Jump to content
Българският форум за музиканти

Кога една лампа е сдала багажа ?


TARTO

Recommended Posts

здравейте , наскоро си купих една лампова главица / ВЕРМОНА MV-3 / взех я набьрзо без много да я оглеждам и пробвам , понеже исках да пробвам нещо лампово защото до сега сьм имал само транзисторни неща , /любител сьм и си дрьнкам в кьщи за кеф / главата има два чисти канала и затова отпред сьм сложил две камиончета , в сравнение с транзисторните неща си звучи доста по убедително , в нета четох че са правени през 70-те години  , привлече ме това че е много компактна и с не много голяма мощност , идеална за домашно ползване , та вьпросьт ми е как да разбера дали лампите са за смяна , сьщо така главата на изхода пише че е 6 ома и в момента я  вьрзвам в един кабинет който говорителят е 8 ома някакво менте който дори не е китарен и сьм решил да сменя говорителят , но гледам че говорителите които се продават са на 4 , 8 и 16 ома , какво се получава когато ОМОВЕТЕ на ампа и говорителя са различни

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Информационна тема за раздел Китара!

 

> Апаратура:

 

За ламповите усилватели и високоговорителите за тях. Какво може и какво не.

 

Лампите се измерват, за да се установи в какво състояние са.

За разлика от осветителните Крушки, електронните лампи освен да изгарят, да се трошат или да прекъсват/дават накъсо, могат да си изменят параметрите. Понеже човек не разполага със сетива за сила на тока, за стръмност на лампата, за коефициент на усилване, за големина на термоелектронна емисия и разни други подобни, лампите се измерват.

Останалите методи като хвърляне на боб и гледане на кафе, даже и слухтене на звука не са ефективни в оценката на качеството на електронната лампа. :)

 

ПП. Често ми се случва да сменям лампи по желание на собственици на апаратури, когато няма смисъл от това. Често и хора, занимаващи се с усилватели и други апаратури, карат хората да си сменят лампите, въпреки, че проблемите са на друго място.

Това - само за сведение.

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като правило - хубаво е човек да започне на чисто - както като си купиш "нова" кола, й сменяш масла и филтри, въпреки, че "работи" по-добре от ладата, която си имал. Лампата е консуматив. Като си вземеш нови лампи, вземи си и един комплект резервни и като почнеш да забелязваш разлика в звука, която те дразни, сменяй - ако ще 50 измервания да направиш, ако си си втълпил, че те дразни, това няма да ти помогне. Иначе има някои неща, които издават, че "тубите" заминават:

- Почва да се появява едно остро "звънене"

- Драйва и звука като цяло става по-тънък/резлив - няма плътност.

- Появяват се различни шумове - имах едно крайно стъпало, което 1-2 дни преди да замине едната крайна лампа почна да "шуми" като морски бриз - на талази, като, че има някакъв фейзър включен там.

- Самата лампа е променена - стъклото е помътнено, почва да свети по друг начин и т.н.

 

Както Валяка спомена обаче това може и да са симптоми на други проблеми, така, че не винаги смяната на лампите е панацея, НО както казах горе - ако си си втълпил, че имаш нужда от нови такива или пък искаш да пробваш нова порода лампи, действай смело :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Попаднал си на много добър усилвател, кой каквото ще да разправя. Произвеждаха ги от средата на 60-те в тогавашната ГДР. Това е усилвател за бас, но единият канал става за китара. Лампите му не са скъпи, струва си да ги смениш за собствено спокойствие. Но трябва да се направи още нещо, с което няма да се справиш сам. Потърси човек, който ще смени електролитните кондензатори, с времето "пресъхват" и това се отразява на звука. Спокойно можеш да включваш 8 омовата колона, нищо няма да му стане.

През годините съм имал няколко MV-та и съжалявам, че не запазих едно за себе си. Жалко, че е невъзможно да се намери колона с оригиналния говорител, минали са толкова години откакто не се произвеждат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.