PetrovTV6 Публикувано Февруари 8, 2013 Публикувано Февруари 8, 2013 Здравейте, колеги от няколко дена търся схема за адаптер е с интегрална схема 7809C (Тип стабилизатор на напрежение (нерегулируем). Преди години мисля, че бях правил такъв но съм загубил схемата. Захранването е 0-9V 300mA. Моля ако някой е правил такъв адаптер с интегрална схема 7809C нека да помогне.
lyu_records Отговорено Февруари 8, 2013 Отговорено Февруари 8, 2013 Здравейте, колеги от няколко дена търся схема за адаптер е с интегрална схема 7809C (Тип стабилизатор на напрежение (нерегулируем). Преди години мисля, че бях правил такъв но съм загубил схемата. Захранването е 0-9V 300mA. Моля ако някой е правил такъв адаптер с интегрална схема 7809C нека да помогне. Понеже виждам, че може би си начинаещ ще пиша разбираемо за младежта: 78XX са регулатори в спецификацията им пише, че носят до 1000mA но ще му сложиш радиаторче и паста защото колкото повече се товари толкоз повече грее! Съществуват редица регулатори от тази серия, като има 7805, който е за 5 волта, 7824 за 24 волта или друго яче казано последните цифри са волтажа на регулатора а първите 2 цифри неговата серия. Сега как се прави адаптерчето: Взимаш един китайски трансформатор, който да дава на изхода от 12 волта до 15 волта Vac, 1000 или 500mA трансформатор изглежда така: Там където са червените жици му връзваш 220 волта към мрежата. От сините жици трябва да имаш променлив ток между 12 и 15 волта за да работи стабилизатора. По спомени мисля, че този стабилизатор 7809 държи до 35 волта но не е нужно да го пробваш. На сините жици се връзва един грец (може да си закупиш готов грец от ел. магазините) аз ползвам е такива: Там където е обозначено със S се връзват сините жици от трафа и вече имаш (+ -) на другите две крачета. Нужно е след греца да се поставят кондензатори (различните колеги имат различни теории за стойностите на кондензаторите) на изхода след стабилизатора пак се поставя кондензатор. Стабилизатора се връзва така: http://www.researchcell.com/wp-content/uploads/2009/11/7809-Circuit-Diagram.gif Лявото краче към +12 или +15 волта, средното към масата и на дясното краче получаваш +9 волта. Ето ти и примерна схема как изглеждат горе долу нещата:
PetrovTV6 Отговорено Февруари 8, 2013 Автор Отговорено Февруари 8, 2013 Ето че някой обърна внимание на сериозния ми въпрос за което много благодаря. Имам още един въпрос относно греца намерих подобна схема в която видях стойности за диодите на греца 5349. Ако ползвам такива ще станат ли или трябват други. Ще се опитам да кача и схемата за която говоря за да стане още по ясно. Трафа с който разполагам е 0-9 300mA
Петьо Бояджиев Отговорено Февруари 8, 2013 Отговорено Февруари 8, 2013 Или ако отвориш datasheet-а на 7809 ще видиш примерна схема на свързване, допустими входни напрежения и т.н. параметри.... 2
ditronix Отговорено Февруари 8, 2013 Отговорено Февруари 8, 2013 http://www.pira.cz/pdf/78xx.pdf Страница 17- не е от 0,ама е от 0,5-10V.
patzo Отговорено Февруари 8, 2013 Отговорено Февруари 8, 2013 Има си цяла тема за това в раздела - Цък 3
lyu_records Отговорено Февруари 8, 2013 Отговорено Февруари 8, 2013 Ето го моя трактор: А това го правих за приятел преди месец:
PetrovTV6 Отговорено Февруари 8, 2013 Автор Отговорено Февруари 8, 2013 Как се изчисляват диодите за греца.
Parni_Valjak Отговорено Февруари 8, 2013 Отговорено Февруари 8, 2013 НЕ Защо След тези отговори разбра ли защо?
lyu_records Отговорено Февруари 8, 2013 Отговорено Февруари 8, 2013 Как се изчисляват диодите за греца. Вземи си готов грец има ги навсякъде. НЕ Защо След тези отговори разбра ли защо? Валяк тия работи може и на лични да ги напишеш на човека. Защото след като напишеш нещо би следвало да ти бъде отговорено и става няколко страници със спам никому ненужен. Щом е питал за схема значи не се шегува, близко е до акъла да се сети човек. Ако искаш отговаряш по темата ако не искаш не пишеш и всички са щастливи: Няма конфликти няма спам, има един ползотворен и красив форум
PetrovTV6 Отговорено Февруари 8, 2013 Автор Отговорено Февруари 8, 2013 Да и то много но проблема е че срещам различно начертани диоди в схема грец и това ме обърква донякъде.
PetrovTV6 Отговорено Февруари 9, 2013 Автор Отговорено Февруари 9, 2013 Може ли малко повече инфо за готовия грец и как се свързва в схемата. Искам да кача една снимка с два варианта на схема грец за да стане по ясно каква е разликата.
hand_of_doom Отговорено Февруари 9, 2013 Отговорено Февруари 9, 2013 По принцип не се препоръчва на лица без медицинско образование да четат медицински книги - могат да умрат от печатна грешка. Готовият грец няма какво да го мислиш как се свързва. Хващаш двата изходни кабела на трансформатора и ги връзваш на двата входа, обозначени със знака "~". После връзваш двата изхода, като те са ти обозначени кое е "+" и кое "-". Това е ЕДИНСТВЕНИЯТ начин за свързване на Грец (освен ако не съм проспал някоя лекция в университета ). Объркването идва тогава, когато използваш диоди, а не цял грец. В такъв случай погледни схемата по-горе, която lyu_records любезно предостави. Моделът на диодите се избира на база ток през тях в права посока (когато са отпушени) и обратно напрежение върху тях (когато са запушени). Правиш си сметките, пишеш в гугъл диод с такива и такива ток и напрежение и излиза. Може и в някой магазин да отидеш - повечето продавач-консултанти са сравнително технически грамотни. В конкретния случай ти трябва Грец от 0,5А нагоре и обратно напрежение над 25V. 1А на 35V ми звучи оптимално за конкретната схема (с достатъчни резерви в случай, че някоя сметка се обърка ). Ако го правиш с диоди, работа ти вършат 1N4001. Бих ти направил бърза сметка и за радиатора, но може да има значение 7809 на кой производител използваш P.S.: И ги четете малко тия datasheet-ове - не са за украса . 4
Recommended Posts