Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Ровейки се в нета, ми попадна това тракче, от популярната песен на Тутурутка.... Схемата е ориенталска и навремето много се ползваше при сватбарската музика. Нямам големи познания и за това, ще го кажа по-простичко. Тракчето е в ми мажор - макам хиджаз. Акордите  са Е, Am, Dm и F. Основните тонове от скалата са E, F, G#, A, C#, D и E. :blush:

Като бивш сватбарски музикант, на мен не ми се полага джемене, но за останалите мераклии - УСПЕХ! :thumbs_up:

Отговорено

Ако акордите са E, Am, Dm, F няма как да е в ми-мажор (E F#m G#m A B7 C#m D#dim). Това е A-harmonic minor или по-точно E phrygian-dominant (E F G# A B C D). Това C# май имаш предвид, че е C, иначе става мажорна секстра E -> C# и не се връзва с хармонията, т.е. не е основен тон.

Отговорено (Редактирано)

Няма да споря! Тава, което съм написал, това и изджемих вчера. За до диеза съм сигурен  /има и чисто до, даже и мибемол може да се сложи/ и това заедно с фа-то, го правят да звучи ориенталски.... В хармонията може да не се ползва ла минор, но понякога се слага на вкус.... :rolleyes:

Не ми се щеше да го пускам, че баш ретро-сватбарски ми се получава..... :secret:

Проверих и се извинявам! :blush:

^ Правилно! До е по-устойчив тон...

Редактирано от kirilsat
Отговорено

Порових се в нета и не открих разликата между phrygian-dominant  и hijazz....

Намерих това!

Прилича много на тракчето в джема! :punk_guitar:

Към по-младите колеги: Учете нотите, за да не се излагате като мен! :blush:

Отговорено
  Основните тонове от скалата са E, F, G#, A, C#, D и E. :blush:

Аз Ги пробвах така : E, F, G#,A,B,C,D,E

Кире, извинявай за куцата свирня (тоя лад не съм го тренирал изобщо ) , затова пък се  изчерпах още на първата минута :D

https://soundcloud.com/user9552137/tesla-handle-jam

Отговорено

На мен също ми харесва, ама съм се обезплюсил от снощи! :thumbs_up:  Големи рокаджии ползват тази схема и няма лошо, да си поиграете с нея!

Сънчо може да прасне една "испанска" китарка и ще звукне според мен?! :virtuoz:

Kiusha82, линка е към моята папка....?!

Отговорено

@ultramega - + че ми харесва, как само минута - да няма да спре сватбата. Я давай до край :)

@kiusha82 -  :metalist:   :drummer: - отлично се е получило :)

И испанска може ама доста натоварен аранжимента, та ще видим. Засега да не изпускаме участието:

http://soundcloud.com/synchu/bp2-jimjam

Отговорено

Що, все не ми достигат плюсчетата?! :girl_cray2:

Супер се е получило и даже намязва леко на испанска китарка!

А kiusha82 беше заподозрян, че познава скалата.... :thumbs_up:

ultramega - в арменската музика се ползва лада! Фънка си е фънк, но пък трака е варненски! ;)

Отговорено

^Супеееер!!! :punk_guitar: ..... ама кратко?!

И Ultramega така прави, но аз ви разбирам! Протести !!! :thumbs_up:

Отговорено

Протеста е срещу мене си .... докато се науча.

Аз не мога да си трая неритмичностите ,   а пък взех да съм на мнение , че не е важно кой лад и коя  гама ще врътнеш ... за да става работата трябва да цепим метрума на две :D

Отговорено

Нямам компетенцията, но....

Ако има желаещи, съвсем неграмотно мога да се опитам да помогна?!

Голяма е разликата в стиловете, а аз съвсем разбираемо, нямам познанията, да го обясня "научно".

За Ultramega и synchu....  за около седмица - две, ще свирят задоволително сватбарска музика, но те едва ли ще имат подобен успех с мен в обратното?!

За kiusha82 е ясно, че е запознат не само с този жанр, но му се  е налагало да свири нещо подобно?!  Даже и с друг инструмент, защото мисълта му върви различно, от тази на китаристите! За мен той е " Скрита лимонка"... :yes:

Предлагам, да вземем едно "коляно", да го изсвирим и  после всеки да обясни, какво точно е направил!

Навити ли сте? :rolleyes:

Естествено, всеки може да се включи..... :)