Jump to content
Българският форум за музиканти

Помощ за една ел.схема на захранване за 9V/DC


Recommended Posts

Може ли малко повече инфо за готовия грец и как се свързва в схемата. Искам да кача една снимка с два варианта на схема грец за да стане по ясно каква е разликата.

 

Колега сложил съм снимка на готов грец още в началото и съм написал как се свързва. ЧЕТИ!

В случая може да се ползват една камара диоди и с 1N4004 става :) Но вместо да объркаш нещо по-добре си вземи готов грец и ако не знаеш как да го свържеш снимай го, качи го тука и ще ти обясня/им.

На скоро ползвах от алуминиевите кутии

203125B.jpg

трансформаторче 500mA влиза точно вътре и може да завъртиш стабилизатора директно за корпуса на кутията. Не забравяй, че ти трябва паста за целта. Може да помолиш в някой компютърен сервиз да ти мацнат малко върху стабилизатора.

Давам идеички просто. Успех в начинанието  :excl:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега lyu_records, много благодаря за информацията която ми даваш, както и на другите разбира се :)

Свързването на готовия грец да кажем че стана ясно, но така и не ми стана ясно какъв модел е. На снимката с грецовете, която си дал виждам че на модела пише IPM4. Само, че това на търсачките в ел.магазините нищо не ми говори.

Ето и какво излезе: - 1. W10M - мостов изправител, грец 1000V 1.5A BRIDGE / 2. 2W10M - изправител, грец 1000V 2A / 3. Грец схема 800V 1.5A  / 4. W04M - грец.

Та идеята ми беше за да не Ви питам по сто пъти за ей такива елементарни работи, нещата да се изказват до край. Иначе приложения снимков материал, както и мненията Bи са мн полезни.

Тоест ако предположим че имаме:

1. Траф с параметри 0-9V 300mA  -> какъв трябва да е греца за този траф

2. Траф с параметри 12V 1000mA -> какъв трябва да е греца за този траф

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Греца може или да е готов, или да е изграден от отделни диоди.

Диодите са силициеви за ток поне 1A(няма смисъл да пробваш с малосигнални диоди от сорта на 4148 - тях дори зарядният начален ток на кондензаторите може да ги повреди). Mоже да ползваш например 1N4001 до 1N4007.

Те са за ток в права посока 1А, като позволяват редки единични пикове до 30А за 1-2 милисекунди(полувълна с продължителност 8.3ms).

Няма нищо сложно в греца, навсякъде е един и същи. Пречертай си схемите и ще видиш че свързването навсякъде е еднакво.

на "+" винаги отиват две "предници" да два диода, на "-" - две "задници", а на двата полюса за променливо напрежение винади има

по една "предница" и една "задница".

 

Предполагам, че за ефектчета ще го ползваш.

Максималният ток, който 7809 може да снабдява(вече при не чак толкова добра регулация) е 1А. при това, когато е монтирата на достатъчно голям радиатор. Ако е за едно -две ефектчета, едва ли ще ползваш повече от 0.1-0.2А.

Можеш да си сложиш и токоограничаващи резистори, които да намаляват зарядния ток на кондензаторите, ако консумацията

ти е достатъчно малка, че да нямаш сериозен пад на напрежение върху тях (U = I.R) .

Още нещо - за да получиш 9V на изхода на 7809, на входа трябва да имаш повече. Не помня какви точно

бяха граничните стойности, можеш да ги видиш в документацията й, но е добре преди нея да имаш поне 11-12 волта напрежение под товар.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Поне 2.8 - 3 волта повече от изходните 9 трябва да бъдат подадени на входа ;) Не ги вдигай много, защото ще ти падне к.п.д., но ако са по-малко от 12, не ти гарантирам колко ще стабилизира ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е добър вариант да се ползва 78XX в случaите, в които ще се хранят много ефекти. И нека мислим разумно не е нужно да го изпържим горкичкото. Освен ако не се поставят няколко стабилизатора на по-стабилен трансформатор. Но има далеч по-удачни варианти от 78XX гадости. А и на дали човек, който притежава влакова композиция ще тръгне да я захранва със 78XX.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Боже, Боже... Сентенции, след сентенции... Отде искочи тази компетентност, че и толкова категорична. Ще рече човек , че си най-големия специалист на света... (Макар, че по собствените ти думи нищо не разбираш)

Мислех да не те закачам, че наистина няма смисъл, ама много глупости бе...

Я да видим тези "далеч по-удачни варианти". И за сведение, аз съм човек, който прави захранвания за влакови композиции. С 78хх. Сигурно ще съм голям глупак, да не почерпя от твоите знания.

Хайде, за да не четем глупости, бъди така великодушен да представиш доказателства за твърденията си!

  • Like 2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Аз лично се сещам за ключовите стабилизатори с управляваща схема в интегрално изпълнение на фирмата TOPSwitch. Вероятно има още 100-тина такива фирми поне. Та с една такава схема съм постигал коефициент на пулсации в изхода под 0.2% (става дума за 3.3V изходно напрежение) при к.п.д. почти 80%.

 

Е да, ама на човекът едва ли ще му се занимава да прави 20 страници изчисления, да навива дросели с феритна сърцевина (на 132 kHz работи туй чудо)... И не на последно място да се изръси за такава сложна схема при положение, че 78ХХ му върши перфектна работа.

 

@lyu_records Не е удачно да се връзват 10 ефекта на 78ХХ не защото ще се изпече. Онзи ден точно със 7812 проектирах една схема на захранване с изходен ток 5А :D Просто когато става дума за прецизно захранване, не е допустимо отделните консуматори да внасят смущения, влияещи на работата на останалите схеми по веригата. Ето защо се слагат отделни стабилизатори на ОТДЕЛНИ намотки на трансформатора ;)

 

А Валякът ако не прави захранване за генератора на свирката на влака, която да цели постигането на ЛА# в 4-та октава с точност на изходната честота под 50ppm, аз лично го подкрепям в начинанието със 78ХХ :D :D :D

  • Like 3
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колеги, виждам че се заформя нещо, което ни отдалечава от въпроса за греца. Нека да изясним до край този акцент,

тей, като мисля че е доста важен в една схема. Така и други хора за в бъдеще когато прочетат това предполагам ще разберат как да подбират по най-правилния начин частите за своите проекти. Аз ще захранвам само един ефект ако това е от значение и хубавото е че това стана на въпрос. Защото ако наистина човек ще захранва повече от един ефект то определено схемата ще е различна. Както и самото захранване така и подбора на елементите в него.

Значи ако ползваме  1. Траф с параметри 0-9V 300mA  -> какъв трябва да е греца за този траф

и примерно имаме    2. Траф с параметри 12V 1000mA -> какъв трябва да е греца за този траф

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Валяк от де тоя мерак да се заяждаш с всеки в тоя форум. Не са сентенции.

 

Тълковен речник.

мн. сентенции, ж. Спец.

1. В литературата – мъдро, нравоучително изречение.

2. В юристиката – съдебно решение; присъда.

 

Синонимен речник

(същ.) афоризъм, поговорка, мисъл

(същ.) мъдра мисъл, максима

 

По скоро факт доказал се през годините, фигуриращ на много места из нета включително и в раздела, но вие от по-старото поколение харесвате много думички от рода на: сентенции, песновки и т. н.

 

Това, че правиш захранвания за влакови композиции с 78XX може да говори лошо само и единствено за теб и твоите клиенти.

If You Think A Good Technician is Expensive, Try A BAD Onе !

 

Всеки притежаващ поялник може да нареди няколко стабилизатора от 78XX гадости и захрани влакова композиция. Това не означава, че е най-добрия и удачен вариант. Доказателствата са написани много отдавна в този форум не от мен. Много отдавна съм написал, че съм лаик в това отношение, но това не ми пречи да си чета спорове между знаещи и доказали се хора подкрепени с доказателствена част. С горните "сентенции" пресъздавам извод от няколко страници спорове между знаещи колеги.

Сега ще ти обясня нещо за моите познания.

1. Мога да чета схеми да поя добре и да си служа с мултицет.

2. Мога да си направя платка.

3. Мога да си намеря схема в нета.

4. След като си намеря схемата в процес на запояване на елементите ми се набива някоя друга "сентенция" в главата написана от знаещи колеги.

5. Аз не желая да ставам електротехник искам да си правя камиончета реплики на истински такива защото съм музикант за разлика от теб.

Хоби ми е.

Както винаги обаче трябва да спорим. Кога ще разбереш, че желанието на повечето младежи в този форум да си направят ефект, или захранване, или усилвател е свързано с това, че нямат финансовата възможност да си позволят такъв купешки.

Но на дали ще разбереш защото не си музикант.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-общо казано за всеки грец - диодите, които го съставят, трябва да са предвидени за поне 2 пъти по-голям ток от пиковата стойност на тока във вторичната намотка, както и за поне 2 пъти по-голямо напрежение от пиковата стойност на това в същата намотка ;)

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не задаваш смислени въпроси, макар, че може би ти се струват такива.

И в двата случая, диоди 1N4001 - 1N4007 ти вършат работа, освен ако няма да черпиш 1А, което не вярвам да направиш, ако е за ефекти. Иначе - диоди за по-голям ток. Има колкото щеш. Пиши в google "3А rectifier datasheet" или просто потърси

диоди в някой от нашите електронни магазини и огледай характеристиките им.

Документация: http://www.diodes.com/datasheets/ds28002.pdf

Би трябвало да можеш да се справиш със схемата, не виждам нищо сложно в нея.

 

Като за начало - измисли си спецификация - най-малкото какъв максимален изходен ток искаш да имаш.

Чак след това могат да се дават конкретни насоки.

 

http://1.bp.blogspot.com/-tVwVxjOxBo8/UPLsan9B0jI/AAAAAAAAAjo/tnFYWk4uP48/s640/Untitled-1.jpg

http://circuit-electronic.blogspot.com/2007/05/regulator-5v6v9v12v-1a-by-ic.html

Редактирано от Evtim Djerekarov
  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Във филма Sound City има една сцена, където Rupert Neve  обяснява особеностите на конзолата (смесителния пулт), А Dave Growl  кима и се усмихва... И тече един надпис - "Сигурно не знае, че съм изхвърлен от гимназията..."

Много е удачно за настоящия случай...

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колеги, виждам че се заформя нещо, което ни отдалечава от въпроса за греца. Нека да изясним до край този акцент,

тей, като мисля че е доста важен в една схема. Така и други хора за в бъдеще когато прочетат това предполагам ще разберат как да подбират по най-правилния начин частите за своите проекти. Аз ще захранвам само един ефект ако това е от значение и хубавото е че това стана на въпрос. Защото ако наистина човек ще захранва повече от един ефект то определено схемата ще е различна. Както и самото захранване така и подбора на елементите в него.

Значи ако ползваме  1. Траф с параметри 0-9V 300mA  -> какъв трябва да е греца за този траф

и примерно имаме    2. Траф с параметри 12V 1000mA -> какъв трябва да е греца за този траф

 

За протокола:

Траф 0-9V не ти върши работа за 7809

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.