отговорено Септември 15, 2006 Благодаря за съветите... за съжаление обаче нещо не става както трябва. Запоих долния адаптер както беше преди (към средния потенциометър) и заземих бриджа към масата на буксата. Резултатът беше само отвратително силен бръм, които затихва при пипане на струните..ни звук, ни вопъл, ни стон от адаптерите обаче. После откачих заземяването и пак същото. :wall: Явно нещо не е в ред и май се нуждая от профи подкрепа. Има ли желаещ да помогне със сглобяването на ел.частта? Вероятно няма да отнеме повече от час-два работа с поялник и тестове...готов съм да заплатя усилията и труда разбира се. В София съм и мога да донеса баса където трябва. Благодаря. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
alexthegreat Отговорено Септември 21, 2006 Автор Share Отговорено Септември 21, 2006 Хм..днес случайно погледнах пластмасовата плочка, на което преди бяха монтирани потенциометрите (пикгар-а май). Видях, че от долната (вътрешната) страна, там където са отворите за монтаж на потенциометри и буксата има една лепенка от алуминиево фолио, която ги обхваща всичките. Да не би тя да прави някакво свързване (заземяване??) на 3-те потенциометъра и буксата? При положение, че в новия си вид пикгард няма да има, може би трябва пак да ги свържа по някакъв начин тези джаджи? Дали ота това е брум-а? Бах и сложнотия излезе туи жичкаджииство...доста хора се мъчат с подобни басови грижи май. Хайде помагайте. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts