sardaesox Публикувано Август 5, 2013 Share Публикувано Август 5, 2013 (Редактирано) Има доста туториали за тая работа, както и отделни мнения в теми и тук, но ще е добре според мен да се отдели една темичка за подробности и "чалъми" в тоя процесинг. 1. Винаги ли е нужен? 2. Кога и къде се ползва( само в мастеринга ли, т.е. след експортване на готовия микс или за или още в миксиращия процес, и т.н.Четох тук мнения, че майсторите не си споделяли тънкостите, за да не им откраднат хляба, аз мисля че по-скоро не им се занимава. Все пак се изисква малко "благотворителен" дух за да се нагърби някой опитен да обяснява всичко на български. Като начало за отправна точка ще си позволя да пусна линк към една тема във форума на Cockos. http://forum.cockos.com/showthread.php?t=24960 Редактирано Август 5, 2013 от sardaesox 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
aarab Отговорено Август 14, 2013 Share Отговорено Август 14, 2013 Готино е това mid/side Въпроса, е че плъгините, които го вършат спестяват много време - примерно Waves Center. Ама никъде го няма това животно..... Ако някой знае работещ плъгин да сподели Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
misterj Отговорено Август 15, 2013 Share Отговорено Август 15, 2013 По принцип не ти трябва плъгин за М/С - може да се направи във всеки DAW. Ако ти трябва плъгин - ето ти безплатен http://www.brainworx-music.de/en/plugins/bx_solo Ако искаш да се опиташ да го направиш сам - ето ти един бавен урок http://spot-music.eu/lessons/41-miksirane/86-mid-side-matrix И внимавайте с фазите. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
sardaesox Отговорено Август 15, 2013 Автор Share Отговорено Август 15, 2013 Благодаря, рутирането на сигнала ми е ясно как се прави, за reaper има и готови "пачове", които се отварят с готови тракове, съответно дефазирани. Идеята ми беше какво и защо после се прави със така направените тракове. По своята същност разбирам, че М/S процесинга е, за да може да обработваш крайно ляво и крайно десния сигнал, като се дава възможност да въздействаш на "средната" част на звука, онази която "потъва" обикновено на колони, а на слушалки звучи ок. Забелязах, че като дам повече punch и ниски на mid и повече високи на side сигнала, микса някак си се отваря, но принципно предполагам, че M/S процесинга има повече функции и възможности. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Baby Thomas Отговорено Август 15, 2013 Share Отговорено Август 15, 2013 Из стотиците гигабайти видео туториали, които имам не съм срещал този тип обработка, би било интересно да се поразучи.misterj, благодаря за видеото! 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
sardaesox Отговорено Август 15, 2013 Автор Share Отговорено Август 15, 2013 (Редактирано) Видеото е добро и обяснява достатъчно за целите на М/С процесинга. Странно ми е все пак защо в reaper темплейтите за М/С проца са за 4 и 6 трака , при лоджика 8 трака ми се видяха много , макар принципа да е сходен- микса се разделя на грубо казано три части, L,C и Right, като това не е емпирично разделяне, аз си го обяснявам като три моно сигнала, които в Bus-a излизат като стерео. За да подчертая това, което съм разбрал, а то може да е напълно погрешно - трите моно сигнала в "соло" вариант ни показват това, което се чува като "моно" в ляво, дясно и център.Т.е- моно картината на целия микс в трак Side и аналогичното в трак Mid .Благодаря! Редактирано Август 15, 2013 от sardaesox Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
aarab Отговорено Август 15, 2013 Share Отговорено Август 15, 2013 Имам опцията да правя мид-сайд с рийпър, но искам да го правя по време на миксинга, за да не се връщам постоянно към микса, спестява време Плъгина не е много безплатен (There is a 14 day free trial without the need for any iLok USB dongle for all of our tools in the download of our website!), но е читав. Пробвах 5-6 безплатни, но те правят разширяване на панорамата, а не ми е това целта. Благодарско за видеото Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
misterj Отговорено Август 16, 2013 Share Отговорено Август 16, 2013 Не знам кога са го направили платен. Ето ти един енкодер/декодер за мидсайд http://www.voxengo.com/product/msed/ Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
aarab Отговорено Август 16, 2013 Share Отговорено Август 16, 2013 Аз търся само да регулирам волюмето, друго не ме интересува. Този го дръпнах и нищо не разбрах от него..... Проблема е в мен, благодарско и за MSED Всчики го хвалят, явно трябва да го поразцъкам малко Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
misterj Отговорено Август 16, 2013 Share Отговорено Август 16, 2013 Коя сила на звук да регулираш? Всеки плъгин на Воксенго има и упътване - поразрови се в сайта му. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts