Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте! От известно време срещам разни клипове, където някои китаристи използват един много странен (поне за мен) аксесоар, ако може изобщо да се нарече така. В това клипче, което поствам, пичагата на електрическата ползва това конкретно нещо. Въпросът ми е: Какво е това? Къде мога да го намеря, има ли го в България?

Съжалявам, ако има подобна тема, порових из форума, обаче откровено казано, даже не знам как се казва това, което търся, така че, прибягвам до вашата помощ. Благодаря Ви предварително ;)

Поздрави!

Отговорено

http://www.thomann.de/de/ebow_ebow.htm

Това "чудо" както го наричаш възбужда трептенето на струните. Може да се постави едновременно върху две струни. Беше ограничено популярен през 70-те.

http://en.wikipedia.org/wiki/EBow

Отговорено (Редактирано)

Работи на същия принцип, като състейнър системите (като Фернандес на Стийв Вай например).

С тая разлика, че не се налага да дълбаеш по китарата си, а и работи на акустични китари и бас.

Редактирано от Kalmar
Отговорено
...работи на акустични китари и бас.

Май се пообърка нещо за акустичните китари. Микрофон не улавя тези трептения. С пиезо не съм пробвал, но пак е съмнително. Иска си адаптери. На бас става свирепа мазня.

Отговорено

На акустична китара с железни струни не виждам да има причина да не стане. На найлонова китара е разбираемо да не стане :)

А Fats, би ли обяснил какво се получава с баса? Предполагам на животинката не й стига вътък да засилва дебелите струни на баса?

Отговорено

На акустична става без грижи, стига да е с метални струни. Свирил съм с E-bow на акустична, както и на бас.
Моя приятел Мартин, който е басист има E-bow и го ползва. Ако знаеш какво правиш не е мазня.

Май се пообърка нещо за акустичните китари. Микрофон не улавя тези трептения. С пиезо не съм пробвал, но пак е съмнително. Иска си адаптери. На бас става свирепа мазня.

При E-bow няма нужда да има адаптер. Процеса е магнитно-акустичен, ако мога така да се изразя. Тоест Е-bow възбужда трептенията на струната и тя звучи, без значение дали е акустична китара (със или без пиезо), банджо или резонатор...

Ето китара която не е озвучена.

http://www.youtube.com/watch?v=EeWSarJ46MU

Ето ви e-bow на бас в изпълнение на големия Майкъл Манринг: