Jump to content
Българският форум за музиканти

Помощ за една ел.схема на захранване за 9V/DC


Recommended Posts

:) Колеги добре че в случея става дума за изправителче 9 волта а не някое устройство на 220! Чета обясненията на другите колеги и питанията на колегата Петров и не знам да се смея ли да плача ли.Един друг колега подробно обясни къде се запояват на греца променливото,къде + къде - и пак последваха въпроси!!!! Само си представям ако е 220 и даваме акъли на някой като колегата Петров то и да са правилни акълите къде е гаранцията че няма да убием човека и после да отидем дружно да го лежим.

  • Like 2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

lyu, не четеш какво ти пишат колегите. Ти изобщо не си читател, ти си писател...

:offtopic-001: По принцип не се препоръчва на лица без медицинско образование да четат медицински книги - могат да умрат от печатна грешка.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колеги, извинявам се ако изглеждам глупаво и смешно във вашите очи, но преди всичко аз съм музикант а електрониката ми е хоби. Предполага се че ако човек пита по такъв начин тоест несигурно, и доста объркващо поради липса на академични знания и практика то би трябвало поне да се направи опит за едно просто и разбираемо обяснение. Това е нещо като зидаро мазач  да ме пита как се разчитат таблатури за барабани че виждаш ли иска да свири като Michael Henry "Nicko" McBrain. Да Аз бих му казал че няма смисъл, да не прави това, че няма да стане ,но това няма ли да убие целия ентусиазъм на човека. Това че искам да си направя нещо сам на което да се радвам не означава че не трябва да опитвам НАЛИ.  Въпроса ми е по скоро е защо ползваме един елемент а не друг. Не се засягайте но повечето от хаотичните обяснения които дават ме объркват още повече. Тука не е мястото да си мерим дипломите, на кой му е по голяма и по дебела а да се обяснява просто с прости думи. Надявам се да не засегна никого с това което казах просто така мисля.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Никой не си мери дипломите (аз съм 3-ти курс, мога да си меря само дипломата от МГ-то :D ). Както казват всичките ми преподаватели обаче - трябва да се чете. Имаш ли идея колко много и дебели бумаги са минали през ръцете, очите и акъла на колегите, които ти дават съвети в тая тема? Как искаш да ти обясним какъв грец ти трябва, като не те знаем доколко знаеш принципа на действие на схемата?!?

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моля за извинение от Петров, че задавам въпроси в темата му, но доколкото изчетох и разбрах, трафа от тази схема:

psu01_sch.gif

е неподходящ. Да го сменя ли с 2х18? Въпреки че трансформатора които ползвам е 500mA, а не 50. При десеторно по мощния ми трансформатор дали имам пад на напрежението?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

UC1=(1.41 x 15)-1.4 = 21.15 - 1.4 = 19.75 V

Пулсации примерно - 1 волт, при всички случаи остават 19 волта (пулсациите са от двете страни на тези 19.75 волта).

19-15=4 волта разлика вход-изход на 7815.

Достатъчни за да е вън от критичното ниво от 3 волта за правилна работа на стабилизатора.

Редактирано от Parni_Valjak
  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, от диодите. Има и един спад от намотката на трафа, но го пренебрегвам, защото е за 10 пъти по-висок ток.

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

lyu, не четеш какво ти пишат колегите. Ти изобщо не си читател, ти си писател...

:offtopic-001: По принцип не се препоръчва на лица без медицинско образование да четат медицински книги - могат да умрат от печатна грешка.

 Благодаря за спецификацията Валяк напомня ми за един оратор от моето детство, който отсичаше по подобен начин. :)

Аз съм писател а ти оратор  :singer: .

 

:coolp:   Принципно няма логика на не музиканти да пишат в музикантски форум ма е го на. То и котката ми спи в колибата при кучето защото има изгода, топличко и е, зима е. 

 

Който учи щял да сполучи ма в България как се получи  :secret:

 

Сега относно автора на темата с риск да се повторя:

 

1. Купуваш траф изглеждащ подобен на картинката, която съм сложил в началото, да е 12 волтов или повече до 15 волта НЕ 0-9 волта (9 волта траф не става за стабилизатор 7809 малко му е тока).

2. Много внимателно свързваш двете червени жички на трафа към щепсел, който влиза в контакта 220V БЕЗ ДА ГО СВЪРЗВАШ В КОНТАКТА ВСЕ ОЩЕ.

3. Много внимателно свързваш двете сини жици с помоща на поялник излизащи от другата страна на трафа с знака; ~ приличащ на буквичката S намиращ се на греца. Греца има 4 крачета две са обозначени със знак ~ приличащ на буквата S и другите две с + и -. Греза трябва да е 1А или повече волтажа какъвто намериш в магазина примерно този: Грец схема 800V 1.5A), който си написал, че  излиза там където излиза в магазина.

4. Свързваш кондензатор, който е ЕЛЕКТРОЛИТЕН (демек има + и - обозначен е къде му е минуса върху него), който е със стойност 1000uF или на български език с думи; хиляда микро фарада. Свързваш минуса на кондензатора с минуса на грец схемата (там където има картинка с знак - на греца с там където има картинка знак - на кондензатора)

5. Свързваш едното краче на кондензатор 0,1uF керамичен (демек кондензатор, който няма поляритед) с плюса на кондензатора от точка 4. а другото краче с минуса на кондензатора от точка 4.

6. Свързваш към "линията" така да го наречем вече, която започва от знака + на греца (там където вече си свързал + на кондензатора от точка 4 и крачето на кондензатора от точка 5) към ЛЯВОТО краче на стабилизатор 7809.

7. Свързваш средното краче на стабилизатора към "линията" на която е свързан знака минус от грца (там където са заедно знака - на греца, минуса на кондензатора от точка 4 и крачето на кондензатора от точка 5.

8. Свързваш ДЯСНОТО краче на стабилизатора 7809 с крачето + на още един брой ЕЛЕКТРОЛИТЕН кондензатор със същите стойности от точка 4.

9. Свързваш минуса на ЕЛЕКТРОЛИТНИЯ кондензатора от точка 8 с "линията" минаваща през средното краче на стабилизатора 7809, която вече ще наричам "маса"

10. Свързваш линията "маса" с едното краче на още един брой кондензатор със същите стойности от точка 5.

11. Другото краче на кондензатора от точка 10 се връзва към плюса на кондензатора от точка 8. Или линията която излиза от ДЯСНОТО краче на стабилизатора.

12. Сега вече имаш стабилизирано захранване "линията" излизаща от десния крак на стабилизатора ти е + а "линията" наречена "маса" е -

 АКО ВСИЧКО Е ОБЕЗОПАСЕНО ВЕЧЕ МОЖЕШ ДА ГО СВЪРЖЕШ КЪМ КОНТАКТА Захранването варира м/у постоянен ток 8,90 и 9,00 според отклонението на стойностите на използваните елементи и измервателния уред. И подскача с (0,01-0,00) на уреда чат пат защото е с 78XX шит. Въпреки, че има вариант да го завариш на 9,00 по различен начин от гореспоменатия ползвайки 78XX гадост, който аз не харесвам.

Така изглежда на картинка това което съм написал, като за идиот:

PS-Scheme.png

 

Благодарим на колегата Baby Thomas гореспоменатото е негово дело включително и картинката!  :godbless:

Това излиза на уреда от схемата на Baby Thomas (при мен на времето варираше на уреда ми м/у 0,00 - 0,01V)

 

PS-10.jpg

 

Това излиза при мен без да варира. Пак е със стабилизатор 78XX но по-различна концепция базирана на схема от diystompboxes.com

 

3061857c9133618e.JPG

 

LM317 е далеч по-добър вариант от 78XX гадости!

 

Относно автора на темата:

Сега вече ако не може да се справиш никога, ама никога повече не се занимавай с електротехника. Имам чувството, че грам не бръснеш какво се пише като отговор на твоите въпроси и се въртим в порочен кръг.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е това е момчета БРАВО най накрая да си дойдем на думата. БРАВО. Значи можело да се обяснява РАЗБИРАЕМО като за идиоти. НО по-важното е че стана ясно и пак Ви Благодаря за търпението и обясненията.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1. Купуваш траф изглеждащ подобен на картинката, която съм сложил в началото, да е 12 волтов или повече до 15 волта НЕ 0-9 волта (9 волта траф не става за стабилизатор 7809 малко му е тока).

 

Малко му е напрежението!!!

 

Неелектролитните кондензатори (които на схемата сте разположили на принципа "както дойде") всъщност се поставят възможно най-близо до изводите на интегралната схема. Това са противосмутителни кондензатори и предпазват 7809 от самовъзбуждане. Що се отнася до стойността им, в университета препоръчваха:

 

* C1 = (1 - 10) uF - на входа.

* C2 = (0.1 - 22) uF - на изхода.

 

@PetrovTV6 Ако не си сигурен, че ще се справиш дори след тези пояснения, по-добре се обърни към някой колега от форума, който да ти го направи както трябва. Не като да е голяма философия, но неписано правило при инженерите е: Когато не разбираш, най-добре не пипай! ;) Успех!

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какви са в крайна сметка неелектролитните кондензатори?Противосмутителни или предпазващи от възбуждане?. Колкото до стойностите им- в университета да препоръчват такива на стабилизатори,които те са разработили и произвели. За стабилизаторите от типа 78ХХ ,79ХХ или LM317,както и за всички други си има даташийтове ,предотставени от производителите и там са отбелязани необходимите стойности на всички елементи. Ама малко трябва да се чете. 

  • Like 2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове


 

 

LM317 е далеч по-добър вариант от 78XX гадости!

 

Пак да попитам, ако трябва ще потретя, като за детската градина:

Какво значи по-добър? 

Защо по-добър?

Ако няма нормален отговор, предлагам на всички да се отнасят твърде предпазливо към всички твои умотворения, за да не търпят последиците от неправилността им!

  • Like 2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам до колко тази тема е сериозна, но май си струва един поглед:

http://www.diyaudio.com/forums/parts/127414-lm317-vs-7805-19-different-ics-compared.html

 

Всъщност, мисля, че твърде много се каза по тази тема.

Няма нищо сложно в популярните схеми. Трябва само малко съобразителност

за да се сглобят с успех. Сглобих си първия 7805 регулатор на около 9-годинки, без

да разбирам нищо, по схема от списание "Радио, Телевизия, Електроника".

 

Главната работа, която тия ИС вършат, е да регулират изходното напрежение при различни входни напрежения/товари.

Иначе, ако целта ни е минимален брум при овердрайв ефекти с много малка консумация(няколко mA),

с няколко RC групи съм постигал нечуваем шум от захранването, дори от много-hi-gain ефекти. Без регулация - някои ефекти

позволяват захранващото напрежение да варира в известни граници и 8 или 12 волта не са фатални.

При това решение(много малка консумация, допустимо е известно движение на  захранващото напрежение),

няколкото последователни RC групи са бих казал, доста прилично решение. Ако не ви дразни няколкосекундното

изчакване, докато се покачи напрежението до номинална стойност(същото важи и за изключване), и също толкова дългото

възстановяване от късо съединение - получавате доста безшумно захранване с "вградена" защита от късо и много малко брум.

 

Да не говорим, че ако човек обича да човърка, може да си направи регулатор и от дискретни компоненти, ОУ или каквото му хрумне - при добро проектиране за приложението, може и да постигне по-добри резултати отколкото със стандартните схеми на  линейните регулаторни ИС.

Редактирано от Evtim Djerekarov
  • Like 2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.