Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте, темата ми не е точно въпрос, понеже имам обща идея какво трябва да направя, но съм отворен към съвети на хора, който са правили това:

От доста време имам акустична китара Washburn D10SB. Звука е добър за китара в рамките на 400-500лв (когато я взех).

Но забелязах още тогава, че други по-евтини или по-скъпи китари са значително по-лесни. Имам в предвид, че се правеше баре и се свиреше със висока динамика, без да има "бъз" и без да се изисква голямо усилие за натиск. Бях пробвал един Fender, който граничеше с усилието и височината на електрическа китара, а дори не беше от скъпите :)

Та имам няколко идеи, които ще изпробваме с лютиер и в крайна сметка той ще даде наклон на ситуацията :)

1. Смяна с по тънки струни.

2. Скъсяване на магарето.

3. Евентуално смяна на нъта, като краен вариант понеже при него са около 1,15мм и не е толкова високо.

Имам спомен, че един колега от форума свири с Washburn D10SCE, ако не се лъжа и имаше доста опит с акустична китара. Няма да му се разсърдя ако даде мнение и сподели опит. Китарата наистина си реже и изморява. 

152j76r.jpg

2vxqb93.jpg

eahb7t.jpg

fnzehg.jpg

2lm43nk.jpg

2lj5g78.jpg

Отговорено

Нямаше ли в пакета резервно седло? До колкото знам Washburn ги продават с две седла с различна височина точно с цел лесен сетъп. Провери и дали грифа ти е с подходящия релеф. Често само с добра настройка на грифа е възможно струните да се свалят доста.

Поздрави.

Отговорено

Аз съм имал абсолютно същия Washburn и не няма допълнително "седло" каквото и да означава и релеф-а ?!?!?! какво ще рече, няма да подпомогне до нисък екшън?  :greenball: 

Моя "Бърн" беше с много нисък "екшън" но аз си го избрах из между няколко бройки в магазина. Понеже го разбих на малки парченца преди доста време си запазих някои чаркове от него. Мисля, че "нъта" е някъде вкъщи ако ти трябва пиши ми на лични да ти го дам, че и без това ще се наложи пилене. Ще имаш резервен вариант.

Провери дали грифа е прав. Това става като натиснеш едновременно 6-та струна на първи праг с едната ръка а с другата на 15-ти праг в сучая. След това виж какво е отстоянието на струната между другите прагове. Трябва да има отстояние но да е малко, мери се с луфтомер за прецизен сетъп. Сам провери колко трябва да е то :)

Отсоянието м-у "нъта" и първия праг пак се мери с луфтомер, като за определен тип инструменти си има нещо като стандарт (провери и това нещо в нета :) ) там вече има пилене на самия "нът", като най-лесно става със стара струна и не приемай стандарта за правило. След, което пак си има стандарт за свалянето на екшъна от магарето долу. Пак мериш с луфтомер на съответен праг и пилиш. Тая цялата работа се казва сетъп и може да ти я направи лютиер или рискуваш да си прецакаш "нъта" и "магарето".

П. П.

Вземи си натисни до край копчетата на магарето за да не те удари някоя струна през пръстите. ;)

В общи линии това е процедурата мисля, че от цялото море инфо в нета ще намериш нужното за да се справиш сам, а във форума има контакти на лютиери ако мислиш, че сам няма да можеш.

Баш ми е драго! :virtuoz: 

Отговорено

Това:

e90e6ce52bb73742.JPG

f0fb6ab6e834a9dd.JPG

е сетъпвано от мен по гореспоменатия начин, като е свалена малко повече от оказаното от "Епифон" та както написах стандарта може да се модне  :greenball: китарата няма "бъз" на нито една позиция и екшъна на живо е доста нисък но аз като избирам китара оглеждам доста преди да купя нещо  :hooray: въпрос на бройка. :)

Отговорено

@lyu_records, релеф мисля, че трябва по-скоро да е neck relief.

Иначе има абсолютно идентичена тема в същия раздел от съвсем, съвсем скоро. А и авторът е избрал един добър вариант, да отиде на лютиер. Тъй че не виждам особен смисъл от темата, а не знам какво можем да даваме акъл тук и да си чешем езиците, подозирам, че лютиерът ще свърши по-добра работа. Колкото до по-тънки струни - авторът трябва да си прецени, тъй като е въпрос на вкус. На мен, например, десятките на акустични китари са ми неземно противни.

Отговорено (Редактирано)

Така като го гледам не знам дали знае кое го кефи. Споменава, че китарата реже и е твърда. По снимките ми се струва, че 6-та е размер поне 12, другите са от комплект за електрическа. Да си сложи 10-47, пък ако не го изкефи да се обади да му дам 12-те лева за струни. Отделно, че с хомогенен комплект ще има равномерно натоварване на грифа, за сет 10-ки е по-малко от това сега, може и тръс рода сам да се поизпъне. Дай сега като сме чули, че акустичната китара звучи най-добре с 12-ки или 13-ки да си счупим ръцете. От проба глава не боли.

П.С. пак съм писал едновременно .. лютиер си е най-добре. Относно размера - varbanov се хвали тук там какво си е харесал, gibson custom-и едно друго, едва ли му е проблем да си вземе няколко размера и да види колко неземно противни са му кои точно

Редактирано от Петьо Бояджиев
Отговорено (Редактирано)

^Съгласен съм с теб, не исках да прозвучи мнението ми като заяждане, както може би е станало? Нямах такова намерение :) За чупенето на ръцете също съм съгласен, макар че не е случаят, че съм бил прочел някъде че 12-ки и 13-ки звучали най-добре - свиря от достатъчно време, за да преценя това сам за себе си. И точно понеже пръстенцата са ми кекави, а на всичкото отгоре предпочитам и по-висок екшън, свиря с 11-ки в стандартен строй, като компромис между звук и удобство.

Редактирано от Icarus
  • 1 month later...
Отговорено

П.С. пак съм писал едновременно .. лютиер си е най-добре. Относно размера - varbanov се хвали тук там какво си е харесал, gibson custom-и едно друго, едва ли му е проблем да си вземе няколко размера и да види колко неземно противни са му кои точно

Както и направих в крайна сметка. :>

DV019_Jpg_Regular_713141.jpg

Благодаря на всички за мненията. 

lyu_records, защо я сполетя такава съдба твята китара, че я разглоби на съставни фибри? :>

Отговорено

@Icarus: Сори човеко, така като си чета поста, явно съм бил на работа.... Естествено, че не си прочел някъде за 12-ките и 13-ките, сигурен съм, че си пробвал и то много повече от мен ;)

• 2 weeks later...
Отговорено

Вариянти

1.Въртиш Тръс Роад което значи не само натягане 

2.Избор на струни 

3.Нарязване на горен мост или игра с долния мост за необходимата височина и акордиране което е по сложно

Много зависи китарата дали има еластични качества на грифа и реагира на действията докато остане в определен опън спрямо струните

Не приемай лекия бъз за нещо отрицателно.

Инструмента е добър в ценовия си клас и за разлика от Фндер акустичните. Поне има някое истинско дръвче по него а не е от шпертпад.

Дебелата струна не винаги значи по добър тон.Ако струната е в голямо напрежение .Напротив ефекта е обратен.

Не ти препоръчвам дънлоп струни.Еластичноста им е доста лоша.Освн изравняване на регистрите и хармониците, държат строй добре. другото оше не са го докарали.Наистина направиха ярка Реклама и особено с метъл китаристите които харесват флажолетите на тези струни но дотам.