Jump to content
Българският форум за музиканти

Блокиране на 6-точково винтидж тремоло


viktor.velikov

Recommended Posts

Предистория:

нося си китарата squier classic vibe 50 strat на лютиерът само за да ми сложи едно кондензаторче на волюм потенциометърът. Обаче той решил да направи и други неща, които аз не исках, че и ги платих, както и да е. Направи ми тремолото плаващо. Вярно много добре го направи, изобщо не разстройва, но аз не го искам плаващо.....

Та реших сам да си го оправя, че не ми се плаща пак.Търсих в нета но не намерих (тип урок) или клипче в което обясняват как се блокира винтидж тремоло (6 точково). На всички клипчета или слагат допълнителни пружини(които аз нямам) или слагат някакво дървено парче до блока на тремолото, или ползват разни други методи. Аз искам без допълнителни неща да си го направя фиксирано.
Може ли някой да даде линк към подобен урок/статия ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Подпри със стотинки мястото между блока и дървенията - аграрен вариант, но върши работа. Моят страт е така от година-две. Използвах няколко монети от по 1, 2 и 5 стотинки, понеже са с различна дебелина, и с подходяща комбинация работата заспива. Трябва да си оправиш интонацията, де, но това е неизбежно така или иначе.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Можеш да отпуснеш малко планката с пружините и по този начин да отслабиш напрежението на пружините (или обратното, увеличи напрежението докато блока вече няма ход), но силно ти препоръчвам да не го правиш!!!

Инвестирай малко време и си намери хубаво плътно дървено трупче (по възможност 2 за да блокираш тремолото както е нагласено като плаващо) и блокирай, заради увеличаването на дървената маса може и още някой друг плюс да намажеш освен стабилността (не знам китарата с колко добро дърво е и как ще бъде направена манипулацията затова само го загатвам ;) ).

Успех!

 

;)  Марио B)

 

п.п. Пиши на модератор да ти оправи заглавието, че така изглежда несериозно!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защо не ми препоръчваш да отпускам планката с пружините. Аз все си мисля, че това е правилният вариант, но не съм сигурен и затова Ви питам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

или пък може да използваш tremol-no системата

 

аз си сложих на моето стайнбергер тремоло една таква система за минимални поражения по китарата. но разбира се това е свързано и с инвестиране

 

ето линка на системата там има различни вариянти за различни тромоло системи

http://www.tremol-no.com/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Човека ти е направил услуга,че че ти е балансирал китарата като страт,пружини навсякъде дори в булгаристан можеш да намериш и по нета,блокче дърво също,там мое и под копанята на зимнината,,на времето втория китарист беше бутнал карти между блока и дървенията.

 

Достатъчно е писано,та да пускаш тема,седи и чети!

 

Иначе и яз моем да ти го фиксирам форевър ,черпиш неколки бири,дупчиме тремолото с 3мм примерно бургийка отзаде и с винтове за дърво,шесте отпред ги стягаш почти до кат не превъртят , и така че зАспи ,че и с чук нема мърдане. :D

едит-  лютиерЪТ много ли те ощави,мое да минем и по-тънко  с пирони вместо винт за дръво и после че ги изкривиме с теслата за телото да не са вадат - ограда  как се праи да не бега добитъко.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На старата ми китара съм го застопорил като просто съм натегнал пружините и придържащите болтове докато няма никакъв луфт. Така е от 5-6 години и не съм имал никаква грижа по въпроса.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защо не ми препоръчваш да отпускам планката с пружините. Аз все си мисля, че това е правилният вариант, но не съм сигурен и затова Ви питам.

Не се знае колко ще трябва да отпускаш/навиваш (ако се спреш на варианта с навиването) за да постигнеш желания успех. Не се знае дървото колко е меко, трябва да съобразиш винтовете колко са дълги, да не вземат от много навиване навътре да излязат някъде. От много отпускане пак не се знае дали дървото ще издържи на натиска на струните, все пак колкото по малко винт имаш в дървото толкова по малко стабилна опора има, да не се окаже, че след време сложиш едни по дебели струни и ако няма достатъчно захват (навити съвсем малко) болтовете решат да поизлязат (чисто хипотетично, не съм виждал такъв случай до сега, но и аз не съм критерий, подходи чисто логически, всеки един от вариантите "навиване" и "отпускане" е възможен, само трябва да подходиш внимателно към ситуацията за да не стане беля). С дървеното трупче няма да имаш нито един от по горните проблеми, ако е хубаво дървото на китарата и трупчето и тремолото е качествено може и да имаш 1-2 идеи по добър състейн и резониране, естествено има толкова много неща от които зависи това, че по добре се настрои, че стабилността ще ти е по-добра (не забравяй, че много зависи и от нът и ключове), всичко друго по горе казано може да е като един добър бонус отгоре, но не очаквай чудеса.

Успех!

 

;) Марио B)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, забравих това да уточня, че съм сложил 4 пружини на тремолото. Ако са само 2 или 3, трябва да се навиват много надълбоко видиите на планката.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Hillbilly

 

Благодаря, че си отдели време за да прочетеш темата ми. НЕ благодаря за това, че си написал безсмислен и заядлив коментар.

Описал съм съвсем ясно, какво искам,  но не си ме разбрал. Не търся тема във форум, а конкретен урок от някой човек. Дали ще е във видео формат или в текстов вид със снимки, няма значение. Варианти  с добавяне на пружини или всякакви други допълнителни елементи отпадат, не защото нямам пари да си го позволя или няма от къде да се сдобия с тях, а защото просто не желая. Това също съм го написал.

Относно колко пари ми взе лютиерът само за тази услуга, не мога да кажа. Всичко-> слагане на кондензаторче на потенциометърът за звук+плаващо тремоло+интонация+корекция на височината на струните=20лева.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кой па се заяжда с теб,от майтап не разбираш - писали сме и тук или не бачка търсачката -,аз поне едно десетина години имах стратокастър с 6 винта (американски 75г),това го казвам не за фукня,но окончателно преминах на гибсън,предполагам твоята китара е добър вариант на по скъпите оригинали,

та имаш варианти -

 -слагаш 2 пружини още - не щеш,ок

-отпускаш струните ,махаш пружините и завинтваш  малко планката ,която ги държи БАВНО да не сцепиш дървото ,не е задължително докрай,а просто колкото за да "легне" на тялото тремолото в настроено положение,ако са много меки пружините ги закачаш на "пачи крак" да опъват повече

-дървено блокче

какво сложно има..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма сложно, просто не искам да объркам нещо... Китарката когато я купих си беше с фиксирано тремоло. Тоест мисля си , че би трябвало да нямам проблеми с дървото. Иначе не мога да я сравнявам с истински страт, но пък тя си ме устройва :)

Благодаря на всички за съветите!
Довечера ще пробвам с натягането на планката за пружините и ще пиша какво се е получило :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.