Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

При ограничен бюджет трябва да мислиш за напред. Смяната на евтиния амп трябва да ти е абсолютен приоритет пред всякакви ефекти и процесори. Но ако трябва да вземам нещо бих започнал да трупам хубави ефекти, които ще останат след смяната на ампа и ще звучат като хората. Като си вземеш процесор за 200лв и после го пуснеш в хубав усилвател, ще започнеш да се чудиш как да го продадеш за 100лв.

Редактирано от G.Varbanov
  • Отговори 35
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено

Личният ми опит:

преди 3 години реших, че трябва да си взема процесор. Преди това свирих с кубенце и дист(на boss) в репетиционна, но исках да си взема нещо за свирене в къщи на слушалки.

Изборите бяха сведени до Boss GT10/8, Line 6 HD 500 и VOX Tonelab SE.

В крайна сметка си взех VOX-a. Това което наклони везните беше цената (по него време беше нещо от сорта на 260EU срещу ~400EU +/- за другите 2 , говоря за нови процесори от магазина) + няколко хубави ревюта в нека както и това че има лампа. В момента не мога да кажа колко е ползата от нея, но по време на взимане на решението оказа влияние.

Някои пресети са доста сполучливи и звукът доста ми допадна, а и все още ми допада и в тоя ред на мисли не смятам да се освобождавам от процесора.

В момента обмислям да си взема някое ефектче (дист, хармонайзер, еквалайзер, т.н.) като идеята е да си ги вържа към процесора, и постепенно процесора да се използва за амп симулация и интерфейс към компютъра. Може би вече имам представа какво търся като звучене, така че това е една от ползите да се вземе що-годе читав процесор.

Все се питам дали ако се бях решил да си взема HD-500 нямаше да е по-добре, и до ден днешен не съм го пробвал реално това чудо, но това е друга тема.

Извода за мен е (мисля и преди и в други теми е споменавано), процесор като за начало, докато човек си изясни какво търси и след това в зависимост от просветлението се продължава със следващите стъпки.

Да повторя обаче, че става дума за изключително свирене в къщи без да се вдига шум на околните,

Ако се тръгва с кубе изначало, то тогава историята най-вероятно би била различна.

Отговорено (Редактирано)

Все се питам дали ако се бях решил да си взема HD-500 нямаше да е по-добре, и до ден днешен не съм го пробвал реално това чудо, но това е друга тема.

Нямаше ;) Отървах се от него също толкова бързо, колкото го взех. Имаше си плюсовете: Солидна изработка, интуитивни и бързи менюта, добре направена програма за връзка с PC и качване на нови пресети, modulation ефектите бяха добри. Обаче амп симулациите и драйва като цяло звучаха покъртително. Така и не успях да го накарам да звучи добре през stack амп с метода на 4-те кабела. За тренировки и директни записи вършеше добра работа, понеже като го вържеш през USB ставаше външна звукова карта и с едни слушалки в него можеш да чуваш всичко, което пуснеш на PC + китарата. Имаше няколко пресети за вокали, но така и не успях да докарам добър гейн на вокален микрофон през него. Като цяло не беше лоша машинката, но в момента съм значително по добре с амп + педалборд. В крайна сметка разбираш, че не ти трябват кой знае колко амп симулации и ефекти. Wah, Tuner, Noise Gate, Compressor, Delay/Reverb и там вече ако искаш нещо друго от рода на Chorus/Phaser/Flanger те оправя. За абсолютно начинаещ не е фатално да си намери някой от евтините POD-ове, колкото да се ориентира как звучат различните ефекти, после да го разкара възможно най-бързо. Така ги научих аз, с първото ми modeling кубе на Line6, обаче много бързо ми стана ясно, че ми трябва по-добър усилвател и няколко от ефектите, които ми допаднаха.

Ето ти го за референция, преди да го разкарам записах видео с няколко мързеливи акорда loop-нати на Flashback x4 педал, който влизаше в Line6. Песента от интрото Slipknot Eyeless също е записана с него с ENGL симулация я правих. С USB директно в Cubase. Показвам вградените пресети и в последната минута-две, някои свалени от нета.

Отговорено

LINE 6 е най-доброто от този вид процесори към които имаш интерес. Записвал съм през Vox LE, но определно не може да извади по-хубав звук за метал от Line 6 POD HD500. Като цяло никой процесор не може да извади онзи естествен звук за който говори и Baby Thomas... Така че помисли!

Отговорено (Редактирано)

Чак никой не е, но определено за тези пари няма да го извади звука.

Пробвай това ;)

Отговорено

Като цяло не мога да кажа че ми е харесала емулацията на някой процесор повече от хардуерен педал за дистер. Нещо от рода на Sansamp или Blackstar обикновено ги прави на салата. Boss ME линията е ок за всичко друго, даже и дистерите се понасят ако са през усилвател. Моето предложение да пробваш Sansamp GT-2 и едно по евтино процесорче само за ефекти. Иначе Vox имат по добрия тон за емулации, иначе ефектите на Boss са по-добри според мен.