Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблеми с гласа


System(Asparuh)

Recommended Posts

Здравеите ... ! Аз сам вокал в група от свищов и правим доста тежка музика ... вокалита са ми нещо средно между леми от моторхед  макс от сепултура и Фил от пантера ... демек  яката работа ! :D  при пеене използвам диафрагма  но все пак се случва в някои як "scream" да си раздера гърлото ... ТА ! проблема е следния ... на скоро изкарах грип  и веднага след това отидох на репетиции и трябваше да правим  Sepultura roots bloody roots  съответно  неподготвен бая се претоварих и сега  нямам никъв глас   пресипнал сам и всяка дума която изрека ме боли ... а след няма и седмица имаме концерт ... спешно ми трябва няква рецепта за оправяне на гласа и  пресипналост ... и така на татак ... сорови яица гълтах вече и не помага !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Единственото, което може да ти помогне - МЛЪКВАЙ! :D Никакво говорене, а когато говориш все пак недей да шептиш, а се стреми да говориш нормално.

 

Освен това има едно нещо за screaming-а - If it hurts, you're doing it wrong. Препоръчвам ти да разгледаш нещата на Melissa Cross. : )

 

Суровите яйца няма да ти помогнат за наранено гърло.. Нещо което аз правя е - потапяш резънчета лимон в мед и ядеш. Когато хвана грип или настинка много ме успокоява.

 

А ако не си окей, отложете концерта, с гласните струни шега не бива. : ) Успех!

Редактирано от Zero Tolerance
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Спирането на пиенето на алкохол, газирано и цигарите, също би било от полза. ;D Аспарух, ако дойда на концерта и не чуя Roots, bloody boots, ще съм много разочарован. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ммм ако не вземеш мерки - ларингит, после хроничен ларингит или епиглотит и възли по гласните струни, после пренасочване в аспекти на музиката, които не включват пеене поради невъзможност. Умната. Ние китаристите можем да си сменим струните, ама вие... ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Спирането на пиенето на алкохол, газирано и цигарите, също би било от полза. ;D Аспарух, ако дойда на концерта и не чуя Roots, bloody Roots, ще съм много разочарован. 
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Без алкохол, газирано (бира) и цигари?! Че те са ортаци на тежката музика :))))

Което си е така - така си е. :) Обаче в случая могат да станат ортаци на солидно прецакан глас, а не е това целта. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

за алкохола (особено уискито) и цигарите може би съм сагласен че са "отраци" на тежката музика но наистина ги спрях тези дни ... нито съм пушил нито съм пил ! нито газирано нито нищо и отделно всяка сутрин пиех по една отвара съставена от : прясно мляко мед и жълтък от яице ^^  гласа се оправи даже днес се върнах на репетиция ! ... Мисля утре да пропусна все пак , за да не се пренатоваря пак нещо мерси  на всички !!! на 3-ти ще мачкаме !

П.С : до

Zero Tolerance   не ме боли като правя вокалите но все пак ще прегледам това което ми препоръча защото на някои песни стомаха ми толкова мн се стяга че тои ме боли не гърлото xD обаче това е вероятно защото не ми остава въздух ^^
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами твоите 20 години са лош индикатор за такова състояние. Имай впредвид, че вече в някаква степен трябва да е заякнал гласовият апарат. Сигурно от прекалено грешна техника и излагане на много напрежение ти се е изморил гласът. Трябва да се самоизучаваш. Да внимаваш, анализирайки се сам ще постигнеш много повече отколкото би могъл да ти каже някой педагог и тн. 


  Важно е да се наспиваш. Това спомага гъвкавостта на гласните връзки. Трябва да пиеш много вода. Течности като цяло. Организмът не снабдява на първо място връзките, тъй като не са толкова жизненоважни. Не пренатоварвай с много дране. Дрането не винаги е болезнено крещене, някои хора (индивидуално спрямо анатомията си) умеят да го правят без това да е натоварване или допълнителен дисторшън на гласа, а просто натурален био- бленд на гласа. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Здравей и от мен.Ще споделя някои мисли по повод твоят проблем.

Разбира се,всички съвети са добре дошли,когато са дадени хавреме,НО!!! дори да се пооправиш това ще бъде временно явление.Всеки път след пренатоварване ще има риск от "срив"в гласа.

Основното е да се научиш здравословно да използваш гласовият си апарат.Да знаеш как да се"пазиш" по време на концерт и да използваш т. н. пресинг (не викане).Тогава няма напрежение в гласовият апарат и съответно подаряваш на гласа си дълъг живот.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.