Jump to content
Българският форум за музиканти

Death Metal


rainroom

Recommended Posts

Айде да подновим темата, какво ще кажете  :bravo:  Току що гледах бонус ДВД-то към предпоследния Кенибъл "The wretched spawn" и ми направи впечатление, че Джак наистина свири на ЛП. Даже се сетих за тая тема и исках да споделя, ма се оказа, че Едж вече е писал за конкретната китара. Моя въпрос е каква китара и ефект бихте препоръчали за дет/блек метъл? Става дума за неща, дето могат да се намерят в БГ.

има много основен момент в цялата хава за звука , стила и прочие...

а именно самите рифове.Те са 80% от стила, звука е финалния нюанс,аз поне така виждам нещата.. разбира се че и обратната комбинация е възможна,но само ще наподобява няма да е дет метъл ..ше е нещо като дет метъл мотив в цялата търъпъна..

Един дет мотив,траш или блек такъв ако е изсвирен по правилата,смесен и акомпаниран от другите инструменти адекватно в микса, ще го надушиш от километри без да те е еня за звука.

та...

Две ясно изсвирени китари без завишен гейн с панорама в каналите+подходящи настройки(на вкус са )и готини барабани винаги ще звучат като дет метъл, но именно и само когато свирят дет метъл.

 

а именно на въпроса ти..с квото и да е в общи линии ...има ли го ще се види.

 

 

:dance:

 

:arrow:

Редактирано от jFog
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да,наистина кенибл свирят с Лес Пол, колкото и странно да звучи :bravo:

Виждал съм и аморфис , териън и още доста.

Иначе за звука трябва да се слуша цялостното звучене защото примерно

една китара с много геин ще се чува като мазаница в общия фон.

Аз никога не надувам геина но пак изкарвам дет/блек звук!

Забравете за геина във висините :dance:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

jFOG е безкрайно прав според мен. Безспорно истината е тази - важни са рифовете, емоцията.... Структура на песните като цяло... Но все пак ти пишеш "Един дет мотив,траш или блек такъв ако е изсвирен по правилата,смесен и акомпаниран от другите инструменти адекватно в микса" - Та ние в тази тема ми се щеше да си говорим за всичко това - истини които всеки е открил в опита си да прави точно дет метъл... Тези неща естествено касаят микс, ефекти ползвани при запис на всички останали инструменти, вокали... EQ... просто темата е постната тук - КИТАРА... И е нормално повечето хора да коментират именно нещата свързани с китарата ........ Аз много бих де радвал ако все пак четящите темата имат поглед и по другите страни на ГОЛЯМОТО ЦЯЛО за да се получи песен - нека пишат и това... Благодаря на хората, които са отделили от времето си - тук се написаха доста полезни неща според мен......

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хъм странно :band1: 4е има ли хора които слушат Cannibal Corpse в тоя форум?! мислех 4е съм само аз :)

 

А Death Metal-a само тва ли е китарки :) много съм разо4арован 4е нищо не сте писали за барабаните.

 

Все пак Metal без барабани зву4и като дунавско хоро!!! :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, напълно съм съгласен, че на първо място е емоцията и дет метъл мотивите. Но все пак с един страт и един блус драйвър трудно ше изкараш дет саунд, нали :) Просто сега като гледах ДВД-то на Cannibal Corpse даваха точно какъв им е гиъра и ги даваха как записват и просто няма такъв саунд. За китара говоря конкретно, щото тва най ме интересува. Самия звук е супер стегнат, има супер много гейн и звучи кристално, няма мацаници и глупости. Ся ясно, че те ползват Меса Буги-та и т.н. неща, дето ние ги гледаме през крив макарон. Въпроса ми е, ако решите да се екипирате според това, което продават в БГ, какво бихте избрали. Нека поговорим за техническата страна на нещата, не за емоционалната и идейната (смятам всеки, който се кефи на дет метъла го има това в себе си). Има ли някой, който може да обясни каква е разликата в тона при тяло страт и тяло Flying V, щото примерно Пат О'Брайън каза, че свири само с такива, та ми е интересно какви са причините за избора му.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хъм странно  :)  4е има ли хора които слушат Cannibal Corpse в тоя форум?! мислех 4е съм само аз :D

 

А Death Metal-a само тва ли е китарки :) много съм разо4арован 4е нищо не сте писали за барабаните.

 

Все пак Metal без барабани  зву4и като дунавско хоро!!! :band1:

 

все пак сме в раздел Китара, джиниъс :)

Редактирано от npace
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да,наистина кенибл свирят с Лес Пол, колкото и странно да звучи ;)

Виждал съм и аморфис , териън и още доста.

Иначе за звука трябва да се слуша цялостното звучене защото примерно

една китара с много геин ще се чува като мазаница в общия фон.

Аз никога не надувам геина но пак изкарвам дет/блек звук!

Забравете за геина във висините :)

Не съм напълно съгласен за това с гейна - нема гейн => нема резачка =>нема метъл. Мазаницата в общия саунд не идва обикновено от многото гейн, а от неправилната настройка на китарата спрямо другите инструменти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

никой не е казал че метал се прави без гейн.Просто гейна се усилва на солата...

гейна не може да направи звука на един риф готин особенно ако е динмамичен и е дублиран от другата китара ше стане мазаница.

Ако си свириш у дома и надувайки гейна се кефиш от мощния звук който чуваш,ше останеш много разочарован в момента в който ти се прииска да запишеш рифа с барабани и му зложиш още една китара.Пробвайте и ше се уверите.

защо ли?Защото когато си свириш така сам с надут гейн звука те кефи щото много ти наподобява да речем някой любим момент от парче на любима група.или те кефи много като свириш тяна песен щото си прилича нали.Така е но всичкотова наподобява оригиналния звук защото с многото гейн до някъде компенсираш липсата на бас,касите на барабаните и тнтн. звучи ти мощно и плътно но всъшност е пренапомпено и синтетично,В момента в който се опиташ да запишеш две китари с такъв звук чуваш че няма нищо подобно :nono:

 

Да свириш това което те кефи е едно и да го запишеш така че да ти хареса как звучи е съвсееееееем друго.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е, случвало ми се е и на мен да записвам туй-онуй, тъй че разбирам за какво говориш. Само че това обикновено се получава (мацаницата) от злоупотреби с ниските и високите честоти, които се намазват върху баса и барабаните, а не заради самия гейн. Нещата, които казваш важат по-скоро за някакъв изчистен трашърски саунд, докато за дет метъл трябва да има повече бръждилка, така че и гейна трябва да е повечко - обърни внимание на саунда на китарите на Obituary или Entombed примерно, че и на Канибалите и ще видиш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

това за честотите е много вярно.

и разбира се всичко което пиша е на лични опити и проби с моя ефект,в студиа не съм стъпвал.

Като си купих ефекта (x-vamp) почнах да позаписвам това онова и се уверих че с много гейн нестава.Говоря за дистр с амп симулации.Дори само две китари без барабани утряха на червено.Дълго време си мислех че промодулира щото влиза много силен сигнал в компа:) ма после разбрах че не е.

Неща да почвам дълбоки спорове,но звука на групите които изброи,съм склонен повече да мисля че е такъв заради другите джаджи по веригата-амп,глава,EQ-та дилей и прочие следващи красоти...а не заради силния гейн.

Метал да е!

:rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Искам да ви попитам, но без да ми се смеете, защото нито от свирене на китара разбирам, нито от усилватели и т.н., но ми се върти една идея в главата...

А тя е - как ли ще звучи, ако водещата китара си бичи с як гейн и изобщо с много здрави "ръмжащи" ефекти, докато втората китара е с почти изчистен звук, а баса свири сходна с нея партия, но по-ниско... даже съвсем ниско?

 

П.П. Някой разба ли ми мисълта?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

определено 4=тата страница от темата съм я заплюл :godbless:

 

разбира се че може да стане интересно така както си го казал или поне по подобен начин.

Доброто и обемно звучене може да се направи и от наслояване на различни тембри

като леъри във Фотошоп-а :) лично при мен не се е получавало но повечето музиканти обаждат че втората китара е хубаво да е на сходни тонни корекции за да се получи обема...А може и със същите настройки да разделиш китарите на квинта или кварта(по бруталити става) или октава ако рифа го повелява (и грифа го позволява) :)..аз така правя...

 

при тия наслоявания определено трябва да внимаваш дане пренаслоиш определена честота и да вземе да удря на червено.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Мисля че никой до сега не каза какво се прави в нашите бг условия....

имам група от 2000-ната годиа и от тогава свирим death metal.Групата се казва Abaddon.

От шумен беше(вече като че ли останах само аз представител на групата , а живея в софия) и сме минали през кажи речи всичко(смотано имам предвид) като апаратура.

в момента свиря на няколко китари - имената нямат значение защото са поръчкови.

Адаптерите ми не са кой-знае колко прочути - ария сх1, другия е джаксън третия не го знам какъв е..... ефекта - зуум 606.....аз лично съм много доволен от него! преди бях с един правен метал зон(и той беше перфектен) ама зуума си е 6-точки за дет метал. нататък........за репетиции ползвам миксер сонор усилвател жвс(2 по 200) и колони вермона. китарта директно в пулта. звука е супер....но все пак колоните са музикантски и нямат чак толкова високи от там не идва манджа с грозде.

иначе за да си се накефя максимално си ползвам зуума в амп вермона 80 вата (потърсете и си купете такъв ако ще е дет метъл.....ще се учудите колко е функционално) и след него вермонска колона с 16 инчов басъор и 12 инчов фул рейндж.

Та така за метъла....влезте в страницата на групата и ще чуете демо записано с зуума директно в саунд картата.....според мен е супер като се има предвид че и саунд картата е евтина и леко калпава.

Успех на всички с метъла!!!!!!!!!!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Я кажете според вас (който е използвал) Digitech Deth Metal става ли за блек метъл.Защото му чух демото в саита и единият семпъл беше на тремоло(picking) и звучеше супер.На мен ми звучи по-добро за дет и блек от BOSS MT2 и BOSS MD2.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.