kirilsat Публикувано Февруари 16, 2013 Публикувано Февруари 16, 2013 Ровейки се в нета, ми попадна това тракче, от популярната песен на Тутурутка.... Схемата е ориенталска и навремето много се ползваше при сватбарската музика. Нямам големи познания и за това, ще го кажа по-простичко. Тракчето е в ми мажор - макам хиджаз. Акордите са Е, Am, Dm и F. Основните тонове от скалата са E, F, G#, A, C#, D и E. Като бивш сватбарски музикант, на мен не ми се полага джемене, но за останалите мераклии - УСПЕХ! Цитирай
trendkiller Отговорено Февруари 17, 2013 Отговорено Февруари 17, 2013 Ако акордите са E, Am, Dm, F няма как да е в ми-мажор (E F#m G#m A B7 C#m D#dim). Това е A-harmonic minor или по-точно E phrygian-dominant (E F G# A B C D). Това C# май имаш предвид, че е C, иначе става мажорна секстра E -> C# и не се връзва с хармонията, т.е. не е основен тон. 1 Цитирай
kirilsat Отговорено Февруари 17, 2013 Автор Отговорено Февруари 17, 2013 (Редактирано) Няма да споря! Тава, което съм написал, това и изджемих вчера. За до диеза съм сигурен /има и чисто до, даже и мибемол може да се сложи/ и това заедно с фа-то, го правят да звучи ориенталски.... В хармонията може да не се ползва ла минор, но понякога се слага на вкус.... Не ми се щеше да го пускам, че баш ретро-сватбарски ми се получава..... Проверих и се извинявам! ^ Правилно! До е по-устойчив тон... Редактирано Февруари 17, 2013 от kirilsat 5 Цитирай
kirilsat Отговорено Февруари 17, 2013 Автор Отговорено Февруари 17, 2013 Порових се в нета и не открих разликата между phrygian-dominant и hijazz.... Намерих това! Прилича много на тракчето в джема! Към по-младите колеги: Учете нотите, за да не се излагате като мен! Цитирай
ultramega Отговорено Февруари 17, 2013 Отговорено Февруари 17, 2013 Основните тонове от скалата са E, F, G#, A, C#, D и E. Аз Ги пробвах така : E, F, G#,A,B,C,D,E Кире, извинявай за куцата свирня (тоя лад не съм го тренирал изобщо ) , затова пък се изчерпах още на първата минута https://soundcloud.com/user9552137/tesla-handle-jam 2 Цитирай
kiusha82 Отговорено Февруари 17, 2013 Отговорено Февруари 17, 2013 леле,леле,леле https://soundcloud.com/kiusha/drajka 9 Цитирай
kirilsat Отговорено Февруари 17, 2013 Автор Отговорено Февруари 17, 2013 На мен също ми харесва, ама съм се обезплюсил от снощи! Големи рокаджии ползват тази схема и няма лошо, да си поиграете с нея! Сънчо може да прасне една "испанска" китарка и ще звукне според мен?! Kiusha82, линка е към моята папка....?! Цитирай
synchu Отговорено Февруари 17, 2013 Отговорено Февруари 17, 2013 @ultramega - + че ми харесва, как само минута - да няма да спре сватбата. Я давай до край @kiusha82 - - отлично се е получило И испанска може ама доста натоварен аранжимента, та ще видим. Засега да не изпускаме участието: http://soundcloud.com/synchu/bp2-jimjam 1 Цитирай
kirilsat Отговорено Февруари 17, 2013 Автор Отговорено Февруари 17, 2013 Що, все не ми достигат плюсчетата?! Супер се е получило и даже намязва леко на испанска китарка! А kiusha82 беше заподозрян, че познава скалата.... ultramega - в арменската музика се ползва лада! Фънка си е фънк, но пък трака е варненски! Цитирай
sardaesox Отговорено Февруари 18, 2013 Отговорено Февруари 18, 2013 ..и аз да се изпусна ...https://soundcloud.com/sardaesox/kata 2 Цитирай
kirilsat Отговорено Февруари 18, 2013 Автор Отговорено Февруари 18, 2013 ^Супеееер!!! ..... ама кратко?! И Ultramega така прави, но аз ви разбирам! Протести !!! Цитирай
ultramega Отговорено Февруари 18, 2013 Отговорено Февруари 18, 2013 Протеста е срещу мене си .... докато се науча. Аз не мога да си трая неритмичностите , а пък взех да съм на мнение , че не е важно кой лад и коя гама ще врътнеш ... за да става работата трябва да цепим метрума на две 2 Цитирай
synchu Отговорено Февруари 18, 2013 Отговорено Февруари 18, 2013 ^Аз съм съгласен. Не съм в тази категория, но съм съгласен Цитирай
kirilsat Отговорено Февруари 18, 2013 Автор Отговорено Февруари 18, 2013 Нямам компетенцията, но.... Ако има желаещи, съвсем неграмотно мога да се опитам да помогна?! Голяма е разликата в стиловете, а аз съвсем разбираемо, нямам познанията, да го обясня "научно". За Ultramega и synchu.... за около седмица - две, ще свирят задоволително сватбарска музика, но те едва ли ще имат подобен успех с мен в обратното?! За kiusha82 е ясно, че е запознат не само с този жанр, но му се е налагало да свири нещо подобно?! Даже и с друг инструмент, защото мисълта му върви различно, от тази на китаристите! За мен той е " Скрита лимонка"... Предлагам, да вземем едно "коляно", да го изсвирим и после всеки да обясни, какво точно е направил! Навити ли сте? Естествено, всеки може да се включи..... Цитирай
Recommended Posts