Jump to content
Българският форум за музиканти

Реставрация на една Орфейка


Recommended Posts

Здравейте съфорумници :)

Пиша ви с една молба.. от доста време вкъщи има една Орфейка, която е в доста лошо състояние. Принципно аз не свиря на кухарки, електрическите са ми страстта, но не искам да я гледам ей така в ъгъла да седи и да хваща прах (била е на майка ми и не искам да я хвърля). Предполагам доста хора ще ми кажат, че да я реставрирам ще си е загуба на време и че е по-добре да си взема направо нова (не искам нова, имам си вече две жички :D).. затова ще сложа няколко снимки за да видите в какво състояние е и ако може някой, който разбира от реставрации да ми каже колко горе-долу би ми излязло (да си направя сметката) да се оправи.

 

*се чуди 30 минути как да качи снимките*

 

Не знам кой е слагал струните последно.. но определено не се е справил перфектно

 

6151681k.jpg

 

6151682R.jpg

 

 

^ От тези снимки става ясно, че трябват нови ключове
Продължавам натам..


Другия по-голям проблем.. липсва прагче

 

6151690e.jpg

 

 

И като цяло боята е в леко лошо състояние, но това не пречи

 

6151699T.jpg

 

6151698X.jpg

 

6151693V.jpg

 

 

 

Интересува ме най-много колко ще ми излезе за поправката на ключовете/прагчето и ако случайно се намери още някой проблем (който аз не съм забелязала.. не съм експерт, затова се допитвам до вас :) ) Благодаря предварително :pray:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доколкото може да се види от снимките, има много работа по китарата. Освен един праг, доколкото виждам липсва и магарето, което най-вероятно ще трябва да се изработва наново, освен ако отнякъде не намериш същото. Ще трябват и нови ключове и грифът ще трябва да се сваля и фиксира наново за тялото. Така, по снимки не вярвам някой да ти даде оферта. Всеки лютиер би искал да я погледне на живо, но не очаквай да е евтино, само от това, което се вижда от снимките, работата е доста.  Не очаквай също да стане и удобна или добре звучаща китара. Щом има сантиментална стойност за теб, може би е по-добре да се оправи по-скоро козметично и така да си я пазиш за спомен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пълно е с обяви за подобни китари на стойност до 40лв. По груби сметки смяна на ключове, поставяне на праг и набавяне на "магаре" ще ти струва горе-долу толкова. Като прибавим останалото, което не се вижда от снимките, сантимента тутакси почва да ме напуска - мене де! Ти си знаеш по-добре възможностите. С написаното по-горе не те насърчавам ни най-малко за подбна покупка, просто ти давам съвет! Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не, аз не искам да купувам нова, просто искам да разбера дали е възможно да се оправи тази. Но като чета какво е написал blr, явно шансовете не са големи :) Благодаря все пак за отговорите.

Весели празници от мен

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Оправянето е напълно възможно, но си постави малкия въпрос: "Струва ли си?". Важно е също до къде искаш да стигнеш и дали имаш наистина желание да се опиташ да свириш на това "нещо". Казвам "нещо" защото тази вещ е едно от най-зловещите шперплатови изделия на "Орфей", отказали доста хора от свиренето. Тръпки ме побиват само като видя филибелийското "сънбърст" оцветяване...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Важното са спомените :) Явно доста пари ще полетят за поправка и мисля да се откажа.. освен ако не събера някой излишен лев сега от бала

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.