Total_Overdrive Публикувано Септември 1, 2006 Публикувано Септември 1, 2006 Как мога да разбера за колко ома е предвидена бобината ( за говорителя става въпрос ) на изходен трансформатор на лампово кп. стапало? :wall: Хора , моля помогнете. Благодаря преджарително! Цитирай
metalhammer Отговорено Септември 1, 2006 Отговорено Септември 1, 2006 донеси го до нас ще го измерим и ще ти кажа Цитирай
Fender_str Отговорено Септември 2, 2006 Отговорено Септември 2, 2006 Кажи какво е стъпалото (колко изходни лампи и какви). Включи цялата първична намотка към 220В и измери на вторичната колко волта има. После ще ти кажа колко ома е Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Септември 2, 2006 Отговорено Септември 2, 2006 донеси го до нас ще го измерим и ще ти кажа Това е единственото правилно решение. Само да отбележа, че има различни начини за измерване. Един трансформатор може да работи с различни импеданси, различни мощности и честотни характеристики. Товарният импеданс (високоговорителя) и Raa, избран от конструктора е компромис от всички останали параметри. По-добре виж от какво е трафа, и дали не може да се изцеди информация от първоисточника? Ако не, тогава трябва да посочиш за какво ти трябва, за да прецени човека как и какво да мери. Важно е да се мери при номиналната мощност и в целия честотен обхват, иначе доста грешки могат да се получат. Това ще доведе до неоптимално използване на трансформатора - по мощност, АЧХ, THD, ... Само за пример - това е импедансът на входа на таванно озвучително тяло (жълт боклук) с трансформатор на входа за 70/100v линия. Подобен е случаят за лампов изходен трансформатор. Ясно се вижда, че импедансът се изменя 25(!!!) пъти от 50 до 20000 Hz. Разбира се това е боклук отвсякъде, но е показателно, че ако се мери само на една честота, не се знае какво се мери. И това е при малък сигнал. Ако се мери при различни мощности, резултатите ще се къде къде по-изящни ....Особено при насищане на желязото и увеличаване за загубите от хистерезис.... Цитирай
Total_Overdrive Отговорено Септември 2, 2006 Автор Отговорено Септември 2, 2006 Кажи какво е стъпалото (колко изходни лампи и какви). Включи цялата първична намотка към 220В и измери на вторичната колко волта има. После ще ти кажа колко ома е Лампите са 4 броя EL 34 - 100W,на PLEXY схема с 500V анодно. Когато вкюча цялята първична към 220V на вторичната ( която е само една ) получавам 13,8V. Цитирай
Total_Overdrive Отговорено Септември 2, 2006 Автор Отговорено Септември 2, 2006 донеси го до нас ще го измерим и ще ти кажа Да ти го донеса - ама аз съм в Габрово ... ти къде си? Цитирай
Fender_str Отговорено Септември 3, 2006 Отговорено Септември 3, 2006 (Редактирано) Чакай малко не са ли две половинки ? Редактирано Септември 3, 2006 от Fender_str Цитирай
Nikifena Отговорено Септември 3, 2006 Отговорено Септември 3, 2006 Ами дай снимки на ампа отвътре, на трафа и кажи колко жици излизат. опитай се с мултицет да видиш колко ома имаш интуитивно трафовете ги правят на 4,8 и 16 ома спорет дази интуиция ще разбереш коя жица коя е . Цитирай
Total_Overdrive Отговорено Септември 3, 2006 Автор Отговорено Септември 3, 2006 (Редактирано) Чакай малко не са ли две половинки ? Първичната е от 2 половнки затова съм написал 'цялата' в предния пост,а вторичната е само една - т.е. не за 4,8 и 16 ом както си му е реда и както пише Никифена. :wall: :think: Редактирано Септември 3, 2006 от Total_Overdrive Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Септември 3, 2006 Отговорено Септември 3, 2006 Няма plexi с една намотка за високоговорители, поне оригинален ( 1959, 1959S, 1959X, 1959SLP) - винаги са 4, 8 и 16 ома. тук цветния код на изводите е ясен - анодите са червен и кафвяв, захранването е бял, вторичната секция - кафяв -общ, черен - 4 ома, жълт - 8 ома, зелен - 16 ома Трафът сигурно е неоригинален, и ако е така, без сваляне на точните му характеристики, резултатът винаги ще остава съмнителен, особено що се отнася до звука. Е, ако целта не е толкова висока, и без измерване става. Пробваш с различни товари, и с който анодите на лампите най-малко червенеят - това е товара Ако обаче стъкларията се свие до анодите - да знаеш, не си уцелил товара !!! No worries, mate ! /Crocodile Dandee/ Цитирай
Overdrive Отговорено Септември 3, 2006 Отговорено Септември 3, 2006 ако говорим за оригинални маршали, то няма и плекси с 500 анодно - всички са 600-700в, явно е правен. Не ми се вярва анодите да червенеят, дори и да сложи 4 ома товар в 16ома намотка, освен ако не го бичи 2 часа на макс без спиране . Като край на поста си ще кажа че не е добре, но пък и не е фатално и съсипващо звука ако кара 8 ома намотка с 4 или 16 товар или пък 4омова с 8 товар, лампите ще заминат по-бързо най-вече ако се товари много - тоест свири се с 50-100вата, но ако не се усилва много не е толкова фатално Цитирай
Total_Overdrive Отговорено Септември 8, 2006 Автор Отговорено Септември 8, 2006 ако говорим за оригинални маршали, то няма и плекси с 500 анодно - всички са 600-700в, явно е правен. Не ми се вярва анодите да червенеят, дори и да сложи 4 ома товар в 16ома намотка, освен ако не го бичи 2 часа на макс без спиране . Като край на поста си ще кажа че не е добре, но пък и не е фатално и съсипващо звука ако кара 8 ома намотка с 4 или 16 товар или пък 4омова с 8 товар, лампите ще заминат по-бързо най-вече ако се товари много - тоест свири се с 50-100вата, но ако не се усилва много не е толкова фатално Ампа е правен! Де да беше истински... Аз мисля че е на 8 ом шото стойностите на обратната връзка са същите като на оригиналната схема... Ми благодаря на отзовалите се.Айде ... Цитирай
Recommended Posts