Evtim Djerekarov Публикувано Юни 3, 2013 Публикувано Юни 3, 2013 Здравейте. Имам едно старо страт копие HSS, което много си харесвам, но има проблем - с 21 прагчета е, което пречи на някои метъл сола. Фингърборда почти стига за 22 прагчета, но както вече казах, почти . Реших да направя тази тема поради две причини. Първо, защото търся неголямо парче палисандър да удължа фингърбора и второ, да поискам съвет. Китарата не е спъпа - няма дори марка, но свири доста прилично. Според вас има ли смисъл от подобна операция? Ако да - как според вас е най-добре да направя. Да наставя фингърборда точно на канала на някое от съществуващите прагчета? Как бихте процедирали вие? Срязване на фингърборда и разлепване на старото парче с пара? Премахване на парчето с оберфреза и после фина работа с длето? Ако имате подобно парче, пишете в темата. Благодаря предварително. Цитирай
iliev.p Отговорено Юни 3, 2013 Отговорено Юни 3, 2013 (Редактирано) Евтиме що не питаш майсторите,аз когато имах подобен проблем се обърнах на лични ,и всичко беше ОК ? Иначе рискуваш да получиш съвети от хора дето не са пробвали такива лютиерски корекции, Редактирано Юни 3, 2013 от iliev.p 1 Цитирай
разбойник Отговорено Юни 3, 2013 Отговорено Юни 3, 2013 Мога да ти помогна с палисандър - имам останали парчета от различни проекти. Ако решиш ми пиши или звънни. 1 Цитирай
никони Отговорено Юни 3, 2013 Отговорено Юни 3, 2013 (Редактирано) Правилното решение е да смениш целия фретборд. Ако смяташ че не си струва инвестициятя и ще удължаваш стария, след като го прережеш на прагчето от което ще удължаваш можеш да свалиш излишното и по двата начина, но ако го сваляш на пара, след като опаковаш оставащата част задължително я стегни с малка стяга.Ако направиш снадката точно на прагчето доста вероятно е после при прорязването на канала или да падне част от лепилото и да се разшири доста канала или снадката да ти подведе режещия инструмент и да получиш невярна позиция. Аз бих отместил снадката на 2-3 мм от позицията на прагчето.Когато шлайфаш горната страна на фретборда ще трябва да свалиш поне още 4-5 прагчета назад /аз бих свалил всичките/ за да можеш да мериш равнината на новата част да съвпада със старата...В крайна сметка като си поиграеш с удължаването, ако не ти хареса резултата винаги можеш да смениш целия фретборд. Редактирано Юни 3, 2013 от никони 1 Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юни 4, 2013 Автор Отговорено Юни 4, 2013 Не ми се занимава да сменям целия фритборд. Позициите са за смяна всичките, ще слагам нови така или иначе, затова реших да правя и тази интервенция. Благодаря за съветите. Цитирай
Recommended Posts