Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Започвам с това, че този вариант за пружини е за непретенциозните барабанисти и такива изпаднали в моята ситуация, която ще опиша в следващите редове.

Преди време се скъса една от пружините на кардана ми. Не исках да се занимавам с поръчки по интернет, а и вариантите от музикалните магазини в моя град не ме устройваха. Реших, че все някъде в други магазини (железарии и подобни) бих могъл да намеря възвратни пружини, които са различни от наличните в музикалните магазини и които да мога да изпробвам поне на ръка на момента. 

След упорито търсене в магазини за авточасти, железарии и какви ли не още магазини, се оказа, че НИКЪДЕ не се предлагат възвратни пружини.

След много дни, влизайки в поредната железария, ми предлагат пружини, които се използвали в системите на новите дограми. Това чудо е дълго около 50см., в диаметър е 1см. и единият край е леко конусовидно стеснен. Струваше около 2-3лв. 

Силата й не знам дали има смисъл да я категоризирам, след като нямам опит с чак толкова много различни пружини, а и всеки има индивидуално усещане. Но нека кажа, че аз я определям като средна. 

Дължината може да я определите според предпочитанията си. Отрязвате толкова, колкото прецените. Ако не ви върши работа, просто скъсявате парчето. А ако ви трябва по-дълго - имате доста останала пружина, за да си отрежете ново парче. Най-трудната част е огъването в двата края за получаване на куки, които знаем за какво служат. Съветвам изключително много да се внимава и при рязането и при огъването, защото пружините могат да са много коварни в боравенето с тях по такъв начин. А ръцете ни са ни нужни, все пак, хехе.

От доста месеци работя с такива пружини и няма скъсване или отпускане или нещо подобно. Свиря (или поне се опитвам да свиря) доста наситени откъм работа с краката неща и на мен лично са ми една идея по-бавни, отколкото имам нужда.

Е, надявам се това да е от полза на някого.

В линкчето има снимка на голямата пружина (рязано е от нея) и една готова, която в момента ползвам. 

http://tinypic.com/r/2v2blon/6

Отговорено

Евала, колега! Уважавам хора, които не са роби на консуматорското мислене, че, видиш ли, пружината за музикален инструмент е нещо уникално и незаменимо. Като идея мога да подхвърля едно подобно самоделно решение в една предна група, в която бях - има едни стари настолни лампи с чупещо рамо - на тях има 4 пружини, които паснаха идеално в начинанието:

208824673.jpg

За подобно на това иде реч