SHARO Публикувано Септември 8, 2006 Публикувано Септември 8, 2006 сигурен съм че в форума е писано по този въпрос и съжелявам че пак ще го повдигна но не намерих пълно обяснение за адапторите и разликата между тях ...аз искам да свиря по тежка музика - punkrock какво ще препоръчата единични или с хъмбъкъри? Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Септември 8, 2006 Отговорено Септември 8, 2006 (Редактирано) Има хиляди теми, в които е писано по тоз въпрос. По принцип: -единичния е малко по-тих, шуми повече, но има малко по-звънлив, "чист", приятен и естествен звук(няма фазово гасене, адаптера "чува" вибрациите на струната, и ги превръща в електрическо напрежение. -двойния е по-силен, но поради фазовото гасене, получаващо се между двете намотки има по-малко високи честоти(част от тях се гасят), затова звучи малко "сухо", или "плоско", или пък "топло" и "дебело", но пък има много по-малко шум, което често предопределя употребата му в комбинация с дисторшън. На практика има и изключения, има и двойни адаптери, които са проектирани да звучат близо до единичните(noiseless single-coil pickups или подобно заглавие). Също така има двойни адаптери, в корпуси на единични(stacked humbuckers). Ако обаче ползваш обикновени хъмбъкери, или единични адаптери, то правилата, описани горе важат. Като основно правило - ако ще свириш тежка музика, гледай поне бридж(до струнника) адаптера ти да е двоен. Нек адаптера, ако ще свириш предимно чисти партии с него, може и да го оставиш единичен. Редактирано Септември 8, 2006 от Evtim Djerekarov Цитирай
KeRRANGKid Отговорено Септември 8, 2006 Отговорено Септември 8, 2006 (Редактирано) То пънк рока е един тежък.. двайс килотона най-малко (: Както и да е, разликата е там, че двойния адаптер (нарича се хъмбъкер) се състои от два единични адаптера с обърнат поляритет и свързани така, че страничния 60hz-ов шум да се изчиства и да остава само полезния сигнал. Двойния адаптер звучи по-мрачно, а единичния по-жизнено. За това, което ще свириш ти, ти препоръчвам китара с хъмбъкер на bridge позицията. Евтим обясни нещата по-добре и преди мен, затова добавям тоя линк http://en.wikipedia.org/wiki/Humbucker Ако разбираш английски и ти се задълбава. Редактирано Септември 8, 2006 от KeRRANGKid Цитирай
SHARO Отговорено Септември 8, 2006 Автор Отговорено Септември 8, 2006 разбирам английски мерси май ми просветна по темата те и в райзинг форса ми го обясняваха ама бяха с класи под вас а може ли да интерпретатирам думите ви така че solo китарата да бъде с единични адаптори а акомпаниращата да бъде с хъмбъкъри или ме остройва да бъде една с двоен при bridge-ът и единичен при neck-ът? а значи ако ще си взимам теле или страт то те трябва да бъдат непременно от fat серията с хъмбъкър? Цитирай
KeRRANGKid Отговорено Септември 8, 2006 Отговорено Септември 8, 2006 (Редактирано) Да, да, да (: Хъмбък на бриджа ти стига. Редактирано Септември 8, 2006 от KeRRANGKid Цитирай
bratmito Отговорено Септември 8, 2006 Отговорено Септември 8, 2006 така, че страничния 60hz-ов шум да се изчиства и да остава само полезния сигнал. При нас е 50Хз. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Септември 8, 2006 Отговорено Септември 8, 2006 а може ли да интерпретатирам думите ви така че solo китарата да бъде с единични адаптори а акомпаниращата да бъде с хъмбъкъри Ами ако соло китарата използва дисторшън, е добре и тя да има хъмбъкер. Ако свириш само чисти блус сола, може и сингли само, но като за китара, с която ще се свирят много неща ти препоръчвам двоен адаптер на бриджа. Цитирай
SHARO Отговорено Септември 8, 2006 Автор Отговорено Септември 8, 2006 10x изясниха ми се нещата само дето са като видях тези китари които мога да си позволя само фендер 51 ми върши работа а иначе washburnite повечето са с двойни сигурно като пробвам различните модели сам ще успея да преценя кое да избера но ще бъде както вие ме посъветвахте мерси че пак обсъждахте адапторите заради мен но пътят ми към опознаването на китарата е дълъг Цитирай
Overdrive Отговорено Септември 8, 2006 Отговорено Септември 8, 2006 има и двойни адаптери, които са проектирани да звучат близо до единичните(noiseless single-coil pickups или подобно заглавие). Също така има двойни адаптери, в корпуси на единични(stacked humbuckers). в грешка си - стакед хъмбъкерс са си точно ноислесите - тоест сингъл с 2 намотки една под друга, а малките хъмбъкери са си мини хъмбъкерс и имат дизайт като на голям - 2те бобини една до друга за пънк, въпреки че не се използва много тежък драйв съм на мнение че бридж хъм е задължителен - просто така се получава желания пънк звук Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Септември 8, 2006 Отговорено Септември 8, 2006 Да, за noisless си прав. Цитирай
flipsy Отговорено Септември 9, 2006 Отговорено Септември 9, 2006 Тогава най-добрата комбинация няма ли да е с хъм на бриджа и сингъл на нек-а ? Хем човека ще може да свири пънк с хъм-а и от време на време ако му прищори нещо или му се наложи ще може да свири на сингъла някой соло парчета?Ако греша или ако звукът няма да става за соло на сингъла като е на нек-а кажете , 4е и аз мн не разбирам Цитирай
kolega Отговорено Септември 9, 2006 Отговорено Септември 9, 2006 Защо питаш, като няма начин да не си прочел какво е написал всеки един от тях, след като го обобщаваш? Даже повтаряш? Цитирай
Vidi Отговорено Септември 9, 2006 Отговорено Септември 9, 2006 Здравейте, Аз съм с 2 двойни и 1 единичен. Звука е много солиден, а с distortion (mt-2) почти няма шумове. Аз съм си доволен от китарата, но един приятел, който има 3 единични, ме питаше дали може да си сложи поне един hambucker. Та въпроса ми е възможно ли е да си купи и до си го сложи (как?) и колко ще струва долу-горе. Цитирай
KeRRANGKid Отговорено Септември 9, 2006 Отговорено Септември 9, 2006 (Редактирано) Да си купи е възможно, разбира се (: Но хъмбъкер не може да се побере в слот за единичен адаптер, освен ако не си вземе stacked бъкер или обезшумени сингъли. И двете струват мама и тати. Ако реши да слага хъмбъкер, ще трябва да се дълбае тялото на китарата от лютиер и да се купи нов pickguard. Абе баце, по-добре недей (: Редактирано Септември 9, 2006 от KeRRANGKid Цитирай
Vidi Отговорено Септември 9, 2006 Отговорено Септември 9, 2006 А ако си земе stacked предполагам ще е лесно да се подмени? А за цената невярвам да е по-скъро от 50-60лв. ама незнам, ще проверя... някъде из Варна трябва да се намери. Мерси много за инфото ! Цитирай
Recommended Posts